OLUJA RAZORILA ZAGREB

‘Uragan‘ debela stabla lomio kao šibice, susjedi žrtve: ‘Nije mogao pobjeći, bio je nepokretan‘

Gotovo da nema niti jedne zagrebačke ulice ili parka koji nije pretrpio posljedice
 Davor Pongracic/Cropix

"Polomilo je sva stabla. Pogledaj, sve je izvaljeno. Strašno!", rekla nam je stanovnica zagrebačkoga Vrbika u kojemu je oluja koja je u srijedu poslijepodne poharala Zagreb kidala desetljetna stabla, neka debela skoro metar, kao grančice.

image

Park u Dugavama u kojem je poginuo muškarac

Zeljko Puhovski/Cropix

Velik broj stanovnika Zagreba s kojima smo razgovarali, a od kojih neki imaju i više od 70 godina, kažu da ovakvu silovitu oluju u metropoli nikada ranije nisu doživjeli. Gotovo da nema niti jedne zagrebačke ulice ili parkića koji nije pretrpio posljedice razarajućeg vjetra koji je počeo oko 16,30 sati te u pola sata razorio metopolu.

U tih pola sata, koje je najprije najavilo strahovito naoblačenje, izmjenjivali su se orkanski udari vjetra s obilnom kišom koja je u jednome trenutku prerasla u fini ledeni prah koji je vjetar nosio. Većina ljudi, na sreću, na vrijeme se sklonila u kuće, no oni koji iz nekoga razloga to nisu uspjeli, pa ih je oluja zatekla na otvorenome, iskusili su scene nalik onima iz filmova o uraganima.

image

Ulica sv. Mateja, Novi Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix

Polomljena stabla, od kojih su neka težila i po nekoliko stotina kilograma, postajala su najveća opasnost za ljude i imovinu na cestama, a upravo su ona i usmrtila dvojicu muškaraca. "Vidite ova stabla koliko su debela, ova koja su popucala. Dakle, nikada nisam vidjela da se stabla debela jedan metar savijaju do pola, odnosno preko 90 stupnjeva", rekla nam je jedan gospođa koja je iz svojega stana promatrala park u Dugavama u kojem je, kako će se to tek kasnije doznati, život izgubio jedan njezin susjed.

"Nismo ga niti vidjeli jer - pogledajte svu tu džunglu. Tu se ništa uopće ne može vidjeti", kaže nam druga gospođa iz Dugava.

I doista, na park u Dugavama, u kojemu je poginuo 50-godišnji muškarac, srušilo se nekoliko velikih stabala koji su potpuno zatvorili pogled na ono što se zbivalo u njemu.

image

Ulica sv. Mateja, Novi Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix

Kako je moguće da nije uspio pobjeći prije nevremena, pitali smo susjede, budući da je najbliža zgrada bila udaljena samo 30-ak metara. "Čovjek je bio teško pokretan, znao je tu sjediti u parku svaki dan. Mislim da je nedavno preživio moždani udar pa se nije mogao kretati", kažu nam stanari Vijenca Frane Gotovca koji su jučer nijemo promatrali policijski očevid oko tijela nesretnog čovjeka.

image

Ulica sv. Mateja, Novi Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ulica sv. Mateja, Novi Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix

Što znači naći se na otvorenome u trenutku kada je oluja dostizala svoj klimaks, neki od novinara Jutarnjeg osjetili su i na svojoj koži, i to bez pretjerivanja nije iskustvo koje biste željeli ponovno doživjeti.

Čovjeka od blizu 100 kilograma vjetar je doslovno kotrljao po livadi pored zgrade osnovne škole u Savskoj te se morao uhvatiti za tlo kako ga vjetar ne bi vukao dalje.

Ljudi su se sakrivali u zgrade pored kojih bi se zatekli ili tražili zaklon iza bilo čega nalik zidu kako ih vjetar ne bi "otpuhao" s ulice ili im u glavu zavitlao neki predmet poput otrgnutog dijela krovišta ili stabla.

Dvojica mrtvih i 60 ozlijeđenih, od kojih desetak teško, epilog je koji je zasad poznat. Onaj koji se tiče imovine zbrajat će se još danima.

image

Ulica sv. Mateja, Novi Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:37