MJERA RODITELJ-ODGOJITELJ

Udar na Tomaševića i ZG proračun: Dolenec za Jutarnji otkriva što sada Grad planira

Tomašević: Samo jedna godina financiranja mjere dovoljna je da se sagrade vrtići za svu djecu

Danijela Dolenec

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon što je Visoki upravni sud u Zagrebu u utorak donio odluku da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, kojom su roditelji u mjeri s troje i više djece u Zagrebu ostali bez "gradske plaće", postavlja se pitanje kakve će to posljedice ostaviti na ionako klimav gradski proračun.

Riječ je o mjeri koja je podijelila javnost, a koju je uveo pokojni Milan Bandić. Tomašević ju je jednom od svojih zvučnijih lanjskih odluka ukinuo i time 5800 majki s troje ili više djece u Zagrebu ostavio bez mjesečne naknade od oko 4800 kuna.

Ocjenu zakonitosti te Tomaševićeve odluke zatražilo je 320 roditelja, a u priču su se uključili i šefica udruge U ime obitelji Željka Markić te Ivica Lovrić, donedavni Bandićev pročelnik. Sud je u utorak ipak odlučio Tomaševiću zadati novi udarac i odluku ukinuti, što je izazvalo uzvike oduševljenja među okupljenim roditeljima ispred suda u Frankopanskoj. U bitnom, pet je sutkinja Visokog upravnog suda zaključilo da Grad ima pravo ukinuti mjeru, ali način na koji su to planirali provesti stavlja prevelik financijski pritisak na roditelje.

- Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti... Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta... Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju - rekla je sutkinja.

Drugim riječima, Grad je roditelje ostavio s premalo vremena za prilagodbu, a nisu donesene ni adekvatne kompenzacijske mjere kojima bi se olakšalo njezino ukidanje, poput otvaranja novih vrtića.

Rebalans proračuna

Dogradonačelnica Danijela Dolenec u telefonskom je razgovoru za Jutarnji rekla da u "njezinoj interpretaciji sud nije ukidanje mjere proglasio nezakonitim".

- Sud nam je dao za pravo da donesemo odluku, ali je moramo modificirati. Dakle, probat ćemo iz drugog pokušaja. Mi sada imamo pravo još jednom dizajnirati našu odluku tako da je ova odluka suda, zapravo, samo odgoda - smatra Dolenec.

Do rujna ili listopada Grad planira predstaviti novu odluku, kojom bi se mjera roditelj odgojitelj postupno ukinula, i uputiti je na Skupštinu. - Vjerojatno ćemo ići u smjeru postupnog smanjivanja mjesečne naknade roditelja odgojitelja i tako produljiti vrijeme prilagodbe kako bismo zadovoljili i ove segmente odluke koje sud smatra problematičnima - kaže Dolenec. Podsjetimo, njihov je prijedlog dosad bio da se nakanda roditeljima sreže s gotovo pet tisuća kuna na tisuću kuna. Na pitanje hoće li se zbog odluke suda sada ići u rebalans proračuna, Dolenec je odgovorila da "moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade".

Upitna uspješnost

Podsjetimo, oko šest tisuća roditelja odgojitelja u Zagrebu svaki mjesec u sklopu mjere dobiva oko pet tisuća kuna naknade da bi se brinuli za obitelj. Uz pripadajuće dodatke, gradski proračun to mjesečno stoji oko 40 milijuna kuna. S obzirom na to da je mjera trebala biti ukinuta od 1. svibnja, Grad će presudom do kraja godine izgubiti najmanje 300 milijuna kuna koje su planirali uštedjeti u proračunu. Argument koji je Tomašević koristio od početka jest da se za novac koji je Grad dao za tu demografsku mjeru upitne uspješnosti od početka primjene 2016. - a to je 1,8 milijardi kuna - dosad moglo sagraditi 27 dječjih vrtića.

Također, kako je jedan od razloga nepovoljne sudske odluke upravo to što nema dovoljno vrtića za djecu roditelja iz mjere, Tomašević je to nazvao "kvakom 22". Naime, nema dovoljno vrtića, ali planiranih 400 milijuna kuna koji su trebali ići za gradnju i obnovu 12 gradskih vrtića sada će ići za podmirenje godinu dana mjere roditelja odgojitelja.

- Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna imamo zamrznuto u sljedećih pet godina. Nepravedno je da nemamo novca za kapacitete za nove vrtiće, a imamo za mjeru roditelj odgojitelj. Samo jedna godina financiranja mjere dovoljna je da se sagrade vrtići za svu djecu - zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:27