BURNA SKUPŠTINA

Tomašević pod oštrom paljbom: ‘Strašljivac, strahopezdec! Pali ste na koljena pred Plenkovićem i kmečali kao dijete‘

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini gradski zastupnici raspravljaju o čak 43 točke dnevnog reda

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Danas se očekuje maratonska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, posljednja u ovoj godini, na kojoj gradski zastupnici raspravljaju o čak 43 točke dnevnog reda.

Osim aktualne krize s odronom na odlagalištu Jakuševec, u fokusu će biti rebalans Proračuna Grada Zagreba, prijedlog odluke o visini poreznih stopa, prijedlog rekonstrukcije stadiona Maksimir, kao i prijedlog zemljišta za izgradnju i rekonstrukciju crkava na deset lokacija u gradu te prijedlog o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića.

Sjednica je počela poprilično burno, a oporbeni su zastupnici napali i provocirali gradonačelnika Tomislava Tomaševića, prozivajući ga da nije dobro "hendlao" krizu oko Jakuševca.

image

Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik zagrebačkog HSLS-a Alen Lochert optužio je Tomaševića da se ponio kao kukavica na dan kad su stradali radnici na Jakuševcu.

"Ponijeli ste se kao strašljivac, strahopezdec. To nije nikakav izraz koji je prost, to je na kajkavskom narječju. Uglavnom, poslali ste kolegicu u medije i emisije gdje ste trebali sjediti vi", rekao je. Aludirao je na to da je na dan odrona smeće na Jakuševcu vodstvo Možemo odlučilo u emisije i vijesti kao izaslanicu slati Marinu Ivandić, predsjednicu Kluba gradskih zastupnika i zastupnicu Možemo te članicu Radne skupine za provedbu sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

Tomašević je na to odgovorio da je očekivao takve napade. "Bio sam odmah ujutro na Jakuševcu, odmah davao izjave za medije, bio i među bijesnim građanima Jakuševca", odgovorio mu je.

Priključio se na to i Trpimir Goluža, zastupnik iz kluba Mosta predbacujući Tomaševiću da je "pao na koljena pred premijera Plenkovića". "Kapitulirali ste, zakmečali poput malog djeteta i zatražili Plenkovića da vam riješi problem Jakuševca", rekao je Goluža.

Tomašević mu je vratio istom mjerom govoreći da je upravo Most "dvaput kleknuo pred HDZ".

image

Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Dodao je, braneći svoju strategiju otpadom, da se odvajanje otpada povećalo u Zagrebu, a time se znatno smanjila količina otpada koji se odlaže na Jakuševec. Goluži je, koji je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, vratio da "ne može postati niti kandidat za gradonačelnika, a kamoli gradonačelnik kada nema nijedno rješenje za problem". "Samo kalkulirate i skupljate jeftine političke poene", naveo je.

image

Ivana Kekin

Damjan Tadic/Cropix
image

Mislav Herman

Damjan Tadic/Cropix
image

Joško Klisović

Damjan Tadic/Cropix

Osim prepucavanja, gradski zastupnici danas bi trebali izglasati proračun Grada Zagreba za 2024. godinu koji će, prema gradonačelniku, skočiti na 2 milijarde 532 milijuna eura, odnosno za 5,4 posto više nego ove godine, a to odgovara stopi inflacije u navedenom razdoblju. Također, trebali bi raspraviti o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Iz Grada se predlaže utvrđivanje porezne stope od 23,60% na poreznu osnovicu do visine 50.400,00 eura te više porezne stope od 35,40% na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400,00 eura.

image

Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:44