'U privremenom smještaju ostali smo 45 godina'

ZAGREB - Katastrofalna poplava koja je 1964. godine odnijela 17 života i prisilila čak 40 tisuća stanovnika da napuste svoje domove odavno je zaboravljena. No izlijevanje Save prije gotovo 45 godina nije samo sjećanje, fotografija ili trauma urezana duboko u svijesti Zagrepčana; poplava je drastično izmijenila vizualni identitet metropole, a neki stanovnici i danas trpe posljedice te elementarne nepogode.



Privremeno rješenje



U montažnim stanovima i barakama koje su stradalim Zagrepčanima 1967. dodijeljeni kao “privremeno rješenje” i danas živi oko 2000 obitelji. Retkovec i Botinec postali su naselja zbog izlijevanja četiri milijarde litara vode iz Save.



Toga možda ne bi bilo, tvrde stanari, da su montažni stanovi i barake zaista bili “privremeno rješenje” kako im je obećano. Njihov je “rok trajanja”, uvjeravale su ih tada gradske vlasti, bio deset godina. Nove stanove trebali su dobiti samo nekoliko godina nakon poplave, što se poslije pokazalo lažnim obećanjem.



U montažnom stanu u Ulici Gundulićeve Dubravke u Botincu već 42 godine živi Ivanka Čižić. Ni toliko godina nakon što se uselila nije ga uspjela otplatiti. Ratu kredita plaćat će još šest godina.



Osuđeni na montažne kuće




- Da sam znala da nikad neću dobiti novi stan, ulagala bih u ovaj montažni. Tada sam bila mlada, radila sam i mogla sam podići kredit. Uredila bih fasadu, porušila neke zidove, izgradila nove... Ovako, sa 76 godina, još i danas otplaćujem stan, a želim li se grijati, moram kupiti drva. Mirovina je mala i to si ne mogu priuštiti - kaže Ivanka.



No neki stanovnici naslutili su da će zauvijek biti osuđeni na montažne kuće. Stoga su odlučili u njih ulagati, a neki su se na montažnim kućama obogatili.



Dobra povezanost s gradom



Iako su ih početkom 90-ih godina otkupili po simboličnoj cijeni od oko deset tisuća njemačkih maraka, svoje domove uspijevaju prodati po cijeni od 700 tisuća do milijun i pol kuna. Tvrdi to Boris Ban, starosjedilac Retkovca.



- Zemljište je to što vrijedi. Retkovec je postao atraktivna lokacija. Dobro smo povezani s gradom, imamo željezničku postaju u Čulincu, autobusnu u Retkovcu. Tu su i veliki trgovački centri poput Bille i Konzuma, koji nam podižu cijenu - kaže Ban.



Branko Beltram, jedan od starosjedilaca Retkovca, nije bio žrtva poplava. U naselje puno baraka doselio je samo zato što mu je ono lijepo. Mir, zelenilo, kuće ograđene živicom, grijanje na kamin, privuklo ga upravo u taj dio grada.




Velibor Panić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:52