TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Sa SDP-om ćemo se lako dogovoriti. Pročelnici? Vidjeli ste što se događa zadnjih dana...‘

Tomašević je ispred Gradske uprave održao prvu konferenciju za medije nakon izbora
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Izabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je prvu konferenciju za medije nakon izbora na kojoj su bili nazočni i Tomaševićevi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

- Ostvarili smo premoćnu pobjedu i građani su pokazali da žele promjene. Predano ćemo raditi u javnom interesu. Vodili smo sadržajnu kampanju. Važno je s pozicije nove gradske vlasti reći što su prioriteti. Ubrzat ćemo poslijepotresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševec, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu, graditi javne stanove za najam, kako bismo povećali mogućnost stanovanja u Zagrebu - kazala je Dolenec na početku pressice i dodala da će nova gradska uprava raditi transparentno.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

- Danas je zadnji dan za rok za žalbu na rezultate izbora. Ukoliko sve prođe u redu očekujemo da će u petak u 8 ujutro biti primopredaja vlasti. Razgovarao sam s gospođom Pavičić Vukičević o tom terminu. Dobit ćemo zapisnik o primopredaji, očekujem da će biti na nekoliko stotina stranica o projektima koji su u tijeku ili koji se trebaju realizirati kao i financijsko izvješće za prvu polovinu godine i izvršenju proračuna za prošlu godinu. Uz Pavičić Vukičević će biti i nekoliko pročelnika. upoznavat ćemo se s osnovnim radom ureda i dogovoriti sastanke sa svih 27 pročelnika i pročelnica. Sa svakim ćemo imati sastanak 1 na 1 i prolaziti stanje u njihovom resoru - kazao je Tomašević.

'Vjerujem da ćemo se lako dogovoriti s SDP-om'

- Imat ćemo sastanak sa SDP-om gdje ćemo govoriti o većini u skupštini. Budući da su programi podudarni ne očekujemo probleme i vjerujem da ćemo se dogovoriti oko programske suradnje koja će biti temelj za konstituiranje većine. Sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, ili nekoliko dana kasnije ili ranije. To ćemo dogovoriti sa strankama koje su ušle u Gradsku skupštinu koji će se vjerujem dogoditi idući ponedjeljak - kazao je.

- Ako sve bude u redu u petak ujutro ovdje će biti primopredaja. Trebat će nam vremena da analiziramo izvješće, neki pročelnici su najavili ostavke, to je predsjednica Holdinga isto najavila. Očekujem civilizirani prijenos vlasti i konstruktivnost od svih pročelnika. Razgovarao sam s Pavičić Vukičević i vjerujem da će to biti konstruktivno i civilizirano - kazao je.

- Ništa nećemo raditi preko koljena, želimo razgovarati sa svim uprava i pročelnicima i onda ćemo donositi odluke - kazao je.

Kazao je i da trebaju prvo dobiti informacije o sistematizaciji kako bi se vidjelo gdje su ljudi koji bi se mogli prebaciti na poslove vezano uz obnovu.

- Što se tiče preustroja i smanjivanje ureda, to mora odlučiti Gradska skupština. To je jedna od tema razgovora sa SDP-om. Ići ćemo u etapama i ključno je da gradska poduzeća i uprava funkcioniraju odmah - kazao je.

Vjeruje da će se dogovoriti s Bandićevim pročelnicima

Na pitanje bi li bio problem da pročelnici mandat odrade do kraja, Tomašević je kazao da vjeruje da će u razgovoru s njima doći do rješenja.

- Vidjeli ste da nitko od pročelnika nije rekao da je spreman dat mandat na raspolaganje, a sada se broj pročelnika koji to žele povećava. Zadovoljni smo radom nekih pročelnika, ali je korektno da prvo razgovaramo - kazao je.

Razgovori sa SDP-om će tek započeti, kazao je.

- Predsjednik skupštine je opcija, to je uobičajeno da partner koji ima manje zastupnika dboije to mjesto, ali to neće biti jednostrana odluka - kazao je.

- Rada Borić će biti gradska zastupnica. Ima neko iskustvo budući da je bila sa mnom zastupnica u zadnjem mandatu. Želi se posvetiti radu u skupštini i to će biti njena funkcija. U Sabor će vjerojatno doći Ivana Kekin, a što se tiče mog mandata stavit ću ga danas u mirovanje - kazao je.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na godišnji odmor vjerojatno neće ići.

