URNEBESNA ‘REPORTAŽA‘

Uzeli smo ChatGPT za vodiča po Zagrebu: Otkrio nam je Bundeksko jezero i čuvenu Zagrepčanku - Mariju Bistricu

Na Trgu je navodno znameniti spomenik Majke Hrvatske, a najzabavnije je što je sve ponudio kao zaklone od kiše

Ilustracija Chat GPT

 Vesna Veselić/

Brz, precizan, uvijek dostupan, besplatan turistički vodič koji spremno i bez osuđivanja odgovara na najgluplja pitanja je pronađen. Možda vas, doduše, odvede na Bundeksko jezero u blizini Jaruna ili pokuša s vama pronaći spomenik Majke Hrvatske na glavnom zagrebačkom trgu, u svakom slučaju možete ga ugurati u torbicu i prošvercati na drugi kraj zemlje potpuno legalno.

Zamolili smo hvaljenog vodiča ChatGPT-ja u besplatnoj 3.5 verziji da nam isplanira vikend u Zagrebu. Prije posjeta zanimalo nas je kako je uopće Zagreb dobio ime. Ubrzo je postalo jasno da nas već stotinama godina lažu legendom o Manduševcu i Mandi koja je velikom vojskovođi zagrabila vode, ChatGPT ponudio je daleko zanimljiviju priču.

- Ime Zagreb potječe od dvije staroslavenske riječi: zagreb i grad. U prijevodu to znači grad koji se širi na vodi, a ime je prvi put dokumentirano u drugoj polovici 11. stoljeća. Prema legendi, grad je osnovan kad su braća Gradec i Kaptol odlučila granice odrediti pomoću gavrana i puža - započela je umjetna inteligencija.

Naime, čuvena zagrebačka braća odlučila su tobože utemeljiti granice grada na mjestu gdje se sretnu gavran i puž. Gavran je poletio prema jugu, a puž je puzao prema sjeveru. ChatGPT nije objasnio kako su se životinje srele s obzirom na to da su se uputile na potpuno različite krajeve kugle zemaljske, no granice su ipak nekako utvrđene.

Plan izleta

Prvi dan ujutro ChatGPT nam je planirao dolazak u Zagreb i smještaj u hotelu. Savjet je da prijepodne posjetimo Trg bana Josipa Jelačića i prošećemo Ilicom kako bismo doživjeli "puls grada" uz obavezno zaustavljanje na tržnici Dolac. Poslijepodne je rezervirano za posjet kuli Lotrščak s koje se pruža panoramski pogled na grad i za šetnju Strossmayerovim šetalištem.

Savjetovao je da večeramo u nekom od restorana na Gornjem gradu uz konzumaciju tradicionalnih jela. Prije spavanja, na rasporedu je šetnja Tkalčom koju naziva popularnom šetnicom s brojnim kafićima i barovima.

image

Zagreb ilustracija

Ivan Klindic/Cropix/Cropix

Iako se nismo pomaknuli iz najužeg centra i sve preporučene lokacije mogle su se obići u nekoliko sati, plan nije loš. Postavljamo dodatna pitanja kako nam ne bi promaknulo nešto bitno. Na pitanje koja su tri najpoznatija zagrebačka spomenika, spremno odgovara: Katedrala Marijina Uznesenja, Trg bana Josipa Jelačića i Spomenik hrvatskom puku - "Majka Hrvatska".

Naravno, zanima nas gdje se nalazi taj spomenik za koji čak ni dosad sveznajući Google nije čuo.

- Smješten na sjevernom dijelu Trga bana Josipa Jelačića, ovaj impresivni spomenik predstavlja žensku figuru "Majke Hrvatske" koja simbolizira domovinu. Spomenik je podignut u čast hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a prikazuje ženski lik koji stoji na postolju dok u rukama drži zastavu - ekspresno odgovara ChatGPT.

Kao najbolja tri restorana u Zagrebu navodi Noel koji ima Michelinovu zvjezdicu, restoran Dubravkin put koji naglasak stavlja na suvremenu hrvatsku kuhinju i Vinodol koji je tradicionalni restoran s mediteranskom kuhinjom.

image

Davor Šuker

Pedro Ugarte/Afp

Za drugo jutro u planu je posjet Mimari, Botaničkom vrtu, HNK-u i Muzeju grada Zagreba. Nakon aktivnog jutra, ChatGPT preporučuje popodnevni odmor u Parku Maksimir te obilazak Zoološkog vrta. Najbolja bi ideja bila potom večerati u nekom restoranu u blizini parka, a zatim, kaže, istražiti barove i klubove u centru grada.

Zanimalo nas je koje sve životinje možemo vidjeti u Zoološkom na što je umjetna inteligencija poslala popis. Sudeći prema popisu, u ZOO-u imamo tigrove, obične i sibirske, jaguare, žirafe, nosoroge, slonove, pingvine pa čak i klokane. S obzirom na to da smo poslijepodne odlučili provesti u prirodi, zanimalo nas postoji li neka alternativa odlasku u Maksimir.

- Botanički vrt, Park Bundek, Jarun, Bundeksko jezero, šetalište uz Savu ili Zrinjevac - piše ChatGPT i ne manjka mu ideja.

Na pitanje gdje se nalazi Bundeksko jezero odgovara da se radi o manjem jezeru, sjeveroistočno od Jaruna te da oko njega postoje šetnice i zelene površine pogodne za piknike i rekreaciju. Kasnije se ispričao i objasnio da se ipak radi o Bundeku, parku s umjetnim jezerom smještenim jugozapadno od centra Zagreba.

Poznati Zagrepčani

Nakon što smo završili geografsko ispitivanje terena, bacili smo se na opće znanje i kulturu. Našeg vodiča zamolili smo da nam navede neke od najpoznatijih Zagrepčana i zagrebačkih bendova.

Na prvom mjestu po izboru ChatGPT-ja kao najslavniji Zagrepčanec našao se Franjo Tuđman. Iako je rođen u Velikom Trgovišću, dio svog političkog života proveo je u Zagrebu i time zavrijedio ovu titulu. Odmah nakon njega na listi se nalazi Davor Šuker koji je pak rođen u Osijeku.

Među najpoznatijw Zagrepčane dospjeli su još i Dino Dvornik (Splićanin), Marija Jurić Zagorka, Rade Šerbedžija (podrijetlom iz Bunića u Lici), Ivo Robić (Gareščanin), Luka Modrić (Zadranin), Oliver Dragojević (rođen u Splitu) i - Marija Bistrica.

image

Oliver Dragojević

Cropix/

Marija Bistrica, kako tvrdi ChatGPT, hrvatska je blaženica i redovnica rođena u Brežicama. Detaljnijim ispitivanjem ipak je ustanovio da Marija Bistrica nije osoba već općina i marijansko svetište smješteno u planinama Zagorja.

Kad smo se dotaknuli zagrebačkih bendova, krenulo je obećavajuće. Na prvo mjesto smjestio je kultno Prljavo kazalište, na drugo novovalni sastav Haustor, a na treće Pipse. Nakon toga je krenulo nizbrdo, prvo je fulao županiju, a kasnije i državu. Među prepoznatljivim bendovima nastalim u Zagrebu izdvojio je još riječki Let 3 i Urban & 4, vinkovački bend Majke, istarske Gustafe i beogradski S.A.R.S.

Budžet za vikend u Zagrebu

Ako je vjerovati ChatGPT-ju prosječna cijena za provesti vikend u Zagrebu iznosi 476 eura po osobi, dok je najniži budžet 213 eura. Od tog iznosa na smještaj otpada od 130 do 400, doručak se može pojesti po cijeni od 8 do 26 eura, ručak stoji 21 do 66 eura, a za večeru valja izdvojiti između 40 i 106 eura. Sve su to iznosi po osobi.

Za dva dana muzeja i galerija, ChatGPT trošak procjenjuje na 5,5 do 26 eura, ovisno o odabranim atrakcijama. Što se tiče zabavnog sadržaja, procijenjeni trošak je između 12 i 66 eura dok trošak prijevoza nije uzet u obzir.

Ako pitate za preporuku najboljeg kafića, restorana ili kluba, vodič odgovara prilično diplomatski no uvijek ponudi nekoliko opcija.

- Zagreb ima mnogo kafića i kavana, a najbolja kava često ovisi o osobnom ukusu. Evo nekoliko popularnih mjesta za popiti kavu, ali imajte na umu da su preference subjektivne, pa je preporučljivo istražiti i pronaći ono što vam najviše odgovara - napominje umjetna inteligencija.

Preporuka ChatGPT-ja je kava u Esplanadi, 42 Coffee Co. (koji je zatvoren) i Cogito Caffeu na bilo kojoj od lokacija. Uvjeren je da se cijene kave s mlijekom kreću od 10 do 20 kuna što ukazuje da se radi o prošlogodišnjim cijenama dok je valuta još bila kuna.

Podijelio je s nama i informaciju da je valuta koja se koristi u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj - hrvatska kuna čiji je simbol kn, a za razmjenu stranih valuta preporučuje banku.

Najopasniji kvart

- Općenito, Zagreb je siguran grad, ali, kao i u svakom većem gradu, postoje neki dijelovi koji se smatraju manje sigurnima u određenim uvjetima. Treba napomenuti da uvjeti mogu varirati, a ono što se smatra sigurnim ili manje sigurnim može ovisiti o vremenu dana, događajima ili specifičnim uvjetima - navodi umjetna inteligencija.

Kvart koji je spominjan kao nesiguran je - Donji grad, posebice dio oko Glavnog kolodvora zbog "beskućnika i nekih socijalnih izazova". Virtualni vodič upozorava nas da je važno koristiti zdrav razum i biti oprezan.

Stanovnici Zagreba su, prema informacijama ChatGPT-ja, gostoljubivi, ljubazni, spremni pomoći turistima, znaju uživati u životu, cijene kulturu, otvoreni su prema različitim kulturama, sportski nastrojeni i ponosni na svoj grad.

Što ako pada kiša i gdje odvesti djecu?

Ako vani lijeva kiša, preporuka umjetne inteligencije je odlazak u muzeje i galerije. Među njima ističe Muzej suvremene umjetnosti i Mimaru, iduće na listi našle su se knjižnice - Knjižnica grada Zagreba ili Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Još jedna od ideja je Botanički vrt, gdje navodno krošnje štite posjetitelje od kiše.

Na popisu se naravno nalaze i shopping centri, restorani i kafići. Ako se radi o obiteljskom izletu, preporučuje se od kiše skloniti u klub Aquarius (noćni klub na Jarunu), a otvorene su i opcije odlaska u kazalište ili kino.

Djeci bi pak najzanimljiviji mogli biti posjeti Zoološkom vrtu, Tehničkom muzeju, Maksimirskom parku, Muzeju iluzija, Dinoparku (koji se nalazi u Istri), planinarenje na Medvednici ili predstave u Dječjem kazalištu Dubrava.

Čini se kako je zagrebačkim turističkim vodičima posao za sad siguran. Umjetna inteligencija, barem ona besplatna verzija, u Zagrebu vas može jedino izgubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:53