BURNA RASPRAVA

Zagrebačka Skupština ostaje pri odluci o novčanoj pomoći roditeljima-odgojiteljima

Žustru raspravu su u Staroj gradskoj vijećnici pratili i predstavnici roditelja-odgojitelja
 Tomislav Krišto/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak navečer su većinom glasova odbacili prijedlog Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 da se izvan snage stavi Odluka o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelj, što je izazvalo protivljenje oporbe.

Žustru raspravu su u Staroj gradskoj vijećnici pratili i predstavnici roditelja-odgojitelja.

Klub BM 365 je, između ostalog, u svom prijedlogu naveo da su ukidanjem, odnosno drastičnim revidiranjem mjere roditelj-odgojitelj grubo i bezobzirno umanjena stečena prava korisnika te mjere. Podloga za to bila je, ocijenili su, površna analiza i dokument sastavljen bez ikakve znanstvene ili stručne ekspertize i bez mogućnosti korisnika mjere da sudjeluju u njegovoj izradi.

Provedbom tako okljaštrene izvorne mjere njezini korisnici bi od 1. svibnja postali, navedeno je, građani ostavljeni na nemilost situaciji u kojoj im se za gotovo pet puta smanjuje naknada (s 4850 kuna na 1000 kuna mjesečno) i naprasno ih se baca u nemoguću životnu situaciju. Takvom diskriminatornom odlukom oko 5800 korisnika mjere (i oko 20.000 djece od kojih je oko 6000 vrtićke dobi) postaju, rečeno je, građani drugog reda.

Klub BM 365 upozorio je i da se pri donošenju te odluke nije sagledala ni šira slika demografskog kretanja u Zagrebu i Hrvatskoj gdje je „zagrebačka mjera“ polučila dobar demografski učinak, nego se ukidanje te mjere temelji na, ocijenjeno je, vrlo slobodnom i proizvoljnom tumačenju Ustava, zakona i pravnih propisa.

Naveli su i da su se korisnici te mjere dragovoljno i pod jasno definiranim uvjetima uključivali u mjeru koju su shvaćali kao svoje pravo supotpisano s Gradom Zagrebom, u ovom slučaju stečeno pravo, i prema njoj su planirali živote. Uz to što je mjera dala vidljive demografske rezultate u većem broju trećerođene djece i svakog sljedećeg djeteta, a dala je i dobre rezultate u poboljšanju životnih uvjeta korisnika mjere.

U Klubu BM 365 smatraju da ukoliko odluka o revidiranju, a zapravo ukidanju mjere roditelj-odgojitelj donesene u prosincu 2021., stupi na snagu 1. svibnja 2022. - Grad Zagreb naći će se u kaotičnom stanju jer se zbog nedostatka kapaciteta, djeca neće moći smjestiti u vrtiće, a to će pak imati negativan utjecaj i na druge usluge koje Grad treba pružiti i osigurati građankama i građanima.

"Umjesto bezobzirnih restrikcija, Grad Zagreb treba korisnicima mjere roditelj odgojitelj ponuditi kompenzacijske mjere temeljem kojih bi oni mogli birati hoće li izaći iz mjere ili će u njoj ostati do ispunjenja uvjeta za njeno korištenje. Ukidanje mjere roditelj odgojitelj višestruko je štetan posao i to za deklariranu uštedu od svega 1,77 posto proračuna Grada Zagreba", poručili su iz Kluba gradskih zastupnika BM 365.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59