STGAO ODGOVOR

Tomašević o zapuštenom Zagrebu: ‘Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava, a komarci...‘

Imali smo manje prijava građana ove nego prošle godine, komentirao je gradonačelnik najezdu komaraca

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su energetski obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica nakon čega su održali redovitu konferenciju za medije.

Ostala su još četiri velika projekta obnova škola, kazao je Korlaet i objasnio: ‘‘Tri su u tijeku - Tituš, Gornjogradska i Prva ekonomska, a četvrta zgrada je na Šalati. Pripremamo cjelovitu obnovu. Što se tiče obnove od posljedica nevremena, sve četiri škole stradale u nevremenu bit će spremne do početka nove školske godine.‘‘

Raspisan je natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja, kazao je gradonačelnik i podsjetio da je nedavno potpisan ugovor o kupnji 20 novih tramvaja.

‘‘Trebaju dvije godine da se oni proizvedu. Mi te dvije godine nemamo zbog postojećih problema pa smo odlučili kupiti rabljene dok ne dođu novi. Na tom natječaju smo dobili ponudu njemačkog grada Ausburga. Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s našim tračnicama. Riječ je o 11 tramvaja vrijednosti 2,700 milijuna eura. Tramvaji su stari 15,20 godina što je manje godina od naših koji su stari neki 27 godina, a neki i 50‘‘, podsjetio je Tomašević, prenosi Dnevnik.hr.

‘‘Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava‘‘

Govoreći o uklanjanju posljedica nevremena iz dvorišta škola i s dječjih igrališta. podsjetio je da je upućen dopis ravnateljima ako je potrebno angažirati privatnike ili Zrinjevac za održavanje.

Javile su se tek četiri škole, ali to nije stvarno stanje, kazao je: ‘‘Više od 800 igrališta je u gradu, a posljedice nevremena raščišćene su na više od 700. Zagreb je pogodila najjača oluja u povijesti grada. Brojka oštećenih stabala je 10.000. Prioritet je bilo bazično raščišćavanje da grad može normalno funckionriati. Samo u GSKG-u imali smo više od 500 prijava štete na zgradama. Prioritet je bilo raščišćavanje granja. Najavio sam ranije kako će se tek tijekom rujna moći sve riješiti uz angažman kooperanata koji pomažu Zrinjevcu. Od 17 gradskih četvrti u njih sedam su posljedice neveremna sanirane. Ta sanacija je izbacila iz ritma košnju. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava.‘‘

‘‘Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali tropsku klimu‘‘, dodao je i podsjetio da je samo pola zelenih površina u gradu i u vlasništvu Grada: ‘‘Mi upravljamo Zrinjevcem dvije godine, i jesmo li prošle i pretprošle godine imali takvo stanje?‘‘

Komarci napadaju - ‘‘manje nego prijašnjih godina‘‘

‘‘Tijekom rujna će se situacija stabilizirati‘‘, poručio je, a kazao je i da je ove godine manje prijava za komarce nego prošlog i pretprošlog ljeta.

‘‘Suzbijanje komaraca ne da ide normalno, nego ide i pojačano. Programi su pojačani i radit će se do kraja godine‘‘, kazao je i pozvao građane da se jave tvrtkama koje se time bave.

‘‘Imali smo manje prijava građana ove nego prošle godine. Sada smo imali prijave zbog komaraca na Jarunu i ovog petka se ide dodatno suzbijati komarce‘‘, najavio je gradonačelnik, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:21