MOŽEMO!

Sedam poluga promjene: Ovo su glavni naglasci programa jednog od favorita izbora u Zagrebu

- Naš program je jedinstven jer provodi u djelo partnerstvo s građanima, istaknuli su
Tomislav Tomašević
 Ranko Suvar/Cropix

- Ovaj program je poziv na mobilizaciju oko promjena koje su Zagrebu doista potrebne. Nakon ovih lokalnih izbora želimo promijeniti Zagreb da bi promijenili Hrvatsku. Ispred nas nisu izbori kakvi se događaju svake četiri godine. Ovo su povijesni izbori jer se na njima bira vizija Zagreba kakva će obilježiti buduće i sadašnje generacije. To je sudbonosan izbor, a zapravo je vrlo jednostavan - ili ćemo nastaviti dalje s politikom šerifa i jedne stranke, ili ćemo model upravljanja gradom zamijeniti da ne ovisi o volji jednog čovjeka već o volji i interesima svih stanovnika ovoga grada, kazao je danas na predstavljanju izbornog programa za Grad Zagreb kojeg nude 'Možemo!' i 'Zagreb je naš', Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

image
Možemo i Zagreb je naš
Ranko Suvar/Cropix

​Na zagrebačkom Gradecu, na konferenciji za novinare održanoj na otvorenom, izborni program za Grad Zagreb koalicija Možemo! i "Zagreb je naš" uz njega su predstavili Danijela Dolenec, sveučilišna profesorica politologije s Fakulteta političkih znanosti, "Zagreb je naš" Tomislav Medak i Marina Ivandić.

image
Tomislav Tomašević
Ranko Suvar/Cropix

Danijela Dolenec, koordinatorica programa platformi Možemo i Zagreb je naš ustvrdila je da su na programu radile 33 radne grupe sačinjene od ukupno 200 ljudi. Osim stručnjaka na programu su, tvrdi, radili i građani jer su u njega ugrađeni prijedlozi nešto više od 10.000 građana koji su se odazvali njihovoj anketi i odgovorili na pitanja koji su najveći problemi njihovih kvartova i grada i kako vide rješenja za njih. Program se sastoji od 18 tematskih poglavlja i sadrži programe za svih 17 zagrebačkih četvrti.

"Naš program bi se moga najbolje sažeti kroz slogan - ništa o nama bez nas. Naš program je jedinstven jer provodi u djelo partnerstvo s građanima. S uvjerenjem možemo reći da ni jedna druga stranka ne radi program na ovaj način jer osim stručnjaka i profesionalaca u njegovoj izradi sudjeluju građani po različitim ulogama kroz koje nas se politika tiče, kao radnici i radnice, kao korisnici, kao susjedi kao roditelji i na razne druge načine. Naši programi nastali su u suradnji s različitim društvenim skupinama".

- Kako smo radili ovaj program, tako ćemo nakon pobjede na izborima i upravljati gradom - u partnerstvu s građanima - najavljuju iz Možemo! i "Zagreb je naš".

- Program je temelj na kojem ćemo obnoviti ovaj grad i pretvoriti ga u zelen grad, održiv grad, odgovoran grad,učinkovit i pravedan grad koji poziva sve građane da ga zajedno gradimo. U tome smislu to je isto tako grad kojem je srce i centar ne samo ovdje u povijesnoj jezgri nego u svakoj od 17 gradskih četvrti. Da bi to postigli moramo promijeniti dosadašnji model upravljanja i zato ćemo koristiti sve poluge upravljanja koje su nam na raspolaganju nakon ovih lokalnih izbora", ustvrdio je Tomašević.

image
Tomislav Tomašević
Ranko Suvar/Cropix

Naveo je sedam glavnih poluga promjene: drugačiji ustroj gradske uprave i gradskih poduzeća, drugačiji i bolji sustav javne nabave, demokratizaciju upravljanja javnim i gradskim poduzećima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom. Naveo je unapređenje zapošljavanja i organizacija rada, osnaženo scijalno partnerstvo i naposljetku digitalizaciju rada gradske uprave i gradskih poduzeća.

