ZAGREB

SDP u Gradsku skupštinu poslao prijedlog da se dodatno sačuva groblje Mirogoj

Zagrebački SDP-ovci drže da Mirogoj ima veliku kulturnu vrijednost, a najavili su da će pozabaviti i njegovom obnovom

Renato Petek (za mikrofonom)

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački SDP-ovci poslali su na sjednicu Gradske skupštine prijedlog da se dodatno sačuva groblje Mirogoj, koje ima veliku kulturnu vrijednost za Zagreb, a najavili su da će se pozabaviti i njegovom obnovom, za koju bi iz EU-a trebalo stići 118 milijuna kuna.

"U prvom koraku želimo zaštititi sva ona kulturna dobra groblja Mirogoja koja su zaštićena zakonom, a mi to možemo dodatno odlukom o grobljima", istaknuo je na konferenciji za novinare na groblju Mirogoju gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.

Najavio je da će se SDP pozabaviti i obnovom Mirogoja nakon potresa, kao važnom kulturnom vrijednosti Zagreba.

Petek je objasnio da najprije žele sve dodatne sadržaje regulirati kako oni nastaju te kako dolazi do bilo kakvih eventualnih promjena ili ideja koje bi se željele realizirati, a snažno žele poduprijeti i obnovu arkada i cjelokupnog tog prostora koji je pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture.

Istaknuo je kako je važno i što je Europa prepoznala Mirogoj kao veliku vrijednost, jedno od značajnih groblja tog tipa.

"To remek-djelo velikog Hermanna Bollea želimo posebno naglasiti u okviru kulturnog značaja. Groblje Mirogoj je muzej na otvorenom, galerija s jako puno sadržaja te se smatra jednim od ljepših mjesta i najznačajnijom unikatnom ostavštinom Hermanna Bollea", istaknuo je Petek. Podsjetio je da je to groblje druga lokacija po interesu turista.

Kako je rekao, postoji mogućnost da se iz EU fondova dobije 118 milijuna kuna za obnovu arkada i crkve Krista Kralja jer su Gradska groblja za taj novac već aplicirala pri Ministarstvu kulture. Dodao je da bi se crkva uskoro prva trebala početi renovirati, a žele da obnova groblja bude u skladu s najvišim standardima, da se sačuva izvorna vrijednost kojoj se svi dive u proteklih stotinu godina.

Istaknuo je kako se nadaju da će se cijelo groblje obnoviti i bolje održavati jer je, ustvrdio je, zbog lošeg održavanja u proteklim desetljećima, potres nažalost učinio veliku i dodatnu štetu.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac poručio je kako im je interes da za građane zaštite taj prostor, koji je i proglašen sedmim najugroženijim prostorom po mjerilu organizacije Europa Nostra i Instituta Europske investicijske banke. Poručio je da u situaciji kada groblju Mirogoju slijedi obnova nakon potresa smatraju da je važno zaštititi ga da se ne dogodi ništa što bi podsjećalo na neke netransparentnosti iz nekih prošlih razdoblja.

Na pitanje kako komentira brzu obnovu zgrade u kojoj je stan kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, Gotovac je odgovorio kako je to "afera koja ima više elemenata, jedan je oko obnove, a drugi je oko korištenja stana koji koristi dotični gospodin".

"To je nešto što smatramo svakako karikaturalnim s obzirom na način kako se obnova provodi u Zagrebu. Zaista smatramo da se na ovaj način pokazuje kompetentnost, a možda i zluradost u odnosu na građane Zagreba koji ne mogu ostvariti ili ne mogu biti u svojem domu, u svojoj kući, u toplini koju bi im možda pružio neki njihov obnovljeni dimnjak", rekao je Gotovac.

Smatra kako to pokazuje da za neke druge ljude postoje neka druga pravila - a to je njima kao organizaciji, kao stranci, kao ljudima, kao socijaldemokratima - apsolutno neprihvatljivo.

"Smatramo da ovdje postoji i pravna i politička dimenzija problema, a ono što je također - ljudska. U tom pogledu mediji su odradili važan posao i bez obzira na činjenicu što se to pokušava minorizirati, za nas ovo predstavlja prije svega ljudski problem koji direktno smjera na građane Zagreba. SDP, naša koalicija, sigurno ne može, ne smije, ne želi uopće razmišljati da bi tako nešto bilo bilo što drugo osim 'slučaja'", rekao je Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 15:53