TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Vraćamo plavu boju tramvajima, reklame su prošlost! Stadion? Ovo iz Vlade nam je prvi glas...‘

Gradonačelnik je podsjetio i da je natječaj za Advent u tijeku te pozvao poduzetnike da se jave jer je rok pri kraju, do 15. listopada

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u 11 sati sa svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, održao tjednu press konferenciju u gradskom poglavarstvo. Teme su bile otpad, stadion, obnova škola i reklame na tramvajima.

Prvi se novinarima obratio Tomislav Tomašević.

- Reklame na autobusima i tramvajima uskoro će biti stvar prošlosti, vraćamo im plavu boju. Tu se radi o vizualnom zagađenju i nećemo dozvoliti da se grad pretvara u shopping centar - rekao je. Nastavio je kako je aktualna gradska vlast zatekla niz nepovoljnih ugovora po grad te da je posrednik između oglašivača i ZET-a bila privatna tvrtka koja je tu uslugu godišnje plaćala 4 milijuna kuna. Obznanio je kako će se na tramvajima naći reklame ugovorene u sljedeća tri mjeseca, a nakon toga slijedi uklanjanje.

Gradonačelnik je komentirao i izjavu glasnogovornika Vlade o novom maksimirskom stadionu.

- To što je jučer izjavljeno mi je prva informacija. Razgovore s Dinamom vodimo godinu dana. Dinamo je izrazio spremnost da investira i nikad nisu tražili javni novac. Od Grada se tražilo da osigura zemljište i popratne sadržaje, kao što su hotel, podzemna garaža i trgovine. Oni su važni za samu financijsku održivost. Oko pitanja zemljišta smo u izravnoj komunikaciji s Kaptolom, a s Vladom bi uskoro trebali imati sastanak na niz tema, među kojima je i ta - rekao je Tomašević.

Dodao je kako podržava svaku investiciju Vlade u zagrebačku sportsku infrastrukturu te je podsjetio kako ni dan danas nije u pogonu Dom Sportova koji je stradao u potresu. Njegova obnova, ustvrdio je, koštala bi oko 150 milijuna kuna. Iskazao je nadu kako će dio najavljenih vladinih investicija završiti tamo i za bazen u Španskom.

- Gradu Zagrebu ne treba nacionalni stadion na lokaciji poput Blata. Što Zagrebu treba je da se na Maksimiru sruši stari i izgradi novi koji će koristiti Dinamo. Vodimo računa i da se obnovi stadion u Kranjčevićevoj kako bi zadovoljio potrebu odigravanja europskih utakmica - rekao je Tomašević.

O novom sustavu gospodarenja otpadom je rekao kako funkcionira sve bolje i da su do sada komunalni redari izdali stotinjak upozorenja i desetak kazni. Demantirao je da se zbog veće odvožnje miješanog komunalnog otpada zanemaruje plastika.

- Postoje i interventna vozila koje prazne prenatrpane spremnike. Čistoća radi na tome da papir i plastiku počne odvoziti jednom tjedno - konstatirao je.

Otkrio je i kako sav otpad završava na Jakuševcu, no ne na istoj hrpi.

- Tamo je distributivni centar. Iz glomaznog otpada se odvajaju vrijedne sirovine, a ono što se ne može odvojiti se melje. Biootpad ide na kompostanu i tamo se radi kompost gdje ga građani besplatno mogu pokupiti. Plastika ide privatnom odlagatelju, C.I.O.S. grupi, s kojima grad ima ugovor za plastiku i biootpad, ali s biootpad ga ne konzumiramo zbog vlastitih kapaciteta. Papir Čistoća prodaje - opisao je Tomislav Tomašević, navevši da je do sada na godišnjoj razini Zagreb plaćao penale Europskoj uniji zbog loših rezultata u odvajanju otpada u visini od oko 10 milijuna kuna.

- Smanjimo li ih, otvorit će nam se prilika i da taj novac investiramo u nešto drugo. Zato nismo mogli prvo razviti infrastrukturu pa krenuti s novim modelom gospodarenja otpada. Gubili smo prevelik novac i nismo imali vremena. Sve moramo raditi paralelno - kazao je Tomašević.

Dodao je i kako Grad financira izgradnju podzemnih spremnika jer ne može dopustiti da tamo ima bokseve zbog vizualnog zagađenja.

- Pa i Ljubljana ih samo i centru gradi - primijetio je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je proces obnove zagrebačkih škola. Do sada su cjelovito obnovljenje njih tri i jedan učenički dom, dok je sanirano ukupno 162 dvije odgojno-obrazovne zgrade.

- Projekti su započeti za vrijeme prethodne uprave, no trebalo je napraviti korekcije, napraviti pametnije investiranje, ponašati se kao odgovorna gradska uprava i što više novca izvući iz EU fondova - komentirao je Korlaet.

Dodao je da traju radovi na OŠ Petra Zrinski i glazbenoj školi Blagoje Bersa. Najavio je otvaranje nakon obnove četiri škole u centru grada do kraja sljedeće godine: Gimnazija Tituša Brezovačkog, Gornjogradska gimnazija, Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Prvu ekonomsku školu. Vrijednost tih radova je 366 milijuna kuna, a 50 posto će biti financirano iz Fonda solidarnosti, ostatak iz NPOO-a.

Danijela Dolenec je kazala da je brojka agencijskih radnika u društvima Zagrebačkog holdingu pala ove godine na njih šest u usporedbi s prošlogodišnjih 290.

Iz gradske vlasti su najavili i novi natječaj za dodjelu kućica za advent u Bogovićevoj i Gajevoj ulici. Rok prijave je do 15. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42