ZA DUPLO

Šokantno poskupjeli stanovi u najjeftinijim zagrebačkim zgradama, evo jedan od 30 m2: Biste li iskeširali 100.000 €?

Prednost je mnogo zelenila u okružju i kvalitetan urbanizam naselja u kojima se nalaze

Mali stan u Limenkama za 120.000 eura

 Remax Centar Nekretnina/

Na zagrebačkom tržištu nekretnina nije sve što dobro prolazi samo novogradnja, tako i neke stare zgrade, iz raznih razloga, imaju svoje kupce. Nedavno smo pisali o zgradama arhitekta Drage Galića u Ulici grada Vukovara u kojima se stanovi prodaju, ako su na dobroj poziciji u zgradi i cijena nije pretjerana, u roku od mjesec dana.

No, zanimljivo je što se događa s stanovima u zgradama prozvanim po sjaju kao da su od lima - Limenke, za koje se isto relativno brzo nađu kupci, ali iz drugog razloga, uglavnom jer nisu veliki i jer cijene u odnosu na neke druge zgrade nisu ekstremne, iako nisu više niske. Uz to kvalitetan urbanizam koji je predvidio i mnogo zelenila oko ovih zgrada pronio ih je na dobar glas.

Ipak, gotovo je nevjerojatno koliko su stanovi u tim zgradama poskupjeli u odnosu od prije nekih pet godina. S tim da su oni u Zapruđu i Utrinama posebno popularni, ali i Limenke u drugim kvartovima kao što je Trnsko, Remetinečki gaj, Folnegovićevo naselje, Borongaj i drugi, također imaju svoju vrijednost. Razliku čini i u kojem su stanju zgrade, jer neke su prošle obnovu u novije doba.

Trenutno se na tržištu nekretnina preko agencije Remax Centar nekretnina nudi stan u Limenki u Zapruđu veličine 30 kvadrata za traženih 100.000 eura. Za isti taj novac mogao se prije oko pet godina u Limenkama dobiti duplo veći stan od oko 60 kvadrata. Primjerice 2022. godine u istom kvartu tražilo se za stan od 59 kvadrata 89.000 eura, ali uz nužno renoviranje. Stan u aktualnoj ponudi se nalazi na višem katu, s liftom što je posebnost jer ih neke nemaju. No, kako nam objašnjavaju u toj agenciji, općenito te stanove uglavnom kupuju mlađe osobe ili ih se kupuje kao investiciju za najam mlađim osobama, iako ima i izuzetaka.

image

Stan od 30 m2 za 100 000 eura u Zapruđu

Remax Centar Nekretnina/
image

Isti stan 30 m2, 100 000 eura

Rcn/

"Na odličnoj, mirnoj lokaciji, punoj zelenila, prodaje se dobro očuvana garsonijera od 30,45 m2, okrenuta prema zapadu i prepuna svjetla. Sastoji se od jedne velike sobe i velike kuhinje, a uz malu intervenciju moguće je dobiti i odvojenu spavaću sobu. Hodnik je prostran i svijetao", opisan je taj stan na njihovoj stranici.

U Zagrebu je 60-ih godina sagrađeno oko 100 takvih zgrada, koje su kada su završene baš jako sjajile, u dojmu su bile kao da su od srebra. Iako ih se smatralo montažnim privremenim rješenjem, stanovanje u njima ima svojih prednosti, osim kvalitetnog prostornog planiranja naselja u kojima se nalaze, to su i prostrana stubišta, raspored prostorija u stanovima, veliki prozori....Od mana zgrada priča se da imaju lošu izolaciju zvuka, nemaju balkone, a u nekima navodno ima vlage. Važno je vidjeti u sklopu cijene i koje je stanje stana, da li je u novije vrijeme obnavljan i kako.

image

Mali stan u Limenkama za 120.000 eura

Remax Centar Nekretnina/

Na tržištu se nudi i jedan stan u Limenki iz 1967. godine u Zapruđu, kvalitetno renoviran, na višem katu s atraktivnim pogledom, zgrada ima lift, veličine je 31 kvadrat, a tražena cijena 120.000 eura. I jedan je u ponudi u Utrinama, veličine 54,36 m2 za 133 000 eura, ali bez lifta. Na tržištu ih je još nekoliko u drugim kvartovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 22:08