EPIDEMIJA NE JENJAVA

Zagreb hitno zapošljava 60 studenata Visokog zdravstvenog učilišta za pomoć epidemiolozima

Svi zainteresirani trebaju se javiti NZJZ-u ‘Dr. Andrija Štampar‘, a s radom će početi unutar tjedan dana
 Ilustracija/Zeljko Puhovski/CROPIX

Visoko zdravstveno učilište (VZU) u Zagrebu pozvalo je sve studente završnih godina studija, ali i one koji su tek diplomirali na sestrinstvu, sanitarnom inženjerstvu i medicinsko-laboratorijskoj dijagnostici, da se žurno jave u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kako bi pomogli u covid-testiranju ili administrativnim poslovima. Naime, poznato je da epidemiološke službe više ne stižu pratiti sve kontakte zaraženih kao na početku epidemije.

Ugovor na dva mjeseca

U dopisu dekana VZU-a prof. Krešimira Rotima stoji da svi zainteresirani pošalju e-mail na "Štampar" te da mogu očekivati početak rada unutar tjedan dana, a dobit će ugovor preko Student servisa ili ugovor o djelu na dva mjeseca. Namjera je angažirati oko 60 ljudi. A da im treba pomoć, najbolje govori podatak o čak 14.942 aktivno bolesnih i 28.122 osobe u samoizolaciji, diljem zemlje. Svakog od njih potrebno je kontaktirati, a većini treba i uzeti bris.

U ponedjeljak su i druge brojke bile loše, tako da je čak 16 novih pacijenata na respiratoru, a 161 je novohospitalizirani pacijent. Dokazano je 1529 novooboljelih, a preminulih je 38. Iako je Nacionalni stožer izvijestio da se krivulja izravnava, činjenica je da je broj pozitivnih u odnosu na testirane ekstremno visok, odnosno u ponedjeljak je iznosio 27 posto. I 14-dnevna incidencija na sto tisuća zaraženih govori da ne stojimo dobro. Sa 750 oboljelih na tu brojku na 22. smo mjestu od 27 zemalja, što će reći da su od nas lošije samo četiri zemlje, i to, redom, Francuska, Luksemburg, Belgija i Češka.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je ukupna stopa smrtnosti 184,5 na milijun stanovnika.

- To nas stavlja na 13. mjesto od 27 zemalja EU, na sredini smo ljestvice, to je dobar pokazatelj. Što se tiče brojke proteklih dana, tri tjedna do 2. studenog imali smo 90-postotnu do 110-postotnu promjenu tjednog broja novooboljelih. U tjedan dana brojke su nam rasle za 100 posto, a u ovom tjednu imamo porast od 4,2 posto, što daje nadu da porast stagnira i da će se situacija popraviti - kaže Capak.

- U Hrvatskoj je razlika od županije do županije, već dugo je Istarska županija najbolja iako sad ima dosta slučajeva. Gori sjever zemlje, a to su Varaždinska i Međimurska županija - kaže Capak. S obzirom na nedjeljni prosvjed protivnika Nacionalnog stožera koji se nisu pridržavali propisanih mjera razmaka i nošenja maski, jasno je da je pomalo nejasno vrijede li ista pravila za sve.

Privatna okupljanja

- Što se tiče tog događaja, o tome je načinjeno izvješće inspektora Civilne zaštite - kaže Davor Božinović.

Iako nam je u HZJZ-u rečeno da se više rutinski ne radi tablični prikaz toga gdje se najviše širi zaraza, iz Stožera govore da su i dalje najveći problem privatna okupljanja.

- Skrenuo bih pozornost na privatna okupljanja. Policija sigurno neće ići po stanovima i brojati koliko je ljudi, ali važno je znati da su sada privatna druženja najveći izvor zaraze - zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:47