‘OVALNI URED‘ U DUBRAVI

Zagreb bruji o stanu u garažnom stupu, susjedi su u šoku: ‘Pa pogineš na vratima, boktenemaj!‘

Razgovarali smo s vlasnikom stana, susjedima i predstavnikom stanara. Ovalni stan danas je top tema...
Trosoban stan na prodaju nalazi se u središnjem stupu jedne nadzemne garaže u Dubravi
 Boris Kovačev/Cropix

“Atraktivan i jedinstven” stan prodaje se na adresi Ulica Hrvatskog proljeća 36 u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, kaže vlasnik u objavljenom oglasu na jednom internetskom oglasniku.

A kad kaže jedinstven stan, misli ozbiljno.

Nije to stambena zgrada, svakako nije ni kuća, nije čak taj stan niti u lokalu. On je naime smješten u – garaži.

Bolje rečeno, stan je u jednom od tri nosiva stupa golemog parkirališta na više razina.

Da, stan je u stupu.

image
Boris Kovacev/Cropix

Vrata i dva prozora na samim su zavojima između etaža parkinga.

Na zaprašenim i prljavim bijelim PVC vratima nema pločice s prezimenom. Nema zvonca niti otirača.

Ne može ga ni biti jer bi ga prvi auto pokupio.

image
Boris Kovacev/Cropix

Zaglušujuće je. Stalno se čuju škripa guma, glasni motori automobila i cvilež kočnica. Ljudi ulaze i izlaze. Stalno su u muvingu.

U zraku se osjećaju vlaga i prašina, u svakom kutku je gomila odbačenih opušaka. Naišli smo i na mrtvog pregaženog štakora.

image
Boris Kovacev/Cropix

Klasični je to ambijent garaže na istoku grada i ne začuđuje. No, šokira što se tamo nalazi stan od 50 četvornih metara.

“Stan je zaseban i odvojen prostor, nalazi se između dvije zgrade. Ima svoje brojilo struje i brojilo vode”, stoji u oglasu.

Lokacija je izvrsna. Avenija Dubrava odmah je preko ceste, kao i tramvajska te autobusna stanica. U blizini su Dom zdravlja, ljekarne, Lidl, Spar, Prima, cijeli niz trgovina, teretana, frizerski salon, kafići, restorani, livada...

image
Boris Kovacev/Cropix

Na adresi stana naveden je i cijeli niz tvrtki, prodavaonica, obrta, ali i taj trosoban, novouređen i namješten stan za prodaju.

- Nije šala, oglas je ozbiljan - rekao nam je vlasnik stana u Dubravi kad smo ga nazvali kao zainteresirani kupci.

Nije se predstavio i ispričao se da stan trenutno ne može pokazati jer je na putu.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Papiri su čisti, vlasništvo uredno, a taj vam je stan upisan kao poslovni prostor. Naime tu su nekad bili poslovni prostori koje sam preuredio za stanovanje - rekao je kratko vlasnik koji za svoj jedinstveni stan traži isplatu u gotovini ili, pak, zamjenu za zemljište u zagrebačkim Gračanima ili za nekretninu na otoku Braču.

On svoj trosobni stan - “100 posto siguran, gradnja beton i armirano željezo, u potresu nema oštećenja” - prodaje, naime, po cijeni od 59.000 eura, što ispada samo 1180 eura po kvadratu. Cijena je to ispod prosjeka na tržištu nekretnina za stan u Zagrebu od 50 četvornih metara. Ali klasičan, uobičajeni stan... Ne i za onaj nikad dosad viđen u ovalnom betonskom stupu garaže.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Ma, je, svaka čast, sjajno je to iskorišten prostor, ali za ime Božje... 59.000 eura!? Možda je ovalni, ali nije mu to ovalni ured da tako nabija cijenu. Pa normalni se stan od 70 kvadrata tu u zgradi pored prodao za 90.000 eura. Kako bi se onda taj stup prodavao za tolike pare – govori nam jedan od susjeda kojeg smo sreli u Dubravi.

