ZAGREBU PRIJETI BANKROT

RAT VLADE I BANDIĆA 'Dat ću ostavku ako ovo Linićevo nasilje ne prestane! Nikad se nisam osjećao jadnije, tužnije niti blesavije'

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da je spreman dati ostavku ako bi to pridonijelo razrješenju problema s Ministarstvom financija koje je najavilo blokadu gradskog proračuna od 15. listopada ne uplati li Grad Zagreb 337 milijuna kuna!

- Ako sam ja kamen spoticanja, a očito jesam, spreman sam podnijeti ostavku. Neka prestanu s tim. Između Grada i moje funkcije važniji mi je Zagreb i građani ovog grada - poručio je Bandić.

Ministarstvo financija potvrdilo: 'Ako grad Zagreb ne uplati 337,6 milijuna kuna, pokrećemo ovršni postupak!'

Bandić je ocijenio da se nad Gradom Zagrebom provodi pravno, financijsko i moralno nasilje. Naveo je da se u svom rješenju Ministarstvo financija ni u jednoj točki ne poziva na zakon, a kani blokirati Grad Zagreb i protuzakonito prenijeti 337 milijuna kuna te je podsjetio kako od 1. siječnja 2007. nema nikakvog pravnog temelja za to jer je porez na dohodak isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Zagrebački gradonačelnik najavio je da će, osim tužbe Upravnom sudu o poništenju rješenja, do kraja drugog tjedna napisati i tužbu o povratu 200 milijuna kuna od Ministarstva financija od 1. siječnja 2007. do konca 2008. do kada je Grad uplaćivao nepotrošena decentralizirana sredstva u državni proračun.

- Ne da mi moramo vratiti u državni proračun nego državni proračun mora nama vratiti 200 milijuna kuna - rekao je Bandić.

Izrazio je bojazan da Zagrebu prijeti i smanjenje kreditnog rejtinga jer su danas dobili i nekoliko upita rejting agencija o tome što se događa u Zagrebu. Bandić se požalio da se nikada nije osjećao jadnije, tužnije niti blesavije, priznajući da možda jest emotivan i rezolutan, no da je za 12-13 godina kao gradonačelnik promijenio četiri Vlade, a da se takav teror na nad gradom nikad nije događao.

- Što je to, gdje živimo? Pa mi bi u Zagrebu mogli dnevno blokirati 10 tvrtki, ali nam odgovornost ne dozvoljava da to učinimo, rekao je Bandić.

Pročelnik za financije Slavko Kojić rekao je da zbog te teme ne spava već tri i pol mjeseca.

- Ako mi se pokaže koji zakon i članak zakona obvezuje Zagreb na doznaku 337 milijuna kuna, kao i 200 milijuna koje smo pogrešno doznačili, dat ću ostavku - rekao je priznajući da je pristao na uplatu 200 milijuna jer su iz Ministarstva financija uvjetovali da u protivnom neće doznačiti svoj dio sredstava za Arenu Zagreb.

- Uvjet da bi se Grad Zagreb tretirao po Uredbi (o načinu izračuna pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i regionalne samouprave) je da smo pomoć dobili, a nismo. Sada nas terete za višak iznad minimalnog standarda - naveo je Kojić. Dodao je kako su za 2012. svih 533 milijuna kuna prihoda za školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i vatrogastvo potrošili za što je i namijenjeno.

- I još nam je bilo malo, rekao je Kojić.

Objasnio je da je minimalni standard za decentralizirane funkcije, koji je za 2012. propisala država, 349 milijuna kuna pa ministarstvo traži da Grad "vrati" u državni proračun razliku od 184 milijuna.

- Pa zar netko misli da su naše zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika i škole preopremljene i obnovljene - upitao je Kojić.

Apelirao je na Ministarstvo financija da obustavi rješenje jer će, bude li Grad Zagreb blokiran, nastati kaotična šteta i stat će sve funkcije, od isplate plaća za 22.000 zaposlenih u Gradu do doznaka za Zagrebački holding te dodao da će se protiv takvog ishoda boriti svim pravnim i demokratskim sredstvima.

Bandić je ministrima poručio neka se prisjete kako su se ponašali dok su bili gradonačelnici pitajući zašto sada "ruše lojtre" Gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:35