- Trebat će maksimalni napor naših snaga kako bismo realizirali sve programske ciljeve o kojima smo pričali - kazao je Tomašević.

- Transparentni smo oko post izbornih koalicija i koje stranke dolaze u obzir. Jedini je od tih stranaka prešao prag SDP i s njima ćemo voditi razgovore - kazao je komentirajući razgovaraju li i s drugim strankama o Gradskoj skupštini.

Komentirao i izjave premijera Plenkovića

Kazao je i da još nisu odabrali firmu koja će raditi vanjsku reviziju.

- Ništa o tome detaljno ne bih govorio dok ne vidimo stanje stvari i ne vidimo izvješće te obavimo prve razgovore. Nakon tih razgovora ćemo modificirati prijedloge koje smo pripremili - kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Plenkovića da Možemo kopira HDZ.

- Naravno da ne. Posebice izjava da želimo mijenjati Zagreb da bi promijenili Hrvatsku i da imamo nešto protiv Hrvatske. Imamo protiv ovakve Hrvatske koja je prepuna korupcije i stagnira. Nisam dobio još čestitke premijera niti smo se čuli. Htjeli bismo sastanak s predsjednikom Vlade da razgovaramo o ključnim projektima u kojima je nužno partnerstvo Vlade - kazao je Tomašević.

- Bez obzira što smo oporba u Saboru vjerujem da ćemo dobro funkcionirati. Među prvim sastancima će biti s ravnateljom Fonda za obnovu, tražit ćemo sastanak s ministrom graditeljstva - kazao je.

Komentirao je i što misli o izbornom zakonu gdje 60 posto građana ne sudjeluje na izborima.

- Drugačija su izborna pravila za izbore za Sabor u odnosu na izbore za jedinice lokalne samouprave. Imamo veliki legitimitet, oko 200 tisuća glasova, nitko nije dobio na lokalnim izborima od kada se direktno bira gradonačelnike na izborima - kazao je.

- Volio bih da je bila veća izlaznost u drugom krugu. Uvijek je ona manja nego u prvom krugu jer neki od favorita otpadnu pa ti birači ne izađu. Volio bih da je izlaznost veća i usporediva s drugim zemljama - kazao je.

- Rekao sam u izbornoj noći, zahvaljujem onima koji su nam dali glas i onima koji nam nisu dali glas jer ćemo se truditi da dobijemo njihovo odobrenje da se poveća kvaliteta života za sve - kazao je Tomašević.

Vjeruje da će dobro surađivati s Vladom

Na pitanje kakvu suradnju očekuje s premijeru po pitanju kapitalnih projekata, kazao je da očekuje dobru suradnju.

- Svima u interesu treba biti da građani žive bolje. Mislim da za novu bolnicu u Novom Zagrebu je nužno da dođe do suradnje grada i države kao i po pitanju obnove - kazao je.

Kazao je i da ne očekuje da će biti kočenja.

- Volio bih da među prvim stvarima bude sastanak s premijerom i da krenemo u suradnju. Po njoj će se ocjenjivati i nas i HDZ na idućim parlamentarnim izborima u Zagrebu. Mi smo jasna oporba HDZ-u, ali ovo nije jedina situacija gdje HDZ nije na vlasti na lokalnoj razini, ali jest na državnoj - kazao je.

Komentirao je i je li mu neobično što mu premijer nije čestitao.

- Ne bih to komentirao. Rekao je da će čestitati i da je spreman na suradnju. Mislim da je to puno bitnije. Drugi je dan nakon izbora, ima vremena za to. Nismo još stupili za dužnost, traje žalbeni rok za rezultate izbora, volio bih da među prvim sastancima bude sastanak s premijerom - kazao je.

- Naša poruka za zaposlenike je ista. Svi koji će raditi posao ne moraju brinuti. Svi koji su zakonito zaposleni i nalaze se na pozicijama za koje imaju odgovarajuću stručnu spremu. Ako se utvrde nepravilnosti da je na poziciji za koju nema odgovarajuću stručnu spremu to nećemo tolerirati - kazao je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:43