PILOT-PROJEKT

U zagrebačke srednje škole uvode se dva nova predmeta: ‘Jedva čekamo da počne‘

‘Prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave za sudjelovanje‘, rekao je Tomašević

Tomislav Tomašević (za mikrofonom)

 Zeljko Puhovski/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u petak kako ove godine kreće pilot-projekt građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama, a najavio je i fakultativni predmet Škola i zajednica - ŠIZ.

"Iznimno sam sretan da idemo s dva programa u zagrebačke škole već od sljedeće školske godine. Vjerujem da će nakon 'pilot školske godine', u većem broju škola zaživjeti, posebice program ŠIZ jer je on fokusiran na aktivno promišljanje, demokraciju, sudjelovanje učenika u radu svoje škole, kao i lokalne zajednice, a to je ono što je potrebno ovom društvu", rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je u petak održao sastanak s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje" u osnovnim i srednjim školama koje je o programu govorilo još u rujnu.

'Mini pilot' već ove školske godine u nekoliko OŠ

"Prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave za sudjelovanje u pilot- fazi. 'Mini pilotiranje' bit će ove školske godine u nekoliko osnovnih škola, a u punom smislu u 30-ak škola tijekom sljedeće školske godine", rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je izvijestio kako su na sastanku dogovorili i suradnju vezano za građanski odgoj kao fakultativni predmet, odnosno da Grad pored dosadašnjih aktivnosti uključuje još jedan važan program za građanski odgoj - Škola i zajednica, odnosno ŠIZ.

ŠIZ su koncipirali Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija, gdje se taj program već pilotira, te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

"Slušali smo prve komentare učenika koji prolaze taj program i oni su više nego oduševljeni. Jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole", rekao je Tomašević.

ŠIZ je fakultativni predmet koji je namijenjen učenicama drugih i trećih razreda srednjih škola sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen te će uskoro biti predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu kako bi vidjeli koliki je interes. Pilotiranje ŠIZ-a u većem broju srednjih škola bit će sljedeće školske godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, dodao je gradonačelnik.

Tomašević je najavio kako će Zagreb za oba programa financirati troškove stručnog usavršavanja nastavnika, troškove naknade za rad kada taj rad nije uklopljen u neposredan rad s učenicima, kao i ostale troškove za pilotiranje projekata. Za provođenje oba programa osigurano je dva milijuna kuna, što je više nego dovoljno, naveo je Tomašević.

ŠIZ: Cilj je da srednjoškolci predlažu rješenja

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić rekao je kako se ŠIZ predaje na inovativan i drugačiji način i u odnosu na građanski odgoj i na školu u cjelini. Naveo je kako su učenici aktivni sudionici nastavnog procesa i kreiraju ga, dok ih nastavnici vode.

ŠIZ kreće od toga da mladi trebaju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, poput društvene jednakosti, osobnih sloboda, pitanje kultura i medija, lažnih vijesti, zdravlja, migracija, generacija, urbanizma i stanovanje. Mladi potom trebaju istražiti problem iz različitih perspektiva, a zatim će imati priliku i boraviti na mjestu gdje se taj problem odvija.

Na primjer, ako se bave problemom siromaštva u Zagrebu, to bi značilo da učenici mogu do 10 nastavnih sati provesti u pučkoj kuhinji.

"Cilj predmeta je da mladi ljudi predlože određena rješenja i da drže odgovornima one koje donose odluke", objasnio je Jokić te se Tomaševiću zahvalio na hrabrosti što je spreman prihvatiti ovakav predmet u školama. Dodao je kako je predmet poslan i Zajednici županija te je pozvao sve župane da ŠIZ primjene u svojim sredinama.

Predsjednik Povjerenstva Tomislav Reškovac pojasnio je kako je projekt "Građanski odgoj i obrazovanje" namijenjen i srednjim i osnovnim školama kao izvannastavna aktivnost, ali kako je za očekivati da će to većinom biti osnovne škole.

Srednje škole moći će birati nekoliko stvari, odnosno moći će izabrati između ŠIZ-a i Građanskog odgoja, ali mogu reći i da im to ne treba.

Osnovne škole moći će prihvatiti građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost ili se zadovoljiti time kako sada rade. Predviđeno je da programe vode nastavnici društveno-humanističkih predmeta, ali mogu i ostali s obzirom na to će da svi imati stručno usavršavanje, pojasnio je Reškovac.

Potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tanja Đaković istaknula je kako se aktivno građanstvo razvija od malih nogu izgradnjom stavova, stjecanjem vještina i znanja koja se kasnije mogu prakticirati u svakodnevnom životu.

"Aktivno građanstvo je temelj svakog razvijenog demokratskog društva i zato je nama građanski odgoj od vrlo velike važnosti", rekla je Đaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:51