PREOKRET U ZAGREBU

Ruši se Bandićev plan: Ne da se zeleni otoci neće ukidati, nego će ih biti čak 900! Evo gdje su nestali spremnici za tekstil

- Čistoća ima stav kako je ovo jedan od učinkovitijih sustava odvojenog prikupljanja otpada, kažu
Razbacan otpad na zelenom otoku u zagrebačkom Stenjevcu, arhiva
 Darko Tomas/Cropix

Iako je prije godinu i pol iz Ureda bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića stigao dopis o napuštanju modela zelenih otoka, grad je i dalje prepun "zvona" za odvojeno sakupljanje plastike, stakla i papira jer, ne samo da nije donesena odluka o ukidanju zelenih otoka s javnih površina, već je Grad broj zelenih otoka odlučio i povećati.

Unatoč prošlogodišnjim najavama promjena u gospodarenju otpadom, od podružnice Čistoća doznajemo da ne postoje planovi za odustajanje od navedenog modela sakupljanja otpada te da takva odluka nikada nije niti donesena. Na području grada Zagreba trenutačno se nalazi 712 zelenih otoka, a u planu je povećanje broja lokacija sa zelenim otocima do maksimalno 900, jer u Čistoći smatraju da su zeleni otoci jedno od najboljih rješenja za prikupljanje otpada.

- Čistoća ima stav kako je ovo jedan od učinkovitijih sustava odvojenog prikupljanja otpada. Cilj nam je imati učinkovit sustav odvojenog prikupljanja otpada, a on bi bez korištenja zelenih otoka bio manjkav i neučinkovit, kažu iz Čistoće.

image
Razbacan otpad na zelenom otoku u zagrebačkom Stenjevcu, arhiva
Darko Tomas/Cropix

U Čistoći navode i da, iako primaju pritužbe građana na lokacije određenih zelenih otoka te molbe da se pojedini zeleni otok ukine ili pak postavi, na takve zamolbe pravovremeno odgovore te, ako je moguće, u dogovoru s mjesnom samoupravom dolazi do traženih preinaka.

Za razliku od zelenih otoka, obavještavaju nas iz Čistoće, pojedinačni spremnici, tzv. "zvona" i spremnici u paru postupno će se uklanjati, a zamijenit će ih novi zeleni otoci.

Ukupna vrijednost spremnika za Grad Zagreb iznosi oko 70 milijuna kuna. EU sufinancira projekt s 85% iznosa, a Grad Zagreb s 15%.

image
Razbacan otpad na zelenom otoku u zagrebačkom Stenjevcu, arhiva
Darko Tomas/Cropix

Gdje su nestali spremnici za tekstil?

U 2020. godini došlo je do promjene modela skupljanja tekstila. Tekstilni otpad u Zagrebu se sakupljao preko 560 spremnika u sklopu jednog dijela zelenih otoka, no u prvom dijelu 2020. godine spremnici su uklonjeni s javnih površina, a građani su obaviješteni da tekstilni otpad mogu svakodnevno bez naknade odložiti u jedno od 20 reciklažnih dvorišta na području Zagreba.

image
Neuredni i zapušteni kontejneri za tekstil, arhiva
Marko Todorov/Cropix

Odluka o promjeni modela skupljanja tekstila donesena je jer su se na zelenim otocima stvorila divlja odlagališta tekstila i drugih vrsta otpada zbog nepravilnog korištenja spremnika, ostavljanja otpada pored spremnika, pokušaja nasilnog otvaranja spremnika te izvlačenja tekstila iz njih. Podružnica Čistoća ističe da se novi model pokazao uspješnim jer se količina prikupljenog tekstilnog otpada nije smanjila, a problem divljih odlagališta je riješen.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:33