REBALANS

VIDEO: ŽESTOKO NA SKUPŠTINI Bandić: 'Dijelite lekcije čovjeku koji je šest mandata dobio od Zagrepčana. Mene se ne odriče nitko, nisam ničiji potrčko'

 

Danas se održava 34. sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici odlučivati o usvajanju rebalansa proračuna. Sporna točka sjednice jest prodavanje gradskoj udjela u APIS-u. Naime, Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

Zagrebački HDZ zatražio je da se ta točka izostavi s dnevnog reda jer ističu da je APIS tvrtka od nacionalnog interesa te da nije dobro da se na ovaj način prodaje gradski udio.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak, komentirajući izostanak podrške njegova koalicijskog partnera HDZ-a u Gradskoj skupštini u vezi prodaje udjela Grada u tvrtki APIS, da se zastupnici HDZ-a trebaju odrediti hoće li štititi interes građana ili države.

"Zastupnici HDZ-a se trebaju odrediti štite li interes građana ili države. Mislim da su u sukobu interesa, a Zagrepčani će to znati honorirati", rekao je Bandić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Govoreći o predizbornoj kampanji svoje stranke, Bandić je rekao kako on "ne zna što je predizborni skup jer radi 365 dana". Po anketama njegova stranka ne prelazi izborni prag ali, poručio je, ne razmišlja o političkom umirovljenju.

Oštećenje dimnjaka evidentirano na 4943 zgrade

Bandić je izvijestio da je dvadesetak ljudi čiji su domovi stradali u potresu, a smješteni su u Studentskom domu "Cvjetno naselje", zatražilo da ih se smjesti u domove za starije osobe. "Najbitnije je da imamo mjesta i da ćemo ih smjestiti", obećao je.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zagreba Ivica Rovis izvijestio je kako je nakon potresa oštećenje dimnjaka evidentirano na 4943 zgrade. S obzirom da neke zgrade imaju jedan, a neke i do deset dimnjaka, radi se o dosta velikom broju zgrada s oštećenjima.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) obavilo je 1951 hitnu intervenciju, od čega 1050 intervencija na dimnjacima. Na zgradama kojima GSKG nije upravitelj privatni vlasnici su dimnjake sami uklonili ili putem ovlaštenih upravitelja.

Rovis kaže da su vatrogasci uklonili 4500 dimnjaka na 2800 različitih adresa, a mehanizacija i radnici koji su obučeni za rad na visini intervenirali su na 1200 dimnjaka.

Još uvijek 4299 Zagrepčana nije priključeno na plinoopskrbni sustav grada, dodao je.

>> NOVO 13:10 Na aktualnom satu je nezavisna zastupnica Irena Cajner Mraović pitala zašto su naručeni novi tableti i laptopi za zagrebačke škole iako, kako kaže, nisu trenutno potrebni te da je bolje da se taj novac usmjeri negdje drugdje.

Prvo je pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić kazao da je prikladnije da se to pitanje postavi resornom ministarstvu koje vodi Blaženka Divjak te dodao kako spomenuti tableti i laptopi uistinu nisu potrebni te da Grad Zagreb i škole nitko nije pitao za mišljenje po pitanje te nabave.

Na tu temu se ubacio i gradonačelnik Bandić koji je rekao da ga ova nabava školske opreme podsjeća na vjetroelektrane.

- Laptopi i tableti me podsjećaju na male vjetroelektrane. Oni koji odlaze i sada broje zadnje dane na vlasti sada trebaju nešto nabaviti jer odgovorno tvrdim da više neće ništa naručivati. - kazao je Bandić, što je bio izravni napad ponovno na HNS i ministarstvo obrazovanja.

Nezavisni zastupnik Renato Petek je pitao zatim gradonačelnika u kojoj je fazi projekt Zagrebačkog Manhattana, na što je Bandić tek odgovorio "blago siromašnima duhom, njihovo kraljevstvo je nebesko" te dodao da će isti odgovor dobiti pisanim putem.

Nakon toga je još jednom podsjetio na projekt uranjanja tramvaja ispod Ilice te dodao kako je to veći prioritet od redizajna Velesajma.

