SLUČAJ ‘VESLAČKA‘

Sud odbio Tomaševića, navodno nije predao sve papire za deložaciju kluba kojemu je Bandić dao teren

Zagrebačka gradska uprava smatra da su se s istekom ugovora još 2019. stekli uvjeti da se kompleks u Veslačkoj preda Gradu

Nogometni kamp Zagrebello

 Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je krajem prošlog tjedna zahtjev Grada Zagreba da mu nogometni klub ‘Zagreb‘ preda na upravljanje nogometni kompleks u Veslačkoj ulici poznatiji kao ‘Zagrebello‘.

Riječ je, podsjetimo, o dugogodišnjem sporu Grada, koji je vlasnik ‘Zagrebella‘, i zakupca tog kompleksa NK ‘Zagreba‘ kojeg zastupa predsjednik kluba i građevinski poduzetnik Dražen Medić. Spor je u veljači prošle godine kulminirao sudskom tužbom Grada u kojoj se praktički traži ‘deložacija‘ NK ‘Zagreba‘ iz Veslačke.

- Mogu samo potvrditi da Grad Zagreb nije uspio u svome zahtjevu predaje u posjed kompleksa u Veslačkoj, a o svemu ostalome vezanome za taj spor nisam u mogućnosti govoriti jer je riječ o nepravomoćnoj presudi – poručio nam je jučer odvjetnik NK ‘Zagreba‘ u ovome sporu Predrag Ilić, iz čijih je riječi jasno kako klub očekuje nastavak pravne bitke s Gradom.

Nisu uspjeli

Prema spomenutoj presudi Trgovačkog suda, Grad Zagreb nije uspio u svome zahtjevu za predaju ‘Zagrebella‘ jer nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju za sudsku odluku o deložaciji.

- Da bi presuda bila ovršna odnosno provediva, sud mora točno utvrditi o kojoj je građevini riječ, gdje se ista nalazi i da li je to upravo ona građevina koja je u tužbi navedena. Dakle, ista se mora precizno identificirati po vještaku geodetske struke – navodi se u presudi Trgovačkog suda iz koje je razvidno da se spor temelji na različitome tumačenju Ugovora o zakupu kompleksa u Veslačkoj koji su Grad i klub sklopili 26.veljače 2014. na rok od pet godina. Pritom je, prema odluci suda, nesporno da novi ugovor ni 2019. ni kasnije, nije sklopljen.

Zagrebačka gradska uprava smatra da su se s istekom spomenutog ugovora još 2019. stekli uvjeti da se kompleks u Veslačkoj preda na uporabu Gradu. Uz to, terete klub da nije održavao kompleks sukladno odredbama ugovora o zakupu čime su također stvoreni uvjeti za raskid suradnje s NK ‘Zagrebom‘.

Medićeva uprava pozvala se u sudskom postupku na odredbe Ugovora o zakupu i Zakona o obveznim odnosima prema kojima NK ‘Zagreb‘ ostaje zakupac kompleksa i nakon 2019. ako Grad ne odgovori na zahtjev kluba o produljenju ugovora. Iz sudske presude vidljivo je da su pruženi dokazi kako je NK ‘Zagreb‘ predložio Gradu produljenje ugovora, ali nije dobio nikakav odgovor tadašnje gradske uprave predvođene Milanom Bandićem.

Jedan od većih sporova

U svakom slučaju, ako je ugovor o zakupu automatski produljen 2019. na još pet godina, to bi značilo da traje do 2024. Spor oko ‘Zagrebella‘ zacijelo je jedan od većih koje zagrebačka gradska uprava trenutno vodi. Naime, u tužbi je pobrojana sva imovina kojom je obuhvaćen kompleks u Veslačkoj, a na popisu je čak 48 nekretnina. Među ostalim, riječ je o četiri nogometna terena ukupne veličine 30 tisuća ‘kvadratnih metara‘, tribini s 700 sjedećih mjesta ispod koje su svlačionice i sportske ambulante, košarkaškoj dvorani, sauni, teretani, prostorijama za wellness, restoranu, kafiću i parkiralištu s 68 mjesta.

Kada su Milan Bandić i Dražen Medić potpisali ugovor o zakupu koji je sada na sudu, NK ‘Zagreb‘ je bio prvoligaš i jedini prvak Hrvatske (2002.) osim Dinama i Hajduka. Prvu ligu igrali su na stadionu u Kranjčevićevoj ulici. U međuvremenu, klub je ispao u 4.Hrvatsku nogometnu ligu za igranje u kojoj mu nije potreban stadion u Kranjčevićevoj, pa mu je Grad 2017. uskratio to pravo, a zatim mu je došla u pitanje i ‘Veslačka‘ na terenima koje trenira više stotina igrača svih mogućih uzrasta uključenih u školu nogometa ‘Zagreba‘.

Nakon ispadanja ‘Zagreba‘ iz Prve HNL Financijska agencija u više je navrata podnosila po službenoj dužnosti zahtjev za otvaranje predstečaja i stečaja u klubu zbog neplaćenih dugova. Prema presudi Trgovačkog suda u sporu s Gradom, klub trenutno nije u stečaju.

Pokretanje postupka ‘deložacije‘ zagrebačkih ‘bijelih‘ pratila su medijska nagađanja da je kompleks u Veslačkoj namijenjen nogometnom kampu Hrvatskog nogometnog saveza koji je prvotno planiran pokraj stadiona u Maksimiru. Činjenica je da iz zagrebačke gradske uprave nikada nije potvrđeno postojanje takvog plana, kao što je i činjenica da se ideja o nogometnom kampu HNS-a u javnosti ‘vrti‘ već dobrih 20 godina bez ikakvog pomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:40