PROGRAM MOŽEMO!

‘Zagreb je od grada predvodnika postao grad slučaja. Želimo ga promijeniti da bismo promijenili Hrvatsku‘

Tomašević je kazao da Zagreb žele pretvoriti u zelen, efikasan i odgovoran grad kojeg svi građani zajedno grade.
 Bruno Konjevic/Cropix

Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su svoj izborni program, a predstavili su ga Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec, koordinatorica programa Zagreb je naš/Možemo, Tomislav Medak, koordinator izbornog programa za Zagreb i Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa Zagreb je naš!.

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu obavijestiti građane da je naš program dostupan javnosti. Puno ih je napisano iza zatvorenih vrata i od kojih ništa nije bilo, tako da razumijemo sugrađane koji kažu pusti to i papir svašta trpi. Dopustite da vas pokušamo uvjeriti da je naš program drugačiji. Jedinstven je jer provodi partnerstvo s građanima, ima 33 radne grupe, 200 ljudi, 10 tisuća ispunjenih anketa koje su rezultirale s 18 tematskih poglavlja i programe za gradske četvrti. Niti jedna opcija ne radi program na ovaj način, u njemu sudjeluju Zagrepčanke i Zagrepčani u različitim ulogama - kazala je Dolenec te rekla da je program nastao u suradnji s različitim skupinama.

- Program je zalog da ćemo Zagrebom upravljati partnerski. Mogu istaknuti nekoliko primjera iz programa što to znači: pokrenut ćemo javna savjetovanja na nizu tema, programe edukacije na različite teme kao što je energetska učinkovitost ili digitalna pismenost, otvorit ćemo podatke javne uprave i poduzeća, podići transparentnost proračuna - kazala je Dolenec nabrajajući što sve program obuhvaća.

Tomašević je kazao da bi Zagreb trebao biti predvodnik u Hrvatskoj, ali da je u mnogim područjima postao grad slučaj i da nakon lokalnih izbora žele promijeniti Zagreb da bi promijenili Hrvatsku.

- Ovo su povijesni izbori jer se na njima bira vizija Zagreba kakva će obilježiti buduće i sadašnje generacije. To je sudbonosan izbor, međutim je vrlo jednostavan. Ili ćemo nastaviti s politikom šerifa ili ćemo model upravljanja grada napraviti da ne ovisi o volji jednog čovjeka - kazao je.

Grad Zagreb žele, kazao je, pretvoriti u zelen, efikasan i odgovoran grad kojeg svi građani zajedno grade.

- Srce i centar grada nije u povijesnoj jezgri nego u svakoj od 17 gradskih četvrti. Koristit ćemo sve poluge upravljanja koje su nam na raspolaganju nakon izbora, to je preustroj gradske uprave i poduzeća, drugačiji i bolji sustav javne nabave, demokratizacija upravljanja javnim poduzećima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom, unaprjeđenje zapošljavanja i organizacija rada, osnaženo socijalno partnerstvo i digitalizacija rada gradske uprave i gradskih poduzeća - kazao je.

Kazao je da se gradskom imovinom upravlja na način da je podiskorištena, privatizirana te u rukama onih koji na nju nemaju pravo.

- Upravljat ćemo tom imovinom racionalnom i transparentnom. Svi će građani imati informaciju tko upravlja svom gradskom imovinom. Svu tu imovinu ćemo staviti u funkciju grada. Digitalizacija rada Gradske uprave i poduzeća će donijeti kvalitetniji servis Gradske uprave za sve - kazao je Tomašević.

Digitalizaciju, kazao je Tomašević, koristit će pametno i u pogledu unaprjeđenja javnog prijevoza, vodoopskrbe, javne rasvjete i ostalog.

- Kao što je Tomislav Tomašević istaknuo, Zagreb je od grada predvodnika postao grad slučaja - kazao je Medak te nabrojao brojne probleme u Zagrebu.

Medak je kazao da Zagreb nije spreman na izazove koje nosi budućnost te da programom žele gradu udahnuti novu održivost i novi uzlet.

- Program nismo pisali s vizijom idućih izbora ili mandata, nego s vizijom razvoja grada u narednih deset godina. Obnovu grada i zelenu transformaciju grada vidimo kao zamašnjake koji će transformirati grad, učiniti ga otpornim na buduće krize i omogućiti novi smjer društvenog, ekonomskog i komunalnog razvoja. Obnova i zelena transformacija su prilike da nađemo sredstva koja bi udarile taj smjer razvoja - kazao je.

- Izdvojio bih nekoliko mjera iz skupa zelene transformacije. Započet ćemo je energetskom i konstrukcijskom obnovu. energetsku obnovu pratit će tranzicija prema izvorima obnovljive energije te ćemo otvoriti grad prema zelenim tehnologijama. Konačno ćemo riješiti problem otpada, zatvorit ćemo Jakuševec i postaviti temelj kružne ekonomije. Javne zelene površine kojih Zagreb ima manje od europskog prosjeka ćemo bitno povećati, pojačati pošumljavanje i pretvoriti potoke u zelene oaze. U vrtiće i škole uvest ćemo zdrave obroke kroz zelenu javnu nabavu od OPG-ova iz susjednih županija. Kroz plan urbane mobilnosti proširit ćemo tramvajsku mrežu, stvoriti mrežu biciklističkih magistrala i učiniti promet siguran, učinkovit i bez gužvi. Primarnu zdravstvenu zaštitu omogućit ćemo u četvrti stanovanja. Sustavno ćemo raditi na poboljšanju položaja najugroženijih, gradit ćemo domove za osobe starije životne dobi, ali se fokusirati i na deinstitucionalizaciju i mrežu usluga koje osobe s invaliditetom ili starije životne dobi mogu primiti u svom domu. U sve škole uvest ćemo građanski odgoj i obrazovanje, vratiti i zdravstveni odgoj - kazao je Medak.

Kazao je i će se fokusirati i na rodna prava, te da će se gradsko stanovanje poboljšati gradnjom stanova za najam. Medak je kazao kako su sve to noseće ideje koje se provlače i kroz program za kvartove.

Marina Ivandić kazala je kako su po kvartovima organizirali grupe u kojima osim vijećnika sudjeluju i građani te da su podržavali brojne građanske inicijative i da su poticali građane na rad mjesne uprave.

- Ponosni smo što smo jedini koji mogu reći da su u izradi programa za gradske četvrti sudjelovali i aktivno doprinijeli građani kojih se oni najviše tiču. Ne vidimo drugi način kako bismo mogli pristupiti izradi takvih programa budući da su građani ti koji najbolje znaju što im je u kvartovima potrebno za kvalitetan život - kazala je Ivandić.

Kazala je i da im je 10 tisuća sugrađana u anketi iznijelo probleme i rješenja koja vide u naseljima u kojima žive te da su njihove odgovore i sugestije inkorporirali u programe gradske četvrti.

- Oni su nastali kao proizvod širokog procesa i zajedničke vizije u kojem smjeru bi se kvartovi trebali razvijati. Kada govorimo o tome, zanima nas ne samo kako grad izgleda iz centra i šireg centra, nego kako izgleda iz Dubrave, Brezovice, Podsljemena, svih četvrti. Ujednačen razvoj grada je temelj naše ideje - kazala je Ivandić.

Cijeli izborni program Možemo! i Zagreb je naš! pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:10