REVOLT GRAĐANA

Tajnoviti susjed oblijepio kvart lecima: ‘Pobunimo se, ovdje žele graditi parking umjesto igrališta!‘

‘Kako se parking može svrstati pod kategoriju sportske i rekreativne namjene - ogorčeni su susjedi. Građevinska inspekcija zatvorila gradilište

Branimirova ulica

 Karla Zupičić/

Građani koji žive u Ulici Ljudevita Posavskog u Zagrebu prije dva tjedna na različitim su mjestima pronašli anonimnu obavijest. Iako nije poznato tko ju je oblijepio po kvartu, njezinu su poruku shvatili vrlo ozbiljno.

"Na zemljištu južno od osnovne škole umjesto privođenja namjeni rekreacije, vlasnik bespravno radi parkiralište, pod rampom i naplatom. Suprotno urbanističkim planovima, fingirajući da radi zakonito, izvjesio je tablu da gradi igralište, iako će to 'igralište' biti asfaltirano parkiralište", zabrinut je anonimni građanin koji je papire, na kojima se nalazi obavijest, postavio po cijelom kvartu. Građane je pozvao da o tome obavijeste Gradsku Četvrt Donji Grad, Mjesni odbor kralj Zvonimir i Građevinsku inspekciju – a susjedi su ga očito poslušali.

Doznajemo kako su se mnogi javili Vijeću gradske četvrti kako bi im skrenuli pažnju na problem, a Građevinska inspekcija već je izašla na teren i do daljnjega zatvorila gradilište. Na tabli o projektu zalijepljen je i poziv Državnog inspektorata upućen investitoru i vlasniku zemljišta – Sportskom centru Branimir. Bio je to primjer uspješne građanske intervencije.

"Moramo se sami i brzo izboriti za park i sportske terene, inače ih nikada neće ni biti" - animirao je susjede ovaj građanski aktivist.

- Naravno da me brine što će se sve zabetonirati i postati nešto što nikako ne bi trebalo biti. Uvijek se govorilo da ovdje treba biti park, sportski centar ili igralište, nikakav parking – ogorčena je jedna od susjeda s kojom je Jutarnji razgovarao.

- Ovdje uopće nema problema s parkingom za razliku od drugih dijelova grada pa da bi se time opravdala gradnja parkirališta – tvrdi drugi susjed kojeg smo zatekli u blizini spornog zemljišta.

image

Igralište i parking (Branimirova) - akcija građana

Karla Zupičić/
image

Igralište i parking (Branimirova) - akcija građana

Karla Zupičić/
image
Karla Zupičić/

Ono što u ovoj ulici zaista nedostaje je mjesto na kojemu se djeca mogu igrati i družiti. Trenutno za to koriste dvorište unutar stambenog kompleksa Centar Zvonimir Z3, što pak smeta dijelu njegovih stanara.

- Ovdje redovito dolaze djeca nakon škole i vikendom jer jednostavno nemaju gdje drugdje otići. Ovo im je odlično mjestu za igru, ali se neki stanari žale na buku, iako osobno smatram da za time nema potrebe. Kad bi se ovo zemljište preko puta pretvorilo u sportski centar kao što je to nacrtima planirano, taj bi problem bio riješen – objašnjava nam jedan od stanara Centra Zvonimir Z3 kojega smo zaustavili na izlasku iz zgrade.

Nacrti na koje misli i dalje se mogu pronaći na stranici Tehnike d.d.. Na njima je zgrada prikazana sa svih strana, a istočno od nje planirala se zelena površina s igralištem što je zasigurno potaknulo mlade obitelji s djecom da za njihovo odrastanje izaberu upravo ovaj kvart. Igrališta, međiutim, još nema, a u prošlosti je zemljište korišteno kao ilegalno parkiralište.

image
Karla Zupičić/
image
Karla Zupičić/
image

Igralište i parking (Branimirova) - akcija građana

Karla Zupičić/

Prema javno dostupnim podacima iz zemljišnih knjiga, zemljište omeđeno Branimirovom i Ulicom Ljudevita Posavskog podijeljeno je na pet čestica između više vlasnika – Tehnike d.d., Republike Hrvatske, privatnih osoba, a najveća katastarska čestica, na kojoj je planirana izgradnja igrališta i parkinga, u vlasništvu je Sportskog centra Branimir d.o.o. Prema zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu, namjena čestice je sportska i rekreativna, no zbog jednog detalja susjedi misle kako će ona na kraju ipak postati - 2000 metara kvadratnih parkinga. Već sad je, naime, na zapadnoj strani zemljišta postavljen ulaz na parkiralište na kojemu piše da je riječ o privatnom parkingu rezerviranom za goste obližnjega ugostiteljskog objekta Franko's Pizza & bar.

- Pa kako se to može svrstati pod kategoriju sportske i rekreativne namjene - pitaju se susjedi. Parkiralište bi bilo dopušteno samo ako je u sklopu sportskog objekta, ali ovaj znak sugerira drukčije.

image
Karla Zupičić/
image

Igralište i parking (Branimirova) - tabla Franko's bara

Karla Zupičić/
image
Karla Zupičić/

Na tabli projekta naznačeno je da je riječ o projektu izgradnje igrališta i parkinga, podaci o investitoru, projektantu i nadzornom inženjeru. Prijava početka radova bila je 1. travnja ove godine. Na gornjoj lijevoj stani table zalijepljen je poziv Državnog inspektorata Sportskom centru Branimir da 16. svibnja dođe u Šubićevu kako bi se očitovali o navedenom projektu. Pola metra dalje nalazi se i žuta oznaka da je građevinska inspekcija do daljnjega zatvorila gradilište.

Potaknuti angažmanom susjeda i brzom reakcijom Građevinske inspekcije, Sportski centar Branimir upitali smo za detalje o samom projektu – kakvo je igralište planirano, koliko parkirnih mjesta, do kada bi projekt trebao biti realiziran. Postavili smo im i pitanje o tome zašto je Franko's Pizza& bar postavio tablu za parkiralište. Odgovor njihovih odvjetnika bio je vrlo štur.

- Naša stranka je pristupila uređenju predmetnog zemljišta koje je bilo neovlašteno korišteno za divlje parkiranje automobila i na kojem je bilo nanošeno različito smeće. Zemljište je očišćeno i poravnato i ne postoje nikakvi planovi za njegovo asfaltiranje. Projekti koji će biti izgrađeni na zemljištu bit će građeni sukladno važećoj prostorno – planskoj dokumentaciji, a radovi će početi tek nakon što investitor zatraži i dobije odgovarajuću građevinsku dozvolu – objasnili su.

image
Karla Zupičić/
image

Igralište i parking (Branimirova) - poziv Državnog inspektorata

Karla Zupičić/
image
Karla Zupičić/

Sudeći prema ovom odgovoru, građevinska dozvola za ovaj projekt dosad ni nije zatražena, što bi mogao biti razlog zašto je gradilište zatvoreno. Građevinska inspekcija ne nadzire je li nešto učinjeno prema urbanističkom planu nego isključivo jesu li poštovane odredbe Zakona o gradnji. Ne može utjecati na odluke grada, ali činjenica da je gradilište zatvoreno pokazuje da postoji sumnja kako sve ipak nije napravljeno prema pravilima. Neslužbeno doznajemo da je u tijeku provjera dokumenata o gradnji igrališta iparkinga na toj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:55