NULTA TOČKA

Šef zagrebačkog SDP-a inzistira: ‘Josipu Brozu Titu vratiti trg, ali isključivo na ovoj lokaciji‘

Tomašević i Gotovac već su razgovarali o vraćanju Titova trga, no gradonačelniku to nije draga tema i najradije se njome ne bi bavio
 Damir Krajač/Cropix

Donekle razumijem stav gradonačelnika Tomislava Tomaševića da ima prioritete i brige te da svoje kapacitete treba usmjeriti u upravljanje gradom - odgovara predsjednik zagrebačkog SDP-a, prof. Viktor Gotovac, na pitanje kako je doživio izjavu gradonačelnika danu N1 televiziji da će razgovarati sa SDP-om o inicijativi te stranke da Tito ponovno dobije trg u Zagrebu, ali mu to nije prioritet. Tomašević je rekao da će takvu inicijativu podržati, ali tek treba vidjeti što bi to konkretno značilo i gdje bi taj trg bio.

- Izjavu smatram jasnim izražavanjem odnosa prema toj temi. Očekujem da ćemo kao koalicijski partneri u razumnom roku donijeti odluku da Tito dobije trg i time pokazati da je Zagreb grad koji baštini antifašističke vrijednosti - kaže Gotovac i naglašava da je SDP-u to vrijednosno bitno pitanje, osobito zato što će nas vratiti na nultu poziciju u odnosu na razdoblje posljednjih mandata Milana Bandića, kada je radio ustupke da bi se održao na vlasti.

- O nazivu se može razgovarati. Treba konzultirati povjesničare koji bi rekli treba li u nazivu naglašavati nečiju maršalsku prošlost, odnosno kako bi trebalo nazvati trg. Ali nemam dileme da je lokacija samo jedna, da naziv trga treba vratiti tamo gdje je i bio, jer tako stvari vraćamo na nultu točku s koje je krenula revizija povijesti - izričit je Gotovac.

"Raspad po šavovima"

Iz Možemo! na ovo samo kratko podsjećaju da su glasali protiv promjene imena trga i kažu da će sa SDP-om razgovarati o inicijativi za ime trga. Ukazuju i na nedavnu izjavu njihove zastupnice Sandre Benčić da je Tito bio vođa jednog od najvažnijih antifašističkih pokreta.

- Rekao sam i prije, ako bi takva inicijativa čak i bila, da bismo mi glasali za, ali sam isto tako rekao da to nije prioritetno pitanje dok se grad raspada po šavovima. Doslovno sam to govorio u kampanji. I onda su počele pucati cijevi; obnova i dalje nije počela na privatnim zgradama - rekao je Tomašević na N1 televiziji uz opasku da će Tito dobiti svoj trg do kraja mandata vlasti koalicije Možemo! i SDP-a.

Prema neslužbenim informacijama, Tomašević i Gotovac već su razgovarali o vraćanju Titova trga, no gradonačelniku to nije draga tema i najradije se njome ne bi niti bavio. Čini se, međutim, da je Gotovac po ovom pitanju vrlo tvrd orah i, kako nas uvjeravaju u SDP-u, nema šanse da odstupi od svoje najave da će Titu vratiti trg u Zagrebu. Smatra da je to vrijednosno pitanje od kojeg ne može odstupiti te da SDP time pokazuje dosljednost ideji antifašizma.

U Gotovčevu krugu kažu da predsjednik zagrebačkog SDP-a ne prihvaća primjedbe da postoje znatno veći i važniji problemi u gradu nego što je to naziv trga. Ne niječe da su problemi otpada i Holdinga daleko važniji i da gradonačelnik mora uložiti svu energiju u njihovo rješavanje, no pitanje naziva trga smatra administrativnim poslom. Treba napisati prijedlog, obrazložiti ga, taj prijedlog mora proći nadležni gradski odbor i onda se izglasati na Skupštini.

Novi prijedlozi

Sugovornik u SDP-u kaže da će Gotovac najaviti Tomaševiću podnošenje prijedloga da se Titu vrati trg, a ta bi se inicijativa mogla realizirati već za nekoliko mjeseci. Predsjednik zagrebačkog SDP-a, nastavlja, neće dopustiti ni to da se prijedlog izgubi u gomili inicijativa i nikada ne dođe na dnevni red.

Također navodi da SDP neće tražiti samo da se bivši Trg maršala Tita ponovo zove tim ili imenom Josipa Broza ili samo Tita, kako već u konzultacijama s povjesničarima bude konačno definiran naziv, nego će ujedno podnijeti konkretni prijedlog da svoje mjesto u nazivima ulica i trgova dobije i Aleksandra Zec, jedanaestogodišnja djevojčica koju su na Sljemenu likvidirali pripadnici rezervnog saziva MUP-a, takozvani merčepovci. Moguće je da se na popisu nađe još imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49