JARUN PANORAMA

Tomaševićev ured o ‘Malom Manhattanu‘: ‘Mi smo protiv gradnje, ali tužili bi nas za desetke milijuna eura‘

UPU predviđa izgradnju 350 stanova bez izgradnje vrtića kojih na području Gradske četvrti Novi Zagreb Zapad već i sad nedostaje

Render projekta Jarun Panorame

 PR

Na kritike gradske oporbe o štetnosti projekta Jarun Panorama, kojim se predviđa gradnja velikih stambenih nebodera kod rotora, iz Grada Zagreba poručili su da su obvezni ispoštovati prethodno izdane dozvole, jer bi zaustavljanje projekta stajalo desetke milijuna eura.

Iako sadašnja gradska vlast takav projekt ne bi ni predložila niti podržala, ima ugovorne obveze prema investitoru, koje bi se, u slučaju nepoštivanja, mogle penalizirati milijunima eura, ističu u objavi za medije.

U priopćenju podsjećaju da je urbanistički plan uređenja za projekt izglasan od strane Gradske skupštine još 2008. godine, a zatim su 2017. godine izdane lokacijske dozvole od strane Grada, koji je godinu kasnije prodao gradsko zemljište privatnom investitoru Rotor Jug.

Tako je tadašnja gradska vlast omogućila investitoru pravo na gradnju i realizaciju projekta. Ipak, navode da trenutna gradska uprava smatra da je ovakav plan uređenja omogućio preveliku izgrađenost na tom području, stoga takav plan ne bi predložili niti podržali projekt.

- Primjerice, UPU predviđa izgradnju 350 stanova, bez izgradnje vrtića kojih na području Gradske četvrti Novi Zagreb Zapad već i sad nedostaje zbog dugogodišnje prakse izgradnje novih stambenih blokova bez planiranja prateće društvene infrastrukture, nadodali su.

image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zeljko Puhovski/Cropix

Situacija se nastavila razvijati 9. ožujka ove godine, navodeći da se tada investitor preko odvjetničkog društva obratio Gradu s upozorenjem da će sudski potraživati naknadu štete ako Grad ne ispuni svoje ugovorne obaveze.

- Tom je prilikom investitor naveo da će “biti prisiljeni pokrenuti postupak naknade štete protiv Grada Zagreba koja šteta će obuhvaćati gore navedene direktne troškove Investitora kao i naknadu izgubljene dobiti gdje gore navedeni direktni troškovi iznose najmanje 42.372.526,00 kuna odnosno 5.623.801,00 eura, čemu treba pridodati ostale nespecificirane troškove i naknadu izgubljene dobiti koja će se naknadno obračunati, ali se već sada može procijeniti u više desetaka milijuna eura”, napisali su u priopćenju.

image

Plan projekta Jarun Panorama

Dokumentacija sjednice Skupštine

Pravna služba Grada smatrala je da zbog izglasanog urbanističkog plana uređenja, izdanih lokacijskih dozvola i prodanog zemljišta, investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti, a Grad je dužan poštivati zakon.

Navode da su zatražili i drugo pravno mišljenje od vanjskog odvjetničkog ureda koji im je također to potvrdio. Stoga, procijenili su da bi se radilo o financijskoj šteti za Grad u iznosu od 30 do 50 milijuna eura, a trošak bi pao na gradski proračun.

image

Robert Hagen

Neja Markicevic/Cropix

Slijedom toga, kažu kako su pokrenuli korake da smanje štetu, što su postigli dodacima ugovoru koje je Skupština izglasala prošli mjesec i prema kojima je trošak za izgradnju vodovoda, odvodnje, DTK i plinovoda prebačen s Grada na investitora.

- Skupština je tada prihvatila i sporazum kojim se investitor obvezao da će o vlastitom trošku pristupiti izmjenama projektne dokumentacije kako bi Jarun Panorama projekt obuhvatio i poslovni prostor prikladan za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića, zaključili su.

Podsjećamo, Jutarnji list je 21. svibnja pisao o projektu Jarun Panorame, poznatije pod nazivom “Mini Manhattan”. Investitor projekta je tvrtka Rotor Jug, koja je u 100-postotnom vlasništvu norveškog fonda Croatian development property II AS, a kojim upravlja Robert Hagen.

Prema lanjskom financijskom izvješću imali su 65 milijuna kuna prihoda. Ali su zato pod dugotrajnom imovinom tvrtke naveli 150 milijuna kuna. Polovina tog iznosa, navode u izvještaju, odlazi na vrijednost zemljišta koje se procjenjuje na 73 milijuna kuna, a ostatak je „materijalna imovina u pripremi”.

image

Gradski zastupnik Renato Petek

Tomislav Kristo/Cropix

Također, navode da tvrtka iz prethodnih godina vuče gubitke od 43 milijuna kuna, te da lani nisu imali nijednog zaposlenika. Predviđena je gradnja na dvije kazete - M1 i M2, dok će se spomenuti vrtić nalaziti na prvom ili drugom od sveukupno četiri pretežito stambena objekta kazete M1. Prostor će kasnije kao posebni dio nekretnine biti prodan Gradu Zagrebu.

Gradski zastupnik iz redova SDP-a, Renato Petek rekao nam je kako vjeruje da je gradonačelnik Tomislav Tomašević donio odluku da se ide s projektom uz određene izmjene poput aneksa ugovora i novog sporazuma, jer je popustio u situaciji kada su isticali rokovi i obaveze koje su ranije preuzeli na sebe, kako bi se izbjegle tužbe.

Također, osvrnuo se na moguće preopterećenje za postojeću prometnu infrastrukturu koje bi izgradnja Jarun Panorame mogla prouzrokovati, pogotovo kad se govori o cirkulaciji prema centru grada.

- Postojeći Jadranski most ima određene kapacitete koji su često već sada nedovoljni, a izgradnjom tih dodatnih prostora će nastati potpuni prometni kaos. Ono što bi dodatno rasteretilo promet na zapadnom dijelu grada je paralelna izgradnja Jarunskog mosta, koji je prije bio prioritet, ali Tomaševiću više nije, rekao nam je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:51