PROMJENA U ZAGREBU

Velika anketa Jutarnjeg: Podržavate li novi Tomaševićev model naplate odvoza otpada?

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je novi, takozvani švicarski model naplate sakupljanja komunalnog otpada
 Damjan Tadic/cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas novi model naplate komunalnog otpada - prema količini, a najveća je promjena što će građani, uz fiksnu naknadu, sada plaćati i 4 ili 8 kuna za "službene vrećice" u koje će odlagati miješani komunalni otpad.

Naime, Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada, koja je upravo na javnom savjetovanju, a trebala bi stupiti na snagu u srpnju ove godine, predviđa se tzv. švicarski model naplate odlaganja otpada.

Građani će po kućanstvu, neovisno radi li se o stanu u zgradi ili u obiteljskoj kući, plaćati 45 kuna paušala mjesečno, dok će poslovni korisnici plaćati 90 kuna mjesečno.

Uz paušal, za drugi dio cijene bit će odgovorni sami korisnici. Svatko će morati kupiti "službene vrećice" za odlaganje komunalnog otpada, a njihove cijene će biti 4 kune za vrećicu od 20 litara, odnosno 8 kuna za vrećicu od 40 litara. Tako će količinom iskorištenih vrećica, građani moći utjecati na ukupnu cijenu usluge.

Uz to, Gradska vlast planira maknuti kante s javnih površina, kako bi one bile isključivo pod kontrolom njezinih korisnika. Vlasnici stanova i kuća tako će biti odgovorni za sadržaj koji je odložen u kante, pa i za otpad koji će biti odložen mimo pravila. Novi sustav trebao bi biti u pogonu od 1. srpnja ove godine.

U anketi vas pitamo - podržavate li novi Tomaševićev model naplate odvoza otpada?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:42