Dodaje da se stanovi u tom kvartu stalno prodaju sada nakon potresa jer su navodno izvanredno dobro građeni i sigurni.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Sad odjednom stalno ova ekipa iz centra dolazi tu, kupuju stanove, više se ne prezire Dubrava... Sigurna je bar od potresa, ak ne od ostalih opasnosti – ističe.

Spomenuti stan prema oglasu ima čak tri manje sobe, dnevni boravak s kuhinjom, kupaonicu i toalet. Uređen je za najam studentima, piše.

- Da, da, sjećam se, uređivalo se to preklani. Sad mi je žao kaj nisam išao proviriti kak to sve zgleda unutra. Ali dolazili su te iste godine kod mene neki mladi dečki koji su živjeli unutra – govori nam jedan obrtnik koji ima direktan pogled na taj garažni stup. Čak i antenu koja viri iz njega.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Takva su tri stupa, ali samo je ovaj uređen. U svim drugima su neke šupe, ostave, spremišta... - dodaje.

Ovaj se specifičan ovalni stan proteže na jednoj etaži, a iznad njega je pak napušten prostor. Na uništenim vratima stoji natpis “Tehnička služba”, a kroz razbijene prozore daju se vidjeti gomile registratora, nabacanih kutija, papira, čak i kućni red.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Ma, gledajte, pa to je top ideja. Tu vam je ulijevan beton u beton. Pa to je sigurnije nego neki bunker. Tom stanu se ništa nemre dogoditi. Uopće se ne čudim kaj se sad prodaje. Pa ja bi si ga prvi kupil samo da spusti cijenu na recimo 30.000 eura, to mi nekak djeluje optimalno za taj čudan prostor. Taman bi mi došlo da si malo prek dana, u pauzi od posla odem prileći... - zaključuje zainteresirani obrtnik iz susjedstva.

image
Boris Kovacev/Cropix

Nije baš zgodno što ti u tom slučaju auti prolaze pred vratima, ali kaže, valjda se navikneš na buku ako tamo živiš.

- Jedino je malo nezgodno ak si malo popiješ pa ideš iz stana... Pa pogineš na vratima, boktenemaj! Ko god se tu useli, bolje mu je da si dobro životno osiguranje nabavi – smije se susjed i predlaže da bi novi stanar trebao ugraditi neko prometno zrcalo kako bi znao kada mu je sigurno izići iz stana.

No, nisu svi presretni s ovim čudom od stana u svom kvartu, otkriva nam djelatnik iz jednog lokala koji s druge strane gleda na stup. Ovalni stan danas je top tema.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Pa što da vam kažem. Ja tu svaki dan gledam u to i nikada nisam vidio nikakve ljude da ulaze ili izlaze. Znam da je u tom stupu neki prostor, ali nisam imao pojma da je stambeni, a očito nisu ni stanari. Svi smo za ovo čudo saznali iz medija. Baš se nedavno skupilo tu ispred lokala, njih desetak, pa su raspravljali. Ništa im nije jasno, a pogotovo kako to uopće može biti legalizirano. Pa kakav je to stan!? Nevjerojatno! - ističe djelatnik u susjedstvu.

Nakon dulje potrage došli smo i do predstavnika stanara u zgradi u Ulici Hrvatskog proljeća 36. Goran Burnić uz to u zgradi ima i Servis strojeva u praonicama rublja. Međutim ni on ne zna tko je vlasnik stana.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Nitko ne zna tko je taj prostor uredio u stan i tko ga prodaje. To je inače prostor koji je bio u vlasništvu Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva. Pretpostavljam da su ga oni prodali novom vlasniku - rekao nam je Burnić.

Prema njegovom sjećanju prostor je uređen prije godinu, dvije, ali rijetko su u njemu viđali ljude.

- GSKG je adresa za vaše upite - zaključio je.

Pokušali smo dobiti i komentar iz GSKG-a, ali nitko se nije javljao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:21