PLINSKA KRIZA

Tomašević o situaciji u plinari: ‘Očuvali smo stabilnost za vrijeme zime, ali tako više ne ide‘

Gradska plinara Opskrba lani je imala ‘više stotina milijuna kuna‘ gubitaka zbog krivice bivše Uprave, ali i stanja na tržištu plina

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se u četvrtak na stanje u Gradskoj plinari Opskrba, koja je u gubitku od više stotina milijuna kuna, i poručio da se nakon očuvane stabilnosti za vrijeme zimske sezone grijanja traži najmanje loše rješenje jer više tako ne ide.

“Trudili smo se i uspjeli da u vrlo teškoj situaciji s likvidnošću nikome nije obustavljena isporuka plina, u tom slučaju uspjela se očuvati stabilnost energetskog sustava. Međutim, to tako više ne ide pa tražimo druga rješenja”, poručio je Tomašević na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Opskrba lani ostvarila više stotina milijuna kuna gubitaka

Gradska plinara Opskrba lani je ostvarila “više stotina milijuna kuna” gubitaka - što zbog krivice bivše Uprave, što zbog stanja na tržištu plina.

Komentirajući tvrdnje zastupnika Trpimira Goluže (Most), koji je izjavio da ima dokumente koji dokazuju kako je u lipnju tekla kupovina plina i prodaja kupcima, pozvao je da se o tome podastru dokazi.

Poručio je da će se konkretno rješenje za Opskrbu predstaviti nakon dubinske analize i vrednovanja udjela, što će biti završeno kroz nekoliko mjeseci.

Na pitanje je li realan stečaj Opskrbe, Tomašević je odgovorio da “ne želi ići u nikakve uzbune koje se možda neće ni dogoditi”.

Nije dao konkretne odgovore na pitanja jesu li već pokrenuti razgovori s HEP-om oko potencijalne prodaje Opskrbe i Gradske plinare Zagreb Distribucije, istaknuvši da su sve informacije osjetljive jer su dionice Opskrbe izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Tomašević je najavio da će podržati Mostov prijedlog da podnese izvješće o radu Povjerenstva za davanje u zakup površina javne namjene, istaknuvši da je to u interesu gradske vlasti jer je u vezi s time puno netočnih informacija.

“Oko 80 posto zahtjeva za terasama riješeno je u potpunosti pozitivno”, rekao je dodavši da su s ugostiteljima postigli dogovor kako poštivati vatrogasni razmak od 5,5 metara između terasa ugostiteljskih objekata i zgrada.

Kredit od 50 milijuna eura za osiguranje likvidnosti

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je novo kratkoročno zaduženje Grada Zagreba od 50 milijuna eura na rok 12 mjeseci kod Europske banke za obnovu i razvoj. Sredstva će se koristiti za osiguranje likvidnosti Holdinga i ZET-a.

“Imamo nejednake obveze u prvoj i drugoj polovici godine, a jednake prihode”, objasnio je Tomašević.

Upitan hoće li Holding imati dovoljna sredstva za isplatu otpremnina nakon utvrđivanja viška radnika, odgovorio je da hoće.

“Za otpremnine će biti novca, na to računamo, to je sastavni dio cijele računice i dio plana poslovanja Holdinga za ovu godinu”, poručio je Tomašević.

Reakcije na krizu plinare: SDP nije protiv prodaje Opskrbe, Most traži izvješće

Zagrebački SDP nema ništa protiv prodaje Gradske plinare Opskrba, o čemu se danas raspravlja na Gradskoj skupštini, već se protivi prodaji Distribucije koja je plinska infrastruktura, dok je Most zbog krize plinare zatražio izvješće o poslovanju.

“U Zagrebu postoje dvije plinare - Gradska plinara Zagreb i Gradska plinara Zagreb opskrba. Opskrba je trgovac, mi nemamo nikakve probleme s prodajom opskrbe. S time da se s opskrbom čini ono što je najbolje za grad i građane”, izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Dodao je da se s druge strane SDP sa svoje ideološke pozicije protivi prodaji komunalne plinske infrastrukture, odnosno Gradske plinare Distribucija.

Poručio je da s koalicijskim partnerima o tome komuniciraju, a da im gradska vlast još nije predstavila konkretne prijedloge.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je Opskrba prošlu godinu završila u minusu od “više stotina milijuna kuna”, te da se za taj problem pronalazi “najmanje loše rješenje”.

Zbog toga su pokrenute dubinske analize i Opsrbe i Distribucije, a konkretni prijedlozi bit će predstavljeni nakon toga.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman smatra da je s tvrtkama Gradske plinare treba napraviti “ono što je najviše u interesu građana Zagreba”, ali da još uvijek ništa konkretno nije na stolu.

“Ne znamo koliko plinara košta, hoće li se ići u prodaju jedne ili druge, Opskrbe ili Distribucije”, rekao je novinarima.

Most je na sjednicu Gradske skupštine uputio prijedlog o podnošenju izvješća o radu Gradske plinare Opskrba, a zastupnik Trpimir Goluža poručio je da se time žele dobiti objašnjenja za to tko je odgovoran za negativno poslovanje plinare.

“Zato tražimo da gradonačelnik izađe pred skupštinu s konkretnim informacijama. Među ostalom, od 10. mjeseca prošle godine traje interna revizija o tome što se u Opskrbi dogodilo”, poručio je Goluža.

Istaknuo je i da o cjelokupnom procesu u kojem je Opskrba prvo sklopila ugovor s kupcima po fiksnoj cijeni, a tek potom s dobavljačima po varijabilnoj, “postoje određeni dokumenti i zapisnici”.

“Ja imam neke dokumente koji su vezani za taj slučaj, a u svakom slučaju želim dobiti potpuni uvid”, poručio je.

Zastupnik Lovro Marković, također iz Mosta, najavio je kako Most pokreće inicijativu da se oko utvrđivanja viškova u Holdingu održi tematska sjednica Gradske skupštine.

Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta se osvrnuo na rad gradonačelnika u njegovih prvih šest mjeseci mandata poručivši da su se svi gradski problemi pretvorili u krizu vlasti.

“Nova gradska uprava nema kapaciteta, nema ljudi, nema viziju, a ne zna niti kako širiti svoje kapacitete”, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 22:46