BURNA POVIJEST

Totalna preobrazba kultne zgrade na Cvjetnom trgu, konačno je skinuta zavjesa, već se nazire kako će izgledati

Gradska uprava bila je protiv uređenja trga na mjestu današnjeg Cvjetnog trga, što je bila želja stanara, a predvodio je Josip Siebenschein

Cvjetni trg u Zagrebu

 Neja Markicevic/cropix/Cropix

Završava se obnova prve višekatnice koja je podignuta na današnjem Cvjetnom trgu, skinuta je zavjesa sa skele, te se nakon više godina radova nazire svježe pročelje crvenkasto narančaste boje. Govorimo o uglovnici, Kući Siebenschein na Preradovićevu trgu 3 i u Preradovićevoj ulici 2, koja je djelo arhitekta Franje Kleina iz 1874. godine dok je djelovao unutar građevinske tvrtke Grahor i Klein.

Po kome zgrada nosi ime? Moglo bi se reći po ‘ocu‘ Cvjetnog trga koji se davno borio da ovdje bude trg, za što gradska uprava nije željela ni čuti. Josip Siebenschein bio je imućni građevinski inženjer i poduzetnik, predsjedniku Izraelitske bogoštovne općine, koji je došao u Zagreb 1860. godine u službu vodećeg inženjera Društva Južne željeznice zbog izgradnje pruge Zagreb – Sisak. Kad je istupio iz službe bacio se u poduzetničke vode. Ostalo je zapamćen njegov susret s carem Franjom Josipom I. kada je došao u Zagreb i posjetio Izraelsku općinu, kojem je uručio zahtjev za potpunu emancipaciju Židova. Vodio je i odbor za izgradnju sinagoge u Zagrebu, koja je bila djelo istog arhitekta F. Kleina kao i kuća na Cvjetnom.

image
K. S/

Lokaciju za svoju velebnu palaču, koja danas osim u gabaritima malo sliči na sebe, odabrao je kod nekadašnje Margaretske ulice i Svilarske koja je buduća Preradovićeva ulica. Zanimljiv je podatak i da gradska uprava nije željela formiranje trga na toj loakaciji jer nije bio predviđen u generalnoj regulatornoj osnovi, donesenoj 1865. godine. No, upravo je Josip Siebenschein ubrzao da na tom području sruši jedna od niskokatnica. Stanari Margaretske i Svilarske ulice 1872. godine tražili su od Gradskog poglavarstva uređenje prometnoga trga (Verkehrsplatz) na stjecištu ulica, odnosno na današnjem Cvjetnom trgu. Molba se odbija i određuje da se zbog prometa sruši tek ta jedna kuća, za što je gradu novac posudio upravo Siebenschein. Unatoč dvjema tužbama građana protiv gradnje Josip Siebenschein napokon je dobio građevinsku dozvolu za svoju kuću uglovnicu. No sam trg još dugo nije uređen.

image
K. S/

Palaču na Cvjetnom prodao je njegov unuk kasnih 30-ih godina, poznati hrvatsko američki skladatelj i muzikolog Dragan Plamenac, što bi bilo prijevod prezimena Siebenschein, te mu je prvo ime bilo Karl Siebenschein. Navodno je prije emigriranja u Ameriku uspio prodati kuću na današnjem Cvjetnom trgu, Hotel Dubrovnik i još jednu zgradu u središtu Zagreba. Godine 1939. emigrirao je u SAD, gdje se trajno nastanio i bio je sveučilišni profesor na nekoliko sveučilišta. Preminuo je u Nizozemskoj, a zanimljivo je da je u oporuci ostavio nekoliko vrijednih slika nizozemskih majstora zagrebačkoj Strossmayerovoj galeriji.

Arhitekt zgrade na Cvjetnom Franjo Klein bio je autor i zgrade Glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici, pravoslavne crkve na Preradovićevu trgu, nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici, Palača Prve hrvatske štedionice na uglu Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice. No zgrada na Cvjetnom prošla je modernizaciju Ivana Velikonje iz 1932. godine, te se izgubio Kleinov romantični historicizam.

(Za dio teksta su korišteni podaci iz radova povjesničarke umjetnosti Snješke Knežević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:31