KREĆE OBNOVA

Vjerovali ili ne: Ova oronula straćara u Novom Zagrebu nekad je bila Napoleonova stražarnica

Na projektu trenutačno rade statičari

Obnova stražarnice na Kajzerici

 /Hrt

Na ulazu u Novi Zagreb, Zagrepčani svakodnevno prolaze i pokraj oronule kuće na Kajzerici koja je nekada bila Napoleonova stražarnica. Obnova ovog znamenitog dijela povijesti već je dugo želja mještana. U oluji u srpnju prošle godine uništeno joj je krovište pa se požurilo s odlukom hitne obnove, javlja HRT.

Osim što nosi naziv po francuskom ‘kajzeru‘ Napoleonu, jedan od najstarijih novozagrebačkih kvartova čuva mnoge priče iz vremena njegovih osvajanja. Na Kajzerici tada je izgrađeno carsko vojno vježbalište, a povodom 200. obljetnice Francuske revolucije postavljen je i miljokaz u čast tadašnjim velikim carstvima.

image

Stražarnica na Kajzerici

/Hrt

U kući su pronašli i ilegalnu stanarku

- Do Hipodroma su bila vojna vježbališta i kasarne. Mislimo da se ovo mora sačuvati i obnoviti, da se vidi da i ovaj dio Zagreba ima svoju povijest, a ne samo centar. Ovo je jako važan dio povijesti, rekla je Gordana Pasanec, vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb zapad.

Poseban je problem bilo to što je sve do nevremena, kada su morali intervenirati i vatrogasci, u prizemlju kuće živjela ilegalna stanarka.

- Od bivše gradske vlasti dobila je dozvolu da se useli i ona je tu godinama ilegalno stanovala. Ali nakon oluje to se oštetilo, jedva smo je premjestili, ona je sada u hostelu Arena, Pasanec.

image

Stražarnica na Kajzerici

/Hrt

‘Nije ni važno što će biti, najbitnije je da ju sačuvamo‘

Nakon što je Grad napokon ušao u vlasništvo, pripreme za obnovu mogle su početi. Na projektu trenutačno rade statičari.

- Očekujemo da će biti gotov za 15 dana. Nakon toga počinje javna nabava za hitne mjere sanacije, izjavio je Martin Jurin, zamjenik pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Zatim bi trebalo pripremiti dokumentaciju za kompletnu obnovu, što obično traje oko šest mjeseci. Ako se ostvare ambiciozni planovi, nekadašnja stražarnica mogla bi postati muzej.

- I sama Kajzerica dobila je po njemu naziv, kajzer, car. Ljudi su jako zagrijani za ideju i svi si daju truda, i građanske inicijative i mjesni odbor, rekla je vijećnica Gordana Pasanec o obnovi stražarnice iz Napoleonova doba.

Hoće li to biti muzej kvarta, interpretacijski centar ili ispostava Muzeja Grada Zagreba, nije toliko važno koliko je važno sačuvati zaštićeno kulturno dobro od daljnjeg propadanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 12:43