SVI ZADOVOLJNI

Tomašević dva sata bio na sastanku s ugostiteljima: Postignut kompromis oko terasa, doznajemo detalje

‘Nužna je bolja komunikacija između Grada Zagreba i ugostitelja kako bi se izbjegle ovakve neočekivane situacije‘

Terase na Cvjetnom trgu i Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Srđan Vrančić/Cropix

Dva sata trajao je jučerašnji sastanak gradonačelnika Tomislava Tomaševića, pročelnika nadležnih gradskih ureda i predsjednika Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje s predstavnicima Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja koji se održao u Uredu gradonačelnika. Na njemu je postignut kompromis po pitanju veličine terasa u ulicama oko popularnog Cvjetnog trga. Ugostitelji ne ostaju bez svojih terasa, već se njihova veličina mora prilagoditi tako da između terase i zgrada bude najmanje 5.5 metara širok vatrogasni prolaz. Ugostitelji taj prostor mogu koristiti i dalje, ali na njemu smiju biti samo stolice i stolovi koji se mogu lako ukloniti.

- Gradonačelnik je to htio dovesti na zakonske temelje i to podržavamo. Grad ima period do petka napraviti točan naputak što točno smije biti na toj terasi unutar pet i pol metara i što ne, a ugostitelji imaju dva tjedna da se tome prilagode – objasnio je Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Dobili su i objašnjenje zbog čega je dio ugostitelja najprije dobio pozitivno rješenje, a zatim njegovo poništenje.

- Grad je naknadno odlučio tražiti mišljenje vatrogasnog odjela koji nije želio dati pozitivno mišljenje pa je Grad po inerciji odlučio ukinuti terase. Sve je moglo već biti riješeno da smo se mi i vatrogasci u sve uključili ranije tako da možemo reći da je do problema došlo zbog nedovoljno dobre komunikacije, ali sada sve ide u pozitivnom smjeru – objašnjava Karna.

Osim na pitanje terasa u užem centru grada, Gradu su skrenuli pozornost na aktualne probleme zagrebačkih ugostitelja te visoku ovisnost poslovanja u ugostiteljstvu o terasama te iznijeli nekoliko zahtjeva.

Prvo, nužna je bolja komunikacija između Grada Zagreba i ugostitelja kako bi se izbjegle ovakve neočekivane situacije. Drugo, traže brzo iznalaženje rješenja po pitanju terasa na vatrogasnim pristupima, a za sve druge slučajeve je potrebno odrediti vrijeme za prilagodbu jer bilo kakve promjene narušavaju ionako ograničen opseg poslovanja ugostiteljskih objekata te iziskuju financijska sredstva. Treće, traže da se predstavnici ugostitelja uključe u rad Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje u savjetodavnoj ulozi.

Karna otkriva kako su predstavnici iz Grada uvažili njihove primjedbe i prijedloge, a jedini zahtjev Grada je poštivanje zakonskih propisa.

- I mi smo podržali sve teme legalnosti i dodjele terasa onima koji to stvarno imaju pravo na njih i to u zadanim gabaritima, a nikako ne zastupamo one koji su ih samovoljno proširili i više od toga. Tražili smo da se onim ugostiteljima koji su proteklih godina koristili parkirna mjesta ili zelene površine za svoje terase to omogući do kraja ove godine te da se takve promjene ubuduće najave ranije – objašnjava Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Rezultatima sastanka su zadovoljni pa dodaje kako s pozitivnom vjerom očekuju nastavak rješavanja problema s kojima su se ugostitelji suočili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:53