PROJEKT ARISS

U DIREKTNOJ VEZI SA SVEMIROM Zagrebački učenici astronautima će postavljati pitanja

Kako održavate osobnu higijenu, jedno je od pitanja koje će učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu sutra navečer uputiti astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Američka svemirska agencija NASA odredila je da će komunikacija s astronautima biti uspostavljena sutra, 26. lipnja, u 19.30 sati.

Razgovor s astronautima odvija se u sklopu projekta ARISS (Amateur Radio on International Space Station) koji omogućava učenicima, studentima, nastavnicima, ali i ostalim zaljubljenicima u svemiru komunikaciju s astronautima na ISS-u. Tehnička škola Ruđera Boškovića u Zagrebu, koja obilježava 65. godišnjicu postojanja, za projekt ARISS prijavila se 2012. zajedno s radioamaterskom udrugom Hrvatski DX klub.

Edukacija i ispit

U sklopu projekta od listopada prošle godine stotinjak učenika škole prošlo je edukaciju za radioamatere, a njih 60 položilo je potreban ispit i dobilo odgovarajuću potvrdu. Naposljetku, nakon završetka obuke izabrano je 28 najboljih mladih radioamatera koji će uspostaviti direktnu vezu s jednim astronautom i postaviti mu po jedno pitanje.

Kako se liječite ako se razbolite? Što vam u svemiru najviše nedostaje? Koliko dugo čovjek može ostati u svemiru? Za odgovore na ta i još 20-ak pitanja radoznalih hrvatskih školaraca astronaut neće imati mnogo vremena. ISS prelijeće Zagreb brzinom od oko 27.000 km/sat na visini od oko 450 km, te je moguće vrijeme komunikacije s astronautom 11 do 12 minuta.

Da bi se to moglo ostvariti, Hrvatski DX klub postavio je na krovu škole posebni antenski sustav koji će pratiti putanju međunarodne svemirske postaje tijekom njenog preleta preko Zagreba. Posredstvom CARNeta cijeli tijek razgovora uživo će se prenositi slikom i zvukom preko interneta tzv. webcastingom (http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=2631).

Postaja Alpha

Ovo nije prvi put da hrvatski učenici razgovaraju s astronautima na svemirskoj postaji. Podsjetimo, u travnju 2008. godine šest učenika pazinske Osnovne škole “Vladimir Nazor” u sklopu projekta ISS School Contact postavljali su pitanja astronautima.

Međunarodna svemirska postaja Alpha (ISS) jedan je od najskupljih svjetskih znanstveno-tehnoloških projekata današnjice, a “teži” oko 100 milijardi dolara. Ta se svota tijekom 30 godina dijeli između SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i 10 članica Europske svemirske agencije (ESA).

Smjena od šest mjeseci

Sastavljanje toga svemirskog znanstvenog laboratorija počelo je 1998., a od 2000. godine na ISS-u borave stalne ljudske posade koje se smjenjuju svakih šest mjeseci. Trenutačnu posadu 36 čine ruski kozmonauti Pavel Vinogradov (zapovjednik), Fjodor Jurčikin i Aleksander Misurkin, NASA-ini astronauti Karen Nyberg i Chris Cassidy te Talijan Luca Parmitano, koji predstavlja ESA-u. Inače, za život astronauta na ISS-u posljednjih mjeseci vlada velik interes zahvaljujući entuzijastičnom Kanađaninu Chrisu Hadfieldu. On je tijekom pet mjeseci boravka u svemiru o svojim iskustvima na ISS-u objavio 81 video koji je diljem planeta vidjelo 22 milijuna ljudi. Opraštajući se od ISS-a, Hadfield je 13. svibnja ove godine otpjevao “Space Oddity”, veliki hit Davida Bowieja iz 1969. i izazvao oduševljenje u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 18:05