TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Ukidanje prireza nadoknadit ćemo maksimalnim stopama poreza na dohodak. Poskupljenja? O tome će se razgovarati‘

Moguće su različiti načini kako da to nadomjestimo, a da što manje ili uopće ne poskupljujemo usluge, dodaje zagrebački gradonačelnik

Tomislav Tomašević

 Nera Simic/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak da će Zagreb ukidanje prireza nadoknaditi maksimalnim stopama poreza na dohodak, pa se porezno opterećenje za građane u tom dijelu neće mijenjati.

“Morat ćemo staviti stopu poreza na dohodak na maksimum, i za nižu i za višu stopu, zbog deficita koji nam je ostavljen u nasljeđe, a smatramo da je to i socijalno pravednije, nego da manjak prihoda kompenziramo kroz povećanje cijena”, rekao je Tomašević novinarima na glavnom zagrebačkom trgu.

Istaknuo je da još uvijek nemaju točne podatke bez koliko će prihoda ostati gradski proračun zbog porezne reforme. No ukidanje prireza, za koji je Vlada dala mogućnost da se kompenzira dodatnim stopama poreza na dohodak, nije jedina osnova.

Zbog povećanja osobnog odbitka, procjenjuje se da će proračun ostati bez 40 milijuna eura godišnje, a treća osnova po kojoj će smanjiti gradski prihodi je povećana granica za višu stopu poreza na dohodak.

“Ona je dosad bila 47 tisuća eura i povećala se na 50 tisuća. I tu će se smanjiti prihodi Grada Zagreba, i to posebno Zagrebu, jer najviše onih koji plaćaju poreznu stopu od trideset posto živi u Zagrebu", rekao je.

Komentirajući izjave iz Vlade da su jedinice lokalne samouprave ostvarile nagli rast i višak prihoda, poručio je kako je Zagreb jedini u Hrvatskoj zbog nakupljenog deficita u proračunu dužan pet godina za redom imati višak.

Moguće je nadomjestiti manjak novca bez poskupljenja usluga

“Zbog tog deficita Zagreb je jedini u Hrvatskoj po šest mjeseci kasnio u plaćanju privatnim tvrtkama i gradskim ustanovama, što su vrtići, što je nezakonito”, kaže Tomašević.

Na pitanje hoće li se manjak novca u proračunu nadoknaditi poskupljenjima, Tomašević je rekao da će o načinima na koji će se namiriti taj novac razgovarati s koalicijskim partnerima.

“Moguće su različiti načini kako da to nadomjestimo, a da što manje ili uopće ne poskupljujemo usluge”, dodao je.

Komentirao je i prijedlog novih izbornih jedinica, po kojem bi Zagreb umjesto u četiri bio podijeljen u tri izborne jedinice.

“Ne slažem se s tom promjenom, kao i Gradska skupština koja je prije mjesec dana donijela zaključak kako bi bilo najbolje da Grad Zagreb bude jedna izborna jedinica”, rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:42