VELIKA POBJEDA

Ravnatelji zagrebačkih škola u čudu nakon pisanja Jutarnjeg: ‘Odjednom je uplaćen novac‘

Ravnatelji tvrde da su zadnju uplatu (prije današnje) za pokrivanje troškova energenata primili u kolovozu za ožujak
Ilustracija: zgrada XVI. gimnazije u Križanićevoj i Tomislav Tomašević

Nakon teksta u Jutarnjem listu u kojemu ravnatelji zagrebačkih škola upozoravaju na dosad najdulja kašnjenja isplate sredstava Grada za energente i školsku prehranu, te na nešto manja kašnjenja isplate novca za materijalne troškove škola (zadnja uplata stigla im je za lipanj), a zbog čega se boje blokade računa i ovrha, iz škola nam javljaju kako im je upravo danas na račune sjeo novac za dio dugovanja. U slučaju dugova za energente, koji predstavljaju najveću stavku, uplata je stigla čak za tri mjeseca.

- Odjednom smo dobili uplatu za energente, i to za travanj, svibanj i lipanj, kao i za prehranu za svibanj i lipanj!, potvrđuju ravnatelji.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u emisiji Radio Sljemena potvrdio pisanje Jutarnjeg o kašnjenju novaca, no gradonačelnik tvrdi da su u trenutku preuzimanja vlasti u Zagrebu kašnjenja bila više od četiri, pet mjeseci. Referira se, međutim, samo na materijalne troškove koji i sada kasne manje no što kasni novac za refundaciju školske prehrane, odnosno za energente. Doduše, današnjom uplatom stvari se ipak mijenjaju na bolje.

Kako kažu u Gradu, kada su došli na vlast, materijalni troškovi za škole do 31. svibnja nisu bili plaćeni ni za prosinac 2020., nego su do tada plaćene bile samo hrana i energenti za siječanj. Ravnatelji pak tvrde da su zadnju uplatu (prije današnje) za pokrivanje troškova energenata primili u kolovozu za ožujak, za zadnju refundaciju prehrane u rujnu za travanj. Te je podatke Jutarnji provjerio u pet školskih računovodstava, a uplate svim školama stižu ujednačeno.

- Smanjili smo kašnjenje u odnosu na ono što smo zatekli. To ćemo još više smanjivati do kraja godine. U tu svrhu je i ovaj kredit koji je najavljen od strane vlade prije mjesec dana, za povećanje likvidnosti vezano uz obnovu škola. Mi plaćamo izvođače radova, a da još nismo povukli taj novac iz Fonda solidarnosti, kredit će nam olakšati likvidnost. Žao mi je što se to događa, ali problemi će se smanjivati - izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59