OZBILJNI PROBLEMI

Ski sezoni prijeti fijasko: Staze na Sljemenu održava jedan stari stroj, a natječaj za nove nije raspisan

Iz Grada Zagreba kažu da je u pripremi novi postupak javne nabave za strojeve
 Srđan Vrančić

Na Skijalištu Sljeme trenutno samo jedan stroj održava skijaške staze, takozvani ratrak. Star je, a nedostaje mu i vitlo koje omogućuje kvalitetno popravljanje snijega uzbrdo.

Osim njega, na Medvednici su još dva stroja tvrtke Vodotehnika d.d. koja imaju vitlo, moderna su i puno korisnija od starije verzije, ali ona stoje ugašena pored staze. Ne voze se sljemenskim obroncima jer je propao javni natječaj Grada Zagreba koji ih je htio unajmiti na pet mjeseci za 900 tisuća kuna, pa su bili u pogonu samo tijekom priprema za Snježnu kraljicu. Tada ih je unajmio Hrvatski skijaški savez, a nakon završetka utrke financiranje je trebalo preuzeti skijalište. To se nije dogodilo jer novi natječaj nije objavljen.

Ozbiljni problemi

Naime, Grad Zagreb je natječaj za javnu nabavu iznajmljivanja strojeva za uređenje skijaške staze na pet mjeseci raspisao 3. studenoga prošle godine. Procijenjena vrijednost natječaja iznosila je 900 tisuća kuna bez PDV-a, a ponudu je poslala samo Vodotehnika. Ipak, 9. prosinca dolazi rješenje iz Grada kojim se ponuda proglasila neprihvatljivom i odbija se jer ponuditelj "nije dokazao da ispunjava kriterij za kvalitativni odabir".

Također, istaknuli su da ponuda nije bila u skladu s dokumentacijom o nabavi. No, novog natječaja nije bilo iako se bližila Snježna kraljica. Tada ih iznajmljuje Hrvatski skijaški savez, a skijalište je trebalo preuzeti financiranje. Od neuspješnog završetka prethodnog natječaja prošla su tri mjeseca, a novi još nije objavljen.

Iz Grada su nam rekli da je trenutno u pripremi novi postupak javne nabave za spomenute strojeve i da će svi detalji natječaja biti poznati prilikom objave. No, prije nego završi natječaj, mogla bi se okončati skijaška sezona iznad Zagreba.

Prema neslužbenim informacijama, u cijeloj bi priči mogli biti oštećeni i poslovni partneri jer su u pomoć skijalištu odlučili uskočiti bez garancija. Oni su, naime, očekivali da će sve zavrzlame biti riješene ranije.

Zbog manjka kvalitetnih strojeva, dakako, došlo je do velikih problema u pripremi staze, a Dragutin Žiljak, bivši direktor tvrtke Sljeme Medvednica i prvi čovjek skijališta više od 30 godina, upozorava da bi aktualna skijaška sezona na Zagrebačkoj gori mogla doživjeti pravi debakl.

image

Dragutin Žiljak

Neja Markičević/Cropix

- Temperature su već sada visoke, a ako ovako ostane još par dana, staze se više nikako neće moći održavati. Stroj koji trenutno održava stazu je star i za to više nije primjeren jer nema vitlo. Stroj s vitlom može ići uzbrdo polagano i stazu će fantastično napraviti - govori nam Žiljak. Dodao je da u Zagrebu skija oko 100 tisuća ljudi, među kojima i više od tisuću djece napravi prve skijaške korake na Sljemenu, no sezona bi se mogla skratiti. Inače ona traje od siječnja do travnja. Sada je sredina veljače i problemi su ozbiljni.

- Ljudi se trude koliko mogu. Uložili su nevjerojatne napore i tijekom priprema za Snježnu kraljicu, ali sa zastarjelom opremom ne možete napraviti više. Novi će problemi još iskrsavati jer je oprema skupa. Novi strojevi koštaju po 500 tisuća eura. Više ni rekreativcima ne možete reći da je staza dobra ako nije, jer malo tko nije otišao na skijanje izvan Hrvatske - smatra Žiljak i navodi kako javna nabava ide jako sporo te kako bi se ovaj problem trebao riješiti što prije.

Zapuštanje skijališta

- Ako nećemo moći pripremiti stazu, ostat ćemo bez Snježne kraljice, ali, najvažnije, izostat će i rekreativno skijanje za Zagrepčane i turiste koje je jedina masovna rekreacija tijekom zimskih mjeseci u Zagrebu - priča Žiljak.

Bivši prvi čovjek skijališta sugerirao je da je nabava novih strojeva nužnost. Prošle godine skijalište je imalo dva stroja u svojem vlasništvu, ali je u ožujku jedan izgorio. Uz stari stroj imaju i manji koji uređuje trasu za vuču i izvorno je nabavljen za sanjkalište na Cmroku i trase vučnica, nije primjeren, kaže Žiljak, za skijaške staze jer je premali za velike strmine.ž

Kako će se priča oko strojeva okončati naš sugovornik nije siguran. Strah ga je kobnog scenarija i zapuštanja Skijališta Sljeme.

- Ovo je samo mala kockica u mozaiku problema. Sva oprema nam je zastarjela. Topovi za snijeg tu su 30 godina, žičara je iz 70-ih i 80-ih, a gondola koja nije puštena u promet, a neki ju zovu žičarom, posebna je priča - zabrinut je Dragutin Žiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:56