FINANCIRAJU SLOVENCI

Puškin i Jesenjin dobivaju društvo: Evo kako će izgledati spomenik Francu Prešernu na Bundeku

Inicijativa za podizanje Prešernovog spomenika na Aleji pjesnika na Bundeku pojavila se je još 2016. godine na prijedlog Veleposlanstva Republike Slovenije
Prešeren će biti smješten u Aleji pjesnika gdje su se već svečano otkrivali spomenici i drugim pjesnicima
 Damir Krajač/Cropix

Spomenik Francu Prešernu bit će postavljen na šetnici uz jezero Bundek na dijelu Zaprudski otok te će se pridružiti otprije podignutim spomenicima ruskih pjesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Sergeja Aleksandroviča Jesenjina te bugarskog pjesnika Ivana Vazova i mađarskog pjesnika Móra Jókaija.

image
Model spomenika Francu Prešernu
Privatna Arhiva

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 26. 08. 2021. donesen je Zaključak o podizanju spomenika slovenskom pjesniku Francu Prešernu. Prema Zaključku, postavljanje biste značajnom slovenskom pjesniku financirat će Veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb, dok će se pripremu temelja za postavljanje, popločenje prilaza i krajobrazno uređenje okoliša oko spomenika financirati iz proračuna Grada Zagreba.

image
Privatna Arhiva

Vojislav Šuc, slovenski veleposlanik u Zagrebu u veljači je, kako prenosi Glas Istre, povodom Prešernova praznika, objavio da će Slovenija u parku Bundek u Zagrebu postaviti bistu Franca Prešerna kao znak kulturne suradnje Slovenaca i Hrvata.

Ovaj spomenik predstavlja prijateljstvo