AFERA PLAGIJAT

Škare-Ožbolt napokon otkrila krivca za prepisivanje Mostovog programa: ‘Proveli smo istragu unutar tima‘

‘Utvrđeno je da je jedna od volonterki u timu, unijela sporni tekst na službenu web stranicu, bez prethodnog traženja provjere i suglasnosti‘
Vesna Škare Ožbolt
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon vijesti o tome da je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare-Ožbolt plagirala program Mosta, o čemu je prvi pisao Jutarnji list, iz njezinog su se Stožera sada oglasili na Facebooku.

Podsjetimo, Škare Ožbolt je prvo tvrdila da nisu ukrali Mostov program, zatim da je hakirana, a onda je ponudila novo objašnjenje. Kaže kako je moguće da je netko iz njezinog tima ubacio na stranicu te dijelove Mostova programa.

Njezin se stožer danas oglasio na Facebooku o toj situaciji. Tvrde da je sve bila 'nespretna greška' jedne volonterke, bez loših namjera.

Ta je volonterka navodno unijela sporni tekst na službenu web stranicu, bez prethodnog traženja provjere i suglasnosti.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

- Prošle subote, Jutarnji list objavio je članak kojim je nezavisnu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, Vesnu Škare Ožbolt, i njezin tim optužio za plagiranje programa, tvrdeći da je sadržaj preuzet od programa MOST-a iz 2017. godine.

Iako je stožer Vesne Škare Ožbolt odmah reagirao, ističući da je Program za razvoj Grada Zagreba u PDF formatu objavljen na službenoj web stranici, još 6. veljače, te da ni u jednom dijelu nema veze ni s MOST-ovim programom iz 2017. godine, niti nekim drugim programom!

Naime, sporni sadržaj, o kojem je Jutarnji list i pisao, nalazio se u rubrici „rješenja“, rubrici koja je potpuno odvojena od samog Programa. Ponovno ističemo da je sam Program za razvoj Grada Zagreba autorski rad troje mladih znanstvenika i u cijelosti je autentičan.

Protekom nekoliko dana, točnije u utorak, 9. ožujka, informatičari u timu nezavisne kandidatkinje uspjeli su doći do podataka i sastaviti popis svih koji su pristupili službenoj web stranici, nakon čega je postalo jasno da nijedan od ulazaka u web stranicu nije bio od strane neovlaštene osobe te da se nije radilo o „hakiranju.“

Daljnja istraga nastavila se unutar tima, te je utvrđeno da je jedna od volonterki u timu, unijela sporni tekst na službenu web stranicu, bez prethodnog traženja provjere i suglasnosti. Iskreno vjerujemo da se radilo o nespretnoj grešci bez loših namjera.

Obzirom da se članovi stranke MOST ne smatraju oštećenima, i najzad je utvrđeno da Program za razvoj Grada Zagreb tima Vesne Škare Ožbolt nije plagiran, smatramo da nije nastala nikakva konkretna šteta. Napominjemo da mlada volonterka ostaje u našem timu, jer se greške mogu dogoditi svakome tko radi.

Svakako smo zahvalni novinarima koji su nam ukazali na ovu situaciju. Zahvaljujemo biračima na razumijevanju s pozivom da pogledaju naš Program na: https://volimzagreb.hr/program/, stoji u priopćenju izbornog stožera Vesne Škare-Ožbolt na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:22