TRAŽIT ĆE SE POMOĆ

STRAŠNA BILANCA RAZORNOG POTRESA: 900 MILIJUNA KUNA ŠTETE U BOLNICAMA KBC Zagreb ostao bez 403 kreveta, neki odjeli su kompletno preseljeni

 
 CROPIX

Gotovo milijarda kuna trebat će za obnovu svih državnih zdravstvenih ustanova koje su pretrpjele oštećenja prilikom razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, procjena materijalne štete je oko 900 milijuna kuna, a najteže je nastradao KBC Zagreb, odnosno Klinika za plućne bolesti Jordanovac i Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj te ortopedija i dermatologija na Šalati.

Nakon pregleda svih zgrada ustanovljeno je da materijalna šteta iznosi vrtoglavih 600 milijuna kuna. Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice štetu procjenjuje na 120 milijuna kuna, Klinika za infektivne bolesti

Procjena

“Dr. Fran Mihaljević” na 150, a KB Merkur na 25 milijuna kuna. Štetu je pretrpjela i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, kojoj će za obnovu trebati dva milijuna kuna, a Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo bit će potrebno 30 milijuna kuna.

Sve nastradale zgrade nalaze se u širem centru Zagreba, a potres je bio samo podsjetnik na ostarjelu infrastrukturu koja je već godinama problem. Naime, riječ je o starim zgradama, a pojedine bolnice su paviljonskog tipa.

Ministar zdravstva Vili Beroš svjestan je velikih infrastrukturnih problema.

- Katastrofalan potres samo je dodatno narušio ove stare objekte. Naravno, nismo ga očekivali, pa smo morali krenuti od analize stanja da bismo utvrdili sljedeće korake. Nakon toga smo zatražili od ustanova da se naprave procjene štete i ta suma je zbilja velika - kaže Beroš.

S obzirom na situaciju, govori nadalje, odmah se krenulo u izmještanje najpogođenijih odjela kako bi sustav neometano funkcionirao u novonastaloj situaciji te kako bi zdravstvena usluga bila dostupna svim pacijentima.

Bolnica na Šalati

Infrastruktura

- Naravno, postoje kratkoročni i dugoročni planovi. Kratkoročno je, primjerice, nakon izmještanja omogućen nastavak rada i funkcioniranje sustava. Dugotrajni efekti bi bili saniranje, poput izgradnje faze III KBC-a Zagreb, što je nedavno odobreno na Vladi - govori Beroš.

Navodi da je od stupanja na dužnost, i prije potresa, među tri osnovna prioriteta izdvajao ljudske potencijale, financijsku stabilnost i probleme sa zastarjelom infrastrukturom.

- Stanje, nažalost, nije zadovoljavajuće, stoga moramo napraviti iskorak i imati snage i volje uhvatiti se u koštac s ovim problemom. Tako smo promišljali o izgradnji Nacionalne i sveučilišne dječje bolnice, gdje bi uskoro trebala početi studija izvodljivosti - kaže Beroš i dodaje da se loša infrastruktura vidjela i u vrijeme koronakrize.

Naime, paviljonski tip gradnje, instalacije i drugi problemi pokazali su da je samo KB Dubrava (koja je zadnja sagrađena) bila adekvatna za koronabolnicu (ili primarni respiratorno-intenzivistički centar).

No, kako će se riješiti novonastali problemi kažu da će biti više načina. Naime, tražit će se sva dostupna sredstva EU, sredstva iz proračuna, Svjetske banke… A početak i kraj obnove, kažu iz ministarstva, ovisit će o pravnim temeljima i financijskom okviru.

Zagreb, 220320.
Stanje u Petrovoj bolnici nakon snaznih potresa koji su pogodili Zagreb.
Foto: CROPIX
CROPIX
Bolnica u Petrovoj

Naljepnice

Iz KBC-a Zagreb, bolnice koja je pretrpjela najveće štete, kažu da su prostore racionalizirali koliko god su to mogli.

- Štete su velike. Ostali smo bez 403 kreveta, preselili smo dermatologiju i kompletnu ortopediju sa Šalate na Rebro. Tu je i veći dio Jordanovca. Također, na mjestima gdje su primjerice bila dva kreveta, ako prostor to dozvoljava, stavljaju se tri. Naravno, to utječe i na komfor - kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja. Prvo veće olakšanje očekuju početkom jeseni, kada bi se na Jordanovac trebalo vratiti 60 kreveta, kao i faza III izgradnje Rebra.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice pak kažu da su stradale sve zgrade, neke više, neke manje.

- Imamo od zelenih do crvenih naljepnica. Primjerice, na Klinici za očne bolesti došlo je do pomicanja okna od lifta te se čeka prijedlog za sanaciju - kažu iz Vinogradske te dodaju da su jednostavnija oštećenja počeli obnavljati iz vlastitih sredstava.

Zagreb, 220320.
Petrova bolnica.
Evakuacija trudnica iz bolnice zbog potresa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

BROJKE

- 600 mil. kuna KBC Zagreb (Jordanovac, Petrova, Šalata)

- 120 mil. kuna KBC Sestre milosrdnice (Vinogradska, Klinika za tumore, trauma)

- 150 mil. kuna “Dr. Fran Mihaljević”

- 30 mil. kuna HZJZ

- 25 mil. kuna KB Merkur

- 2 mil. kuna Klaićeva

- 900 mil. kuna ukupna procijenjena šteta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:11