AFERA ŠTANDOVI

Vrhovni sud obustavio postupak protiv Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu za Lovrića i Palac

Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je Ivicu Lovrića i Zdenku Palac oslobodio optužbe

Ivica Lovrić, Zdenka Palac i Milan Bandić tijekom suđenja

 Ranko Suvar/Cropix

Vrhovni sud obustavio je kazneni postupak protiv Milana Bandića u tzv. 'aferi štandovi', odbio žalbu USKOK-a i potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda i kazneni postupak za jednog optuženika i potvrdio oslobađajuću presudu za sada već bivšeg gradskog pročelnika Ivicu Lovrića i Zdenku Palac, voditeljicu gradske tržnice, kojom ih se teretilo za pogodovanje Udruzi U ime obitelji na štetu grada, a koju je 19. listopada 2018. godine donio sudac Zdravko Majerović.

Lovrić je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem, a Palac je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Milana Bandića teretilo se da je 2014. kao gradonačelnik bez osnove obvezao grad da snosi troškove akcije prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma. Akciju je provodila jedna građanska inicijativa. Troškovi su se odnosili i na tiskanje letaka i plakata te snimanje i emitiranje radijskog spota. Lovrića se kao pročelnika gradskog ureda, teretilo da je u tome pomogao Bandiću. Letci i plakati su prema optužnici dostavljani diljem države.

Bandića i Lovrića se teretilo da su na teret grada postupali s ciljem pribavljanjem znatne imovinske koristi građanskoj inicijativi. Bandića se teretilo i da je od Palac, voditeljice tržnice, zatražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove. Palac je prema optužnici tako i postupila. Građanskoj inicijativi je prema optužnici na opisani način pribavljena imovinska korist ukupno 308.888,90 kuna.

Svi su optuženici prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporaba položaja, trgovanje utjecajem i zlouporaba položaja i ovlasti pomaganjem.

Vrhovni sud Republike Hrvatske obustavio je kazneni postupak u odnosu na Milana Bandića koji je u međuvremenu umro.

U odnosu na Lovrića i Palac, Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja se terete. Radnjama koje je poduzeo, Lovrić postupio je u skladu sa svojim ovlastima i nije iskoristio svoj položaj kako bi na štetu gradu drugoj osobi pribavio imovinsku korist. Motiv njegova postupanja nije odlučan za počinjenje kaznenog djela. Lovrić je samo provodio radnje u skladu sa zaključkom gradonačelnika koji je donesen zakonito. Prema tome, nisu dokazani navodi optužbe o počinjenu kaznenog djela. Kaznena odgovornost Ivice Lovrića izvire iz ponašanja Bandića, pa je Lovrić oslobođen optužbe.

U odnosu na Palac, iz dokaza izvedenih u postupku nije utvrđeno da je ona kao odgovorna osoba iskoristila svoj položaj da bi građanskoj inicijativi, na štetu tržnice, ostvarila znatnu korist. Niti jedan dokaz izveden u tijeku postupka ne upućuje da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je Ivicu Lovrića i Zdenku Palac oslobodio optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:14