GRAD ĆE SE ŽALITI

Radili tri mjeseca, dobili otpremnine od 2,2 milijuna kuna: Bivši šefovi ovršili ZG Holding

Troje nekadašnjih članova Uprave već je ovršilo Holding za dosuđene iznose
 Srdjan Vrancic/Cropix

Dejan Fičko, Marija Cvrlje i Krešimir Kvaternik, bivši šefovi Zagrebačkog holdinga, koji su u Upravi proveli tek tri mjeseca, dobit će otpremnine koje se kreću od 716.000 do 783.000 kuna bruto. Presuda je to Županijskog suda u Zagrebu nakon radnog spora koji se vodio godinama.

Kako Jutarnji doznaje, troje nekadašnjih članova Uprave već je ovršilo Holding za dosuđene iznose s obzirom da presuda, iako je Grad namjerava osporiti na Vrhovnom sudu, ne odgađa njezino izvršenje.

Spomenuta trojka je na funkcije imenovana u ožujku 2015. godine, nakon javnog natječaja koji je raspisala tadašnja zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, u vrijeme dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u istražnom zatvoru. Kada je prvi čovjek hrvatske metropole izašao iz Remetinca, Upravu je smijenio iako im je u ugovorima stajala klauzula o bonusima te otpremninama u slučaju smjene prije isteka mandata. Svoj je potez tada obrazložio - uštedom. Naveo je da je manji trošak isplatiti otpremnine nego im davati plaću s bonusima.

Smijenjeni članovi uprave tada su odštete zatražili na sudu, a nakon godina suđenja Županijski sud u Zagrebu na kraju je donio presudu u kojoj se tužiteljima nalože isplata otpremnina u sveukupnom iznosu od 2,23 milijuna kuna.

Postojao je i još jedan član uprave, Denis Nikola Kulišić koji je, iako je imao ugovor s istim uvjetima kao i ostalih troje, pravomoćno izgubio spor protiv Holdinga koji je pokrenuo pred Trgovačkim sudom. Upravo će njegov slučaj Grad navesti u svojoj žalbi Vrhovnom sudu kao argument za pobijanje odluke o isplati otpremnina ostalim smijenjenim šefovima.

Grad pokreće reviziju

Iz Ureda gradonačelnika Zagreba u ponedjeljak su o ovom slučaju izdali priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Nastavno na medijske napise u kojima se spominje kako je nakon višegodišnjeg spora Županijski sud u Zagrebu presudio da se trojci bivših 'šefova' Holdinga trebaju isplatiti otpremnine koje se kreću od oko 716.000 do 783.000 kuna u bruto iznosu, ovim putem podsjećamo kako je 2015. godine Dejan Fičko izabran za predsjednika Uprave društva Zagrebački holding d.o.o. dok su Marija Cvrlje i Krešimir Kvaternik izabrani za članove Uprave društva Zagrebački holding d.o.o. Pored njih isti ugovor imao je još jedan član uprave, Denis Nikola Kulišić koji je, iako je imao apsolutno isti ugovor s istim uvjetima kao i ranije spomenutih troje, pravomoćno izgubio spor protiv društva Zagrebački holding d.o.o. koji je pokrenuo na Trgovačkom sudu.

Na temelju spomenute pravomoćne presude Zagrebački holding d.o.o. na Vrhovnom sudu traži reviziju presude Županijskog suda koja je u potpunosti suprotna pravomoćnoj presudi u slučaju Denisa Nikole Kulišića, koji je imao jednaka prava i radi se o istom činjeničnom stanju.

Tužitelj Denis Nikola Kulišić pokrenuo je protiv društva Zagrebački holding d.o.o. sudski postupak u kojem je tražio isplatu otpremnine, te je Trgovački sud u Zagrebu 25. travnja 2017. donio presudu kojom je odbijen zahtjev tužitelja.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske, u presudi od 24. travnja 2020., potvrdio je presudu Trgovačkog suda, te odbio tužbeni zahtjev tužitelja Denisa Nikole Kulišića za isplatu otpremnine u cijelosti, čime je potvrđena ranija presuda Trgovačkog suda u Zagrebu.

U postupku Dejana Fička, Marije Cvrlje i Krešimira Kvaternika protiv društva Zagrebački holding d.o.o. Općinski sud u Zagrebu donio je 22. srpnja 2019. presudu kojom je odbijen zahtjev tužitelja.

Županijski sud u Zagrebu presudom od 19. svibnja 2020. preinačio je gore navedenu presudu Općinskog suda, te je presudio da društvo ZGH mora tužiteljima, bivšim članovima Uprave društva ZGH, platiti otpremninu (u iznosu od 715.850,65 kuna Krešimiru Kvaterniku, 755.620,13 kuna Mariji Cvrlje i 783.790,18 kuna Dejanu Fičku - ukupno 2.255.260,96 kuna)

Protiv navedene presude Županijskog suda odvjetničko društvo Mihočević i Bajs d.o.o. koje zastupa Zagrebački holding d.o.o. podnijelo je zahtjev za pokretanjem postupka revizije presude. Temelj za pokretanje postupka revizije presude odvjetničko društvo ponavljamo pronalazi u presudi Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je sud u cijelosti odbio tužbeni zahtjev tužitelja Denisa Nikole Kulišića, u kojem postupku je sud, u istoj pravnoj stvari i na temelju istih činjenica i dokaza, donio drugačiju presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:11