REAKCIJA GRADONAČELNIKA

Tomašević progovorio o gomilanju glomaznog otpada i ugovoru s Pripuzom: ‘Postoje problemi, ali i rješenja‘

Gradonačelnik je za sutra najavio presicu na kojoj će detaljnije govoriti o problemu sa zbrinjavanjem otpada
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je u četvrtak zastoj odvoza dijela glomaznog otpada u Zagrebu kazavši da u situaciji isticanja ugovora s privatnim poduzećima koja zbrinjavaju taj otpad, postoje problemi, ali i rješenja koja će predstaviti sutra.

- Problem je nastao s odvozom tapiciranog namještaja, tepiha i madraca, sve ostalo odvozi se redovno. Tražimo sustavnija rješenja, sutra ću vam moći više reći o tome, usredotočimo se sad na mlade, poručio je Tomašević na svečanom potpisivanju Europske povelje o mladima u glavnoj vijećnici gradske skupštine.

Tjednima svjedočimo prizorima napuštenih garnitura, stolova, ormara i ostalog glomaznog otpada. Građani su zabrinuti jer se problem ne rješava.

- Odvoz otpada zadatak je gradske čistoće, no pravi problem leži u privatnicima koji dalje zbrinjavaju taj isti otpad, naglasio je gradonačelnik.

Na pitanja o obnavljanju ugovora s Petrom Pripuzom gradonačelnik je odgovorio kako je raspisan natječaj o javnoj nabavi za biootpad i da svatko može ponuditi rješenje. Od ponuđenih rješenja gradonačelnik će sa suradnicima odabrati najpovoljnije. Također je naglasio važnost javne kompostane koja je gradu prijeko potrebna. Dok se to ne napravi, prisiljeni su poslovati s privatnicima. Na sljedećoj Gradskoj skupštini pričat će se o rješenjima za biootpad, a jedna od potencijalnih lokacija je Novska.

Ipak, gradonačelnik se nada da će pronaći bližu lokaciju. Što se tiče lokacije za zbrinjavanje građevinskog otpada, najizgledniji je Žitnjak. Građevinski otpad trenutno se zbrinjava na Jakuševcu, no predviđa se da će ga biti sve više.

- Postoji jedna lokacija na Žitnjaku koja je za sada najizglednija, još uvijek se čekaju dozvole i pregovara s gradskim i državnim institucijama, kazao je dodavši da je privremeni zastoj riješen.

- Gledamo kako sustavno riješiti taj problem jer je činjenica da će količine građevinskog otpada rasti kako krene, nadamo se da hoće, obnova, kazao je Tomašević.

Komentirao je i reakcije na odluku ponovnom uvođenju naplate parking mjesta u blizini bolničkih ustanova u Zagrebu. Smatra da je u javnosti možda došlo do “zabune” jer se ne radi o novom uvođenju naplate, već samo ukidanju odluke iz listopada prošle godine.

- U smislu da je epidemiološka situacija bolja, u smislu da je cjepivo dostupno, da su financijski prihodi Zagrebparkinga takvi kakvi jesu, donio sam takvu odluku na traženje Zagrebparkinga. Činjenica je i da dobar dio ljudi koji su ta parking mjesta koristili, nisu bili korisnici bolnica, jer nije bilo kontrole, kazao je Tomašević. Dodao je kako je odluka o nenaplati ionako bila privremenog karaktera.

Potpisivanju Europske povelje o mladima, osim Tomaševića, prisustvovali su Joško Klisović, državna tajnica Željka Josić i predstavnici Savjeta mladih Grada Zagreba. Pričalo se o važnosti mladih za budućnost Hrvatske i Europske unije i potrebi većeg angažmana u lokalnoj politici. Predsjednica Savjeta mladih Lucija Topolovec istaknula je poražavajuću statistiku kako 60% mladih uopće ne zna što radi gradska skupština.

Tomislav Tomašević prisjetio se 1999. godine i svojih početaka u Mreži mladih kad ga je najviše smetao odnos države prema mladima. Naglasio je kako će pokušati izbjeći greške koje je zamjerao ondašnjim vlastima.

Joško Klisović govorio je o drastičnim razlikama između njegove i trenutne generacije i kako bi mladi trebali više vremena provesti stvarajući nova rješenja i vlastiti sadržaj umjesto pustog konzumiranja sadržaja poput gledanja Netflixa.

- Traže se neka sustavnija rješenja, o tome bih više govorio sutra, da dobijem još više informacija, da mogu to sve prezentirati. Sutra ćemo govoriti o tome što su problemi i rješenja, kazao je Tomašević u izjavi medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01