Uslijedio je upit Tomislava Tomaševića (Zagreb je Naš!) koji je upitao gradonačelnika kako se osjeća sada nakon što ga se HDZ odrekao pred izbore i kako to komentira s obzirom na to da će nakon izbora taj isti HDZ doći kucati na njegova vrata za njegovu pomoć.

- Olakšajte dušu. Je li vam teško kada vas se tako odriču samo da im ne naštetite, a znamo oboje da će vam se vratiti - pitao je Tomašević.

Bandić je na to odgovorio da je Tomašević "vizionar" te da su za njegove projekte čuli do Vancouvera.

- Ni kotec niste napravili u životu, a s govornice dijelite lekcije čovjeku koji je šest mandata dobio od Zagrepčana. Mene se ne odriče nitko, nisam ničiji potrčko i ničiji žetončić - kazao je Bandić te, po pitanju plakata, dodao da "bez delanja nema obnove" i da "se ne može delati bez obnove".

--------------------

>> 12:41 Početak sjednice Gradske skupštine obilježila je u utorak poduža rasprava o dnevnom redu u sklopu koje je HDZ predložio da se točka o prodaji udjela Grada u tvrtki APIS izostavi, na što im je gradonačelnik Milan Bandić, iznenađen takvim prijedlogom, poručio da ona ostaje na dnevnom redu.

Unatoč zahtjevu Kluba HDZ-a, gradski zastupnici su većinom glasova odlučili da ta točka ostaje na dnevnom redu te je pomaknuta sa šestog mjesta na četvrto. Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

"APIS je prevažno poduzeće, važno je i za nacionalnu sigurnost i mišljenja smo da na ovakav način nije dobro ići u njegovu prodaju", kazao je HDZ-ov Davor Filipović obrazlažući zahtjev svog Kluba.

Nezavisni zastupnik Renato Petek zatražio je stanku prije glasanja o usvajanju dnevnog reda jer, rekao je novinarima, smatra da je prijedlog za povlačenje točke o prodaji APIS-a zapravo "pokušaj HDZ-a da se preko Gradske skupštine što više odmakne od Bandića kako bi imali što bolju sliku kod birača za parlamentarne izbore".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je nakon stanke da točka o APIS-u ostaje na dnevnom redu jer je on sa svima onima s kojima je trebao razgovarati u izvršnoj vlasti u gradu i državi obavio razgovore.

Normalizacija tramvajskog prometa za tri tjedna

"Na tome radimo dvije godine, ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam i zato ostavljam na dnevnom redu, a svatko će glasati po svojoj savjesti", rekao je.

Zastupnicima je poručio da se moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese, pa neka to ide na njihovu savjest. "Ja sam sve svoje što sam trebao napravio, ne želim politizirati.

Normalno je da državna tvrtka koja obavlja poslove preko APIS-a ima stopostotni udio tamo. Za grad APIS radi samo pet posto", kaže Bandić. Najavio je da će u tramvajskom prometu za manje od tri tjedna sve biti pušteno u promet - Draškovićeva, Jurišićeva, Praška, Ilica, Medveščak...

Zastupnici su se većinom glasova složili da rebalans proračuna bude prva umjesto sedma točka dnevnog reda. Rebalansom proračuna nezadovoljna je oporba jer smatra da su rezovi trebali biti veći od predviđenih dva posto. Dnevni red sjednice Skupštine, koja se zbog posljedica potresa umjesto u prostoru Gradske skupštine u Ćirilometodskoj održava na Zagrebačkom velesajmu, na kraju je s 59 povećan na 63 točke.

-----------------------

>> 11:58 Nakon što je završilo glasovanje o hitnim prijedlozima zastupnici su prešli na glasovanje o redoslijedu raspravljanja o točkama dnevnog reda.

Prva točka će tako biti rebalans proračuna, iako je prema prvom planu trebala biti sedma po redu. APIS je pak pomaknut sa šeste točke na četvrtu.

------------------------

>> 11:35 Zbog tehničkih poteškoća prilikom elektroničkog glasovanja zastupnici će o prijedlozima odlučivati ručno, odnosno putem kartona.

----------------------------

>> 11:30 Milan Bandić kazao je kako neće povući točku o prodaji udjela APIS-a. Poručio je da je o toj temi razgovarao sa svima s kojima je trebao razgovarati u izvršnoj vlasti i da na tom projektu rade dvije godine.

- Gradski zastupnici trebaju zastupati gradske interese, a ne nacionalne. To nije moj problem, a građani Zagreba će to znati honorirati. Dosta je skidanja kože gradonačelniku i Zagrepčanima - rekao je Bandić. Točka je nakon glasanja ostala na dnevnom redu.

------------------------------

U tijeku je 34. sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici odlučivati o usvajanju rebalansa proračuna. Rebalansom bi planirani prihodi bili 273 milijuna kuna manji nego u prosincu 2019. kada se proračun donosio te bi iznosili 11,67 milijardi kuna, dok je na rashodovnoj strani ucrtano 11,42 milijarde kuna.

Glavni „krivci“ za rebalans su epidemija koronavirusa i potres koji prema riječima gradonačelnika Milana Bandića rade mjesečno manjak veći od 100 milijuna kuna u gradskoj blagajni.

Rebalansom proračuna nezadovoljna je oporba te smatra da su rezovi trebali biti veći od predviđenih dva posto jer se proračun kakav je rebalansom zamišljen neće realizirati.

Zagreb, 090620.
Zagrebacki velesajam, kongresna dvorana.
Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na kojoj je jedna od tocaka dnevnog reda i rebalans gradskog proracuna.
Na fotografiji:   Drago prgomet.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Zastupnici HDZ-a su pak rekli kako će podržati rebalans, no Mislav Herman, zastupnik te stranke, kazao je kako se radi o vatrogasnoj mjeri. Inače gradonačelnik je u ponedjeljak najavio kako će do kraja godine zasigurno biti još barem dva rebalansa proračuna.

Druga sporna točka jest prodavanje gradskoj udjela u APIS-u. Naime, Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

Zagreb, 090620.
Zagrebacki velesajam, kongresna dvorana.
Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na kojoj je jedna od tocaka dnevnog reda i rebalans gradskog proracuna.
Na fotografiji:   skupstina.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

HDZ-ov zastupnik Davor Filipović je zatražio da se ta točka izostavi s dnevnog reda jer ističu da je APIS tvrtka od nacionalnog interesa te da nije dobro da se na ovaj način prodaje gradski udio.

Nezavisni zastupnik Renato Petek zatražio je stanku prije glasanja o usvajanju dnevnog reda jer, kako je kasnije rekao novinarima, smatra da je prijedlog za povlačenje točke o prodaji APIS-a zapravo pokušaj HDZ-a da se preko Gradske skupštine što više odmakne od Bandića kako bi imali što bolju sliku kod birača za parlamentarne izbore.

Odmah nakon stanke su Bandić, zastupnik njegove stranke Slavko Kojić te pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić došli do HDZ-ovih zastupnika s kojima su razgovarali desetak minuta.

Današnja sjednica se održava na Zagrebačkom velesajmu jer je zgrada Gradske skupštine oštećena u potresu, a ujedno je prostor na Velesajmu više adekvatan zbog mjera propisanog fizičkog razmaka.

Zagreb, 090620.
Zagrebacki velesajam, kongresna dvorana.
Sjednica zagrebacke Gradske skupstine na kojoj je jedna od tocaka dnevnog reda i rebalans gradskog proracuna.
Na fotografiji:   Ana Ledeler.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Na dnevnom redu trenutno ima 59 točaka, no u hitnom postupku je još 11 tako da zastupnike očekuje maratonska sjednica.

- Vezano uz rebalans proračuna Grada Zagreba, mišljenja smo da bi se rebalans proračun trebao podržati jer želimo da se stanje u Zagrebu koje je pogoršano uslijed posljedice koronavirusa i potresa vrati u što normalniji tijek.

Time želimo reći da proračun koji je suspendiran moramo rebalansirati. Ovo će biti jedan od rebalansa koji ćemo imati tijekom godine.

Vezano uz APIS, jasan je naš stav da se točka treba izostaviti s dnevnog reda, da se treba napraviti kvalitetna procjena i uzeti u obzir sve ostale odlučujuće činjenice te da bi onda tada točka mogla doći na dnevni red kako bi o njoj mogli raspraviti i adekvatno odlučiti - kazao je HDZ-ov Kazimir Ilijaš komentirajući glasanje o rebalansu proračuna i točku vezanu uz APIS IT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08