POSLJEDICE NEVREMENA

Tomašević: ‘Porušena stabla u Zagrebu uklonit će se do rujna‘

Unatoč velikoj šteti, ne može biti proglašena elementarna nepogoda jer je šteta ispod razine zakonskih uvjeta za njeno proglašenje

Tomislav Tomašević

 Vanesa Pandzic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da će uklanjanje porušenih stabala u Zagrebu trajati do rujna, a ukupno će se zbog posljedica nevremena trebati zamijeniti 2700 stabala koja su iščupana ili oštećena.

“Procjena je bila da, kada bi sam Zrinjevac sanirao posljedice, da će to trajati šest mjeseci. Ali kako bismo ubrzali taj proces, angažirat ćemo kooperante pa se nadam da će taj posao biti završen do rujna”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Istaknuo je da u Zagrebu, unatoč velikoj šteti, ne može biti proglašena elementarna nepogoda jer je šteta ispod razine zakonskih uvjeta za njeno proglašenje. S Vladom se pronalazi model koji će omogućiti da građanima isplati znatnija financijska sredstva.

Iz samog gradskog proračuna, Zagreb planira izdvojiti sredstva, i to višestruko više nego što je izdvojio za pomoć građanima tijekom potresa.

“Do sada imamo 4203 prijave štete od strane građana, a obišli smo 957 prijavljenih lokacija”, rekao je Tomašević.

Najavio je da će sjednica Gradske skupštine s prijedlogom rebalansa proračuna, biti sazvana kada se dobije informacija kolika je ukupna šteta, ali i kada budu imali odgovor Vlade kolika se pomoć iz proračuna očekuje građanima.

Istaknuo je da je u Zagrebu, tijekom nevremena prošle srijede i petka, ukupno iščupano 1211 stabala, dok je 590 stabala polomljeno, a za oko 860 se procjenjuje da će se morati ukloniti.

Trenutno je prioritet ukloniti sva porušena i polomljena stabla u javnim ustanovama - bolnicama, školama i vrtićima, a onda na red dolaze parkovi pa ostale javne površine.

Tomašević je najavio da će ove zime, ukupno 2700 stabala zamijeniti novima. Napomenuo je da će se uz to, ići i na dodatnu sadnju stabala u borbi protiv klimatskih promjena.

“Zagreb će se boriti s klimatskim ekstremnih uvjetima i u budućnosti, a jedan od njih su i toplinski valovi, od kojih je ovo ljeto umrlo više ljudi nego što je umrlo od posljedica oluje”, rekao je dodavši da će paziti da ta stabla budu otporna na ekstremne klimatske uvjete.

Tomašević je u četvrtak, zajedno sa zamjenicima i u prisustvu ministra graditeljstva Branka Bačića te državnog tajnika Ministarstva zdravstva obišao radove na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova.

image

Branko Bačić

Vanesa Pandzic/Cropix

Istaknuo je da se radi o projektu ukupne vrijednosti od 5,2 milijuna eura, koji se financira iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna.

Bačić je istaknuo da je iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres odobreno 683 milijuna eura, a s današnjim danom utrošeno 944 milijuna eura.

Osvrnuo se i na obnovu privatne imovine, istaknuvši da je u Zagrebu trenutno aktivno 115 gradilište. Među njima se obnavljaju i višestambene zgrade,a u nabavi je 12 projekata zahtjevne obnove u Donjem gradu, rekao je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:37