ODLAZI U POVIJEST

Tužan kraj legendarne zagrebačke trgovine: ‘Cijeli taj dio grada umire, a nikoga nije briga...‘

Kad sam tek krenula u školu, ovdje je sve vrvilo trgovinama, a sad nema više ničega, kaže nam stanarka

Diona u Ćirilmetodskoj 8

 Damjan Tadic/CROPIX

Još samo trideset dana. Toliko je otprilike ostalo do zatvaranja malene Dione u prizemlju Ćirilmetodske 8, jer prostor u kojem su desetljećima poslovale različite trgovine mješovitom robom mora se isprazniti najkasnije do 15. srpnja. Tako će u povijest otići posljednja trgovina na Gornjem gradu.

Stanari, koji su jedino ovdje mogli skoknuti po kruh, mlijeko, dnevne novine ili cigarete ostaju tako nakon ukidanja kioska i bankomata i bez kvartovskog dućana, a nemaju, kažu, čak ni automate za naplatu parkiranja.

- Gornji grad polako umire, a nikoga nije briga - kažu.

image

Diona u Ćirilmetodskoj 8

Damjan Tadic/CROPIX

Sredinom srpnja tvrtka Dinova-Diona d.o.o seli, naime, iz prostora koji je djelomično u privatnom, a djelomično u gradskom vlasništvu. Doznajemo kako s privatnim vlasnikom nije postignut dogovor o produljenju najma pa je raskid ugovora jedina opcija. A to će susjedima poput Rafaele Kovačević primjerice stvoriti puno problema. Ona već 67 godina živi na Gornjem gradu i ne planira otići, ali ono što se događa njoj je neshvatljivo.

- Kad sam tek krenula u školu, ovdje je sve vrvilo trgovinama. Jedna na istom mjestu, ovdje u Ćirilmetodskoj, a jedna u Basaričekovoj. Na broju 8 bila je pekarnica, na broju 18 mesnica. U Opatičkoj je bila mljekarnica, a sjećam se i pekarnice kod Kamenitih vrata - kaže Rafaela i dodaje kako je do 2017. sve pogašeno, osim ove Dione.

Podjela na sjever i jug

Situacija se dodatno zakomplicirala u koroni. Kad su na Markovu trgu postavljene barikade, stanari sa sjeverne strane Gornjeg grada morali su do Dione zaobilaznim, puno duljim putem, pa su rjeđe tamo i odlazili.

- Ne sjećam se čak ni kad sam ja zadnji put otišla u nju. A sve zbog barikada. Odlazim samo kad mi je nešto hitno. A te prepreke na Markovu trgu podijelile su nas na sjever i jug.

image

blokiran Markov trg

Goran Mehkek/CROPIX

S obzirom na to da na Gornjem gradu živi uglavnom starija populacija, za njih kupnju obavljaju mlađi susjedi, ali i same prodavačice.

- Sprijateljili smo se s njima pa su one često znale namirnice starijima nositi na kućni prag. Bit će nam žao kad odu, puno su nam pomogle - govori Rafaela.

Pravi kiosk ovdje nikad nije ni otvoren, a bankomat je bio u Klovićevim dvorima i odavno ne radi. Novine su stanari oduvijek kupovali u trgovinama, no Rafaela se prisjetila da je jedno vrijeme postojao improvizirani kiosk.

image

Diona u Ćirilmetodskoj 8

Damjan Tadic/CROPIX

- U Opatičkoj ulici je jedno vrijeme bila nekakva trafika. Privatnik je zakupio pa prodavao potrepštine kroz maleni prozorčić. No i to se brzo zatvorilo, kao i sve ovdje - govori.

A automati za parkiranje?

- Vozači me često pitaju kako da plate parking. Neki misle da se parkiranje ne naplaćuje pa dobiju kaznu. Dakle ni to nemamo - zaključuje Rafaela. Jedino što je ostalo je pošta, no i ona je ovdje zbog saborskih zastupnika, a ne zbog stanara, kako nam kažu.

Cijelo ljeto bez dućana

- Ta pošta ne radi dvokratno, već radi samo do 15 sati, kao i saborski zastupnici i ostali političari koji na Markov trg dolaze zbog zgrade Sabora i Vlade. Vratimo se s posla u 17 sati i ona više ne radi. Od nje nemamo koristi. Za kafiće ovdje vam treba gotovina, a nemamo je gdje podignuti - govore.

O razlozima zatvaranja posljednje trgovine i dalje se nagađa. U razgovoru s članicom Mjesnog odbora Gornji grad, Sandrom Mišić, doznajemo kako bi razlog mogao biti nemogućnost dogovora oko cijene najma prostora.

image

Diona u Ćirilmetodskoj 8

Damjan Tadic/CROPIX

- Prostor je jednim dijelom gradski, a drugim dijelom je u privatnom vlasništvu. Koliko smo mi čuli, privatni vlasnik više neće davati najam Dioni. Također, rečeno je da je uspio dogovoriti bolju cijenu s nekim drugim, ali se ne zna kad. Mi ćemo sigurno biti cijelo ljeto bez dućana - objašnjava nam Sanda i također spominje barikade koje su veliki problem, kako za građane, tako i za trgovinu koja je ostala bez velikog dijela prometa.

Stanari su, čim su saznali za zatvaranje, pokušali to spriječiti. Obratili su se i Gradskoj četvrti i Gradu, no zasad nemaju saznanja o tome da bi se situacija mogla riješiti u dogledno vrijeme.

- Mi smo napravili pobunu čim smo čuli da će se zatvoriti jer smo mislili da ćemo skroz ostati bez dućana, inače je praksa kad se tako jednom zatvori, da se više ništa ne otvara pa smo se uplašili. Ako se i otvori, to sigurno neće biti ubrzo, svejedno smo u problemu, rješenje trebamo sad - govori nam Sandra.

image

Diona u Ćirilmetodskoj 8

Damjan Tadic/CROPIX

Radnici će biti preraspoređeni

Iz uprave Dione kažu kako su ugovor sklopili 6. listopada 2014. na neodređeno vrijeme, a on prestaje važiti raskidom po sili Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Temeljem Djelomičnog rješenja Grada Zagreba, pola predmetnog poslovnog prostora vraćeno je stoga u vlasništvo fizičke osobe, a pravomoćnošću navedenog rješenja, navedeni ugovor o zakupu je raskinut i ponovno se morao postići dogovor.

- Dinova-Diona d.o.o. je zbog poslovnih razloga donijela odluku o prestanku rada prodavaonice u predmetnom poslovnom prostoru te je predložila suvlasnicima Gradu Zagrebu i fizičkoj osobi predaju prostora za dan 15. srpnja 2022. godine - govore nam iz uprave.

image

Diona u Ćirilmetodskoj 8

Damjan Tadic/CROPIX

Posebno su istaknuli kako svi radnici koji sad obavljaju poslove svog radnog mjesta u predmetnoj prodavaonici moraju biti raspoređeni u ostale prodavaonice u sustavu maloprodaje Dinove-Dione d.o.o..

Od Grada nema konkretnog odgovora.

- Upoznati smo s činjenicom da je dosadašnji korisnik poslovnog prostora najavio zatvaranje trgovine. Predmetni poslovni prostor nalazi se u privatnom vlasništvu u pola dijela, a preostala polovica nalazi se na upravljanju Grada Zagreba. S privatnim vlasnikom pregovaramo o načinu davanja u zakup navedenog poslovnog prostora isključivo za trgovačku djelatnost - trgovina mješovitom robom - poručuju nam iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:20