PRVI DAN NOVE UPRAVE

Tomislava Tomaševića dočekat će Jelena Pavičić Vukičević, dvije pročelnice i jedan važan USB

Prvo povijesno preuzimanje ‘ključeva Grada‘ trajat će sat i pol, nakon čega novi gradonačelnik ostaje u uredu
 Goran Mehkek/cropix

Tomislav Tomašević, koji je jučer i službeno postao gradonačelnik Zagreba nakon što su u srijedu objavljeni konačni rezultati izbora, danas će preuzeti vlast od v.d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević u prvoj, povijesnoj primopredaji dužnosti s obzirom na to da pokojni Milan Bandić od 2009., kada su održani prvi neposredni izbori, nije imao takvih situacija.

Tomaševića i njegove zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta u uredu u kojem je 20 godina vladao Bandić, uz Jelenu Pavičić Vukičević, u 8 sati dočekat će i pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik te Andrea Šulentić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika, a sam čin primopredaje trebao bi trajati sat do sat i pol.

Tomašević je sa svojim suradnicima, kako doznajemo, pripremio i pitanja za v.d. gradonačelnice, ali ne žele otkrivati sadržaj.

- Pitanja su pripremljena, ali o detaljima ne možemo sada govoriti - kažu u Možemo! i napominju da će, nakon što primopredaja bude završena, Tomašević i njegovi zamjenici ostati u Uredu gradonačelnika jer je od danas to njihovo radno mjesto.

- Ostaje se u Uredu i upoznaje s njegovim funkcioniranjem, analizira se izvješće i dogovaraju se daljnji sastanci s pročelnicima i drugima - glasi odgovor na pitanje kako će izgledati ostatak prvog radnog dana novog gradonačelnika.

Službena vozila

Novog gradonačelnika dočekat će s izvješćem i zapisnikom o postupku primopredaje izvršnih ovlasti koji će morati potpisati, a kako će popratna dokumentacija imati na tisuće stranica, očekuje se da će Tomašević to dobiti na USB sticku.

Gradonačelnik će dobiti ključeve svojeg novog ureda, izvijestit će ga o broju službenih vozila, stanju brojila u njima i tko ih sve koristi te o broju i imenima službenika koje zatječe na radnom mjestu, a koji su zaposleni na neodređeno vrijeme. Inače je običaj i da bivši gradonačelnik ispred novog gradonačelnika uništava službenu bankovnu karticu, ali kako doznajemo, pokojni Bandić nije imao službenu karticu, pa se neće imati što prerezati.

U izvješću i zapisniku se navodi stanje obveza, potraživanje, stanje o sudskim predmetima koje grad ima te stanje projekata koji su izvršeni, koji su u provedbi ili koji se tek planiraju.

Uz izvješće i zapisnik ide i opsežna dokumentacija: bruto bilanca, preslike bankovnih kartica, izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, preliminarno financijsko izvješće za prvih pet mjeseci ove godine i sva financijska izvješća za protekle četiri godine, od 2017. do 2021., u kojima se vidi kretanje prihoda i rashoda, dospjele i nedospjele obveze, pregled zaduženja, a Tomaševiću je stara garnitura pripremila i obrazloženja o značajnijim zakonskim regulativama koje su utjecale na prihode.

Naime, država je mijenjala zakon o porezu na dohodak pa je shodno tome Grad ostajao bez značajnog iznosa novca, a ove godine je nastao problem u likvidnosti i zbog ranijeg povrata poreza za mlade u iznosu od 560 milijuna kuna, dok je prijašnjih godina povrat iznosio oko 300 milijuna kuna. Lani je Grad od države dobio beskamatni zajam od ukupno 429 milijuna kuna za povrat poreza i manjak prihoda zbog mjera pomoći gospodarstvenicima.

Grad je i sam financirao obnovu škola i vrtića nakon potresa, pa sad očekuju da im se taj iznos vrati kroz Fond solidarnosti.

Tko nudi ostavke

Dvije gradske pročelnice koje će danas dočekati novog gradonačelnika ostaju na svojim dužnostima, za razliku od nekih pročelnika koji su već najavili, a neki od njih i dali ostavke, poput Ivice Lovrića, Mirke Jozić, Dinka Bilića i Mira Lace kojem istječe ugovor. Pročelnica za financije ne misli stavljati mandat na raspolaganje.

U Gradskom uredu za financije još je od 1995., bila je zamjenica pročelniku Slavku Kojiću, a javnost ju je upoznala početkom prošle godine, kada je poslala Bandiću dramatičan dopis o gradskom dugu od milijardu kuna. Ona ne vidi razlog da ne nastavi svoj posao jer joj mandat traje još dvije godine. I Andrea Šulentić planira nastaviti raditi u Stručnoj službi gradonačelnika.

Sastanak s Plenkovićem i Grbinom te strankama koje ulaze u Skupštinu

Tomašević je ranije govorio na kojim mu je temama naglasak i na koja će pitanja prvo tražiti odgovore. Očekuje izvješće o projektima, preliminarno financijsko izvješće za prvu polovicu godine i izvješće o izvršenju proračuna u prošloj godini i to će sve dobiti danas.

Očekuje se i da će ga posebno zanimati proces obnove jer to ističe kao glavni prioritet koji će rješavati kad preuzme vlast. Prvi radni dan, nakon primopredaje, kažu njegovi suradnici, ostaje u Uredu gdje će proučiti izvješća i dogovarati sastanke. Tomašević već u ponedjeljak želi sa svakim pročelnikom ponaosob imati sastanak, već u ponedjeljak htio bi se sastati i sa svim političkim opcijama koje su prešle prag kako bi dogovorili konstituirajuću sjednicu Skupštine, a paralelelno s time i dogovoriti sastanak s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom i Ivanom Račanom oko slaganja većine.

Očekuje idući tjedan i sastanak s Upravom Holdinga i Nadzornim odborom, te s direktorima podružnica. Ovaj tjedan očekuju ga i sastanci s premijerom Andrejem Plenkovićem oko zajedničkih projekata s državom, a posebice oko obnove, a onda i s ministrom graditeljstva Darkom Horvatom, te ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:48