I NA LISTI CNN-a

ZAGREB PUNIM PLUĆIMA ŽIVI ADVENT Nije uvijek drugdje trava zelenija, ovaj put najljepše imamo kod kuće

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Najbolji, najposjećeniji, najveći, najšareniji, najveseliji, najraznolikiji, najljepši… kada se priča o Adventu u Zagrebu, superlativima nema kraja. Triput zaredom proglašen je najboljim Adventom u Europi, a ove godine ga je CNN uvrstio među top 17 najboljih blagdanskih sajmova na svijetu.

Prošlogodišnji Advent posjetilo je više od 140 tisuća stranih i domaćih turista, a ove se godine očekuje još veća brojka. Da su Zagrepčani ponosni na svoj Advent, vidi se svake večeri u tjednu. Ponosna je i dizajnerica Aleksandra Dojčinović koja je s nama prošetala najvećim adventskim atrakcijama.

Idealno za fotkanje

- Jedino u Zagrebu cijeli grad živi Advent, nisam to vidjela nigdje u Europi, a posjetila sam sve razvikane adventske destinacije. Nije uvijek trava zelenija kod susjeda, ono najljepše imamo upravo kod kuće. U svakom kutku Zagreba jedinstvena je atmosfera, prevladava veselje i dobro društvo – priča Aleksandra Dojčinović dok šećemo Strossmayerovim šetalištem na Gornjem gradu. Lokacija je to s najljepšim pogledom na Zagreb, s mjestima za fotografiranje doslovno na svakom uglu.

Na platou Gradec organizirana je bogata gastronomska ponuda te su svoje štandove su postavili renomirani hrvatski restorani, u Klovićevim dvorima je otvoreno malo klizalište, omeđeno prekrasnim božićnim jelama, a duž cijelog Strossmayerovog šetališta fino se jede, pije i odlično zabavlja.

Kako je Aleksandrin Lei Lou butik u Frankopanskoj, otprilike 700 metara od Trga bana Jelačića i adventske žiže, sastanke se trudi organizirati upravo na Adventu. Iako u prosincu ima najviše posla jer mora isplanirati cijelu iduću poslovnu godinu, obožava blagdane i ukrašavanje.

- Ja sam jedna od onih koja bor ima tijekom cijelog 12. mjeseca jer uživam u ugođaju koji on stvara. I božićne pjesme slušam od početka prosinca, i to one iz klasike, iz 90-ih. Moje djevojke i ja ukrasile smo i cijeli butik, sve nam je nekako ljepše i jednostavnije kada znamo da je upravo sad najljepše vrijeme u godini – priča poznata dizajnerica čije su kreacije nosile svjetske zvijezde poput Eve Longorije, Kaley Cuoco, Mel B, Camila Cabello, a omiljena je i među domaćim slavnim damama koje za posebne prilike često odabiru baš njene kreacije.

Goran Mehkek / CROPIX

Novi recepti

Još jedna fotogenična lokacija je i tunel Grič koji je otvoren prije nekoliko godina i pokazao se kao pravi hit među posjetiteljima Adventa. Ove godine uređen je u skladu s glavnim motivom Adventa u Zagrebu – prepun je Orašara, snjegovića i pravih borova. Jedinstvena atrakcija najviše će se svidjeti djeci.

Advent na Trgu bana Jelačića već je tradicionalno podijeljen na suvenirski dio i onaj gastronomski ispred Johanna Francka, a Europski trg ugostit će urbane glazbenike i štandove s modernom ponudom. Jedan od hit štandova na samom Trgu je onaj plavi, nazvan “Dinamova čarolija” na kojem se prodaju posebni gastro specijaliteti, a često su na njemu igrači Dinama spremni za druženje i fotografiranje s fanovima.

Najviše posjetitelja okuplja se na potezu od Tomislavova trga do Zrinjevca, doslovno rijeke ljudi obilaze ga svake večeri u tjednu. Na Tomislavcu je postavljeno omiljeno klizalište, najveće u ovom dijelu Europe. Gurmani ne smiju zaobići Fuliranje na Strossmayerovu trgu, ali moraju biti spremni na gužve i čekanje u redovima.

Već su se iskristalizirala hit jela – brioche pecivo sa sladoledom, čokoladnim namazom i keksima, sarma u tacosima, molekularni kokteli, burger od vučene janjetine, fritule punjene kremom od tamne čokolade i gingerbread keksića… Na kojem god od 30-ak štandovima zastanete, ne možete pogriješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06