PROMJENA U CENTRU

Uklonjena terasa kultne slastičarnice bivšeg Bandićevog suradnika, on ironičan: ‘Farbat ćemo torte u zeleno!‘

Da ironija bude veća, ovo je jedina terasa u Zagrebu koja ima građevinsku dozvolu – dodaje dr. Redžepi
 Damjan Tadic/Cropix

Gradski zavod za zaštitu spomenika izdao je nalog da se u Masarykovoj, na mjestu gdje je prije nekoliko godina srušeno stablo kako bi se proširila terasa slastičarnice Zagreb, ono ponovno posadi zbog čega se velik dio terase morao ukloniti, neslužbeno doznajemo iz Grada. Stablo se planira ponovno posaditi u veljači.

image
Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, prema nalazu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode iz 2016. godine, bila je riječ o "bespravnim radovima koji su izvedeni na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro." Slastičarnica je, naime, posjekla stablo i time izazvala negodovanje građana, a Grad je naložio se površina mora vratiti u prvobitno stanje i pet metara dalje posaditi novo stablo gledičije.

Slastičarnica Zagreb postoji već 72 godine, a obiteljsko je nasljeđe doktora Gzima Redžepija, prijatelja i suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Ovaj pulmolog privukao je posebnu medijsku pažnju nakon Bandićeve smrti jer je on, uz Sergeja Ivanovića, te noći bio uz njega te ga je upravo on prvi pokušao reanimirati.

image

Gzim Redžepi

Darko Tomas/Cropix

Redžepi ne vjeruje da je sadnja stabla pravi razlog zašto se terasa, koja je tamo već 40 godina, mora ukloniti.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Razlog je vjerojatno to što se gospodin Tomašević i gospodin Thumm bave ljudima, a ne terasama – poručuje. Rješenje im je stiglo u srijedu navečer, nakon čega su se žalili Gradu i ministarstvu, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.

- Tražili smo odgovor zašto uklanjaju terasu ako su dobivene pozitivne suglasnosti, ali ga nismo dobili. Da ironija bude veća, ovo je jedina terasa u Zagrebu koja ima građevinsku dozvolu – dodaje dr. Redžepi.

Terasu su naposljetku odlučili terasu sami ukloniti, o čemu su obavijestili policiju i Gradski ured za prostorno uređenje, kaže Redžepi. S radovima su počeli jučer popodne, trajali kroz noć, a nastavili se i danas.

image
Damjan Tadic/Cropix

Jutros su u Masarykovu stigli komunalni redari i policija.

- Jedan mi je redar usmeno rekao da terasa ne može biti tako velika jer je ispred ljekarne, ali mi za to imamo suglasnost od ljekarne unazad 40 godina – tvrdi. Ni njegova molba da se uklanjanje terase odgodi za siječanj, kada neće biti toliko gostiju koji dolaze zbog Adventa, također nije uvažena.

- Slastičarnica Zagreb jedina u gradu ima patent torte Zagreb koja je gastronomski suvenir, ali to očito ništa ne znači. Došli su neki novi ljudi pa ćemo torte farbati u zeleno – sarkastično je zaključio.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 16:36