Najavio je precizan registar gradske imovine. Njome se, ustvrdio je, sada upravlja tako da je "podiskorištena, privatizirana, a često i u rukama onih koji na nju nemaju ni pravo. Tom ćemo imovinom", tvrdi, "upravljati racionalno, štedljivo, odgovorno, razvojno i transparentno do mjere da će svi građani u svakom trenutku imati informaciju tko i kako i zašto upravlja svom gradskom imovinom, od gradskih stanova, poslovnih prostora, gradskih zemljišta pa sve do službenih vozila. Isto tako ćemo dugoročno svu tu gradsku imovinu staviti u funkciju razvoja ovog grada na jedan pravedan i transparentan način". Drugačija kompetitivna javna nabava, najavio je, može dovesti do godišnjih ušteda od 300 milijuna kuna u gradskoj upravi i još 300 milijuna kuna u holdingu.

"Koristit ćemo europske fondove jer ih mi koristiti znamo - svaki od nas je odradio desetke projekata i ne smeta nam što se u tim projektima nadzire svaka kuna". Najavio je je reviziju svih štetnih ugovora koje grad Zagreb i Holding imaju s privatnim poduzećima i korištenje vlastitih kapaciteta. Najavio je smanjenje broja gradskih ureda sa sadašnjih 27 na 15, a pročelnika svakog od njih birat će se tvrdi na javnom natječaju jednako kao i direktore gradskih tvrtki. Nikome unaprijed, najavljuje, ne može biti obećano ni jedno mjesto.

image
Danijela Dolenec,Tomislav Tomašević,Tomislav Medak i Marina Ivandić
Ranko Suvar/Cropix

Tomislav Medak, kooridnator programa za Zagreb je istaknuo da program nije pisan za iduće 4 godine već s vizijom razvoja grada u dužem razdoblju. Obnovu grada nakon potresa vide kao zamašnjak za zelenu transformaciju Zagreba koji će glavni grad uključiti u moderan smjer ekonomskog, društvenog i komunalnog razvoja. "Obnova grada je", ustvrdio je Medak, "ujedno i prilika da nađemo sredstva koja nisu ograničena opustošenim zaduženim gradskim proračunom".

Najavio je izgradnju javnih stanova za najam, povećanje javnih zelenih površina, proširenje tramvajske mreže, bolju zdravstvenu zaštitu po kvartovima, izgradnju domova za starije uz istodobno jačanje socijalne mreže podrške invalidima i starijima koji su u svojim domovima. Najavljuje i konačno rješavanje teme otpada u Zagrebu i zatvaranje odlagališta Jakuševac, uvođenje građanskog odgoja u sve zagrebačke škole i povratak zdravstvenog odgoja. Istaknuo da njihov program nudi novi ustroj Zagreba kao zelenog i pravednog grada kojim vlada zelena ljevica.

Marina Ivandić koordinatorica kvartovskih grupa pojasnila je da su iz 15 kvartovskih grupa koje su formirali, proizašli programi za svih 17 zagrebačkih gradskih četvrti.

Želimo, istaknula je, grad vratiti građanima i vratiti građane u politiku. U protekle četiri godine partnerstvo s građanima razvijali su, kazala je, na mnoge načine- formirali su kvartovske grupe po gradskim četvrtima, podržavali brojne građanske inicijative, poticali građane na rad mjesne samouprave, organizirali zborove građana, peticije, informirali ih - sve s ciljem da da građanima pruže mogućnost i priliku da doista utječu na pitanje koja ih se najneposrednije tiču.

"Na takvom razumijevanju politike nastali su i naši programi za gradske četvrti i ponosno smo što smo jedini koji doista možemo reći da su izradi naših programa za gradske četvrti sudjelovali i samo građani. Više od 10.000 građana iznijelo je svoje probleme i razmišljanja, ali i sugestije i rješenja koja vide u naseljima u kojima žive. Njihove odgovore i sugestije ugradili smo u naše programe za gradske četvrti. Tako zaista možemo reći da su ti programi nastali ne kao rezultat rada neke male skupine ljudi nego kao proizvod jedno širokog procesa i zajedničke vizije toga na koji način i u kojem smjeru bi se naši kvartovi trebali razvijati", ustvrdila je Ivandić.

Temelj ideje Možemo! i "Zagreb je naš" je, razvoj policentričnog grada koji ima niz gradskih središta a ne samo jedno i u kojem svi njegovi stanovnici imaju mogućnost zadovoljenja svojih životnih potreba, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:48