FOTOGRAFIJE IZ ŠPANSKOG

STANARI ZAGREBAČKOG KVARTA U STRAHU ZBOG LISICA Nakon brojnih dojava, oglasili se i stručnjaci i objasnili ima li straha od bjesnoće

 

Građani zapadnog dijela Zagreba u strahu su zbog sve veće pojave lisica na ulicama i u parkovima. U Facebook grupi Zakaj volim Špansko zadnjih nekoliko dana objavljuju fotografije te pokreću raspravu o njihovoj bjesnoći i opasnosti za ljude i životinje.

Ivana Šućur lisicu je vidjela u nedjelju oko 21 navečer u Španskom na križanju ulice Milana Rešetara i Kotarnice. Kaže nam da je se u tom trenutku nije preplašila jer joj je djelovala prilično pitomo. Naime, lisica je bila zaokupljena hranjenjem, najvjerojatnije golubom i nije se obazirala na znatiželjne prolaznike, objasnila nam je Ivana. Dodala je da do sada nije vidjela lisicu u tom kvartu, ali je čula da su i ostali svjedočili njihovoj pojavi u blizini.

Lisicu je u nedjelju vidjela i Suzana Hercigonja na gradilištu u Španskom i tvrdi da ih ovdje i inače zna vidjeti. Ostali građani objašnjavaju da lisice zapravo nisu nikakva novost u tom dijelu grada i da ih često viđaju predvečer i noću, kad izlaze u potrazi za hranom, te da su vrlo pitome. Iz udruge za promoviranje zaštite i prava životinja Prijatelji životinja otkrivaju nam da lisice nisu opasne za ljude te da ne napadaju.

- Normalno je da dolaze u naselja jer su znatiželjne ili gladne. Vidjeti lisicu trebao bi biti uobičajen prizor jer divlje životinje jesu dio grada. Uspješno se provodi oralna vakcinacija te nema potrebe za strahom od bjesnoće. Prijavljivati se trebaju životinje čudnog ponašanja, a ne samo njihovo prisustvo - objasnio nam je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

U veterinarskoj ambulanti Šapa rekli su nam da se lisice procjepljuju dva puta godišnje protiv bjesnoće, i to tako da im se iz aviona bacaju mamci. Dodaju da se gradovima približavaju zbog uništavanja njihova prirodnog staništa te da ne napadaju mačke ni pse, nego traže otpatke hrane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:32