GLOMAZNI OTPAD

U Sesvetski Kraljevec stigla prva tura smeća iz Zagreba, nova vlast zaobilazi Pripuza

U sljedećih 75 dana skladištit će ga tvrtka Unija Nova, dok Grad ne nabavi dvije drobilice za 6 mil. kn
 Ronald Goršić/Cropix

Da se glomazni otpad opet miče sa zagrebačkih ulica, postala je ovih dana vijest iako bi to, zapravo, trebao biti manje eksponiran svakodnevni posao Čistoće.

Međutim, nova gradska vlast pokušava sve kako bi zaobišla tvrtku Petra Pripuza, pa je jučer započeo odvoz glomaznog otpada u Sesvetski Kraljevec, gdje će ga u sljedećih 75 dana skladištiti tvrtka Unija Nova, inače specijalizirana za takozvani stakleni krš. Taj bi dogovor trebao trajati dok Grad, prema planu gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ne nabavi dvije drobilice za otpad.

image
Ronald Goršić/Cropix

Dogovor

Inače, iz tvrtke C.I.O.S. nedavno su gradonačelniku Tomaševiću ponudili da privremeno i bez naknade za Grad skladišti glomazni otpad. Tomašević se na taj prijedlog nije očitovao, a sada je isti dogovor sklopio s tvrtkom Unija Nova iako Grad to plaća 195.000 kuna. Grad je odabrao i tvrtke na javnom natječaju od kojih će drobilice i kupiti za nešto manje od šest milijuna kuna.

image
Darko Tomaš/Cropix

Drobilicu za građevinski otpad nabavit će od tvrtke Lager Bašić iz Donjeg Stupnika po cijeni od 3,1 milijun kuna bez PDV-a, a drobilicu za glomazni od tvrtke O-K-TEH za 2,7 milijuna, također bez poreza. Podsjetimo da je gradonačelnik Tomašević nedavno poništio gotovo 100 milijuna kuna vrijedan natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na kojem je jedan od ponuđača bio Pripuz.

image
Ronald Goršić/Cropix

Uštede

Otad se isprva pravio da problem ne postoji, a nakon što su se građani sve više žalili da se glomazni otpad ne odvozi, gradonačelnik Tomašević priznao je da problem postoji te kazao da traže rješenja i pozvao građane na strpljenje.

Sva rješenja koja su dosad prezentirali zapravo su tek privremena, a očekuje se i da nova gradska vlast, osim najave da sve komunalne poslove trebaju obavljati gradske tvrtke, prezentira neki dugoročniji plan zbrinjavanja otpada.

Njihova je namjera što manja ovisnost o privatnim poduzetnicima kako bi se uštedjelo, pa ako je moguće i ostvarilo prihod na tome, no hoće li to biti ostvarivo i u kojem roku te po kojoj cijeni, tek ćemo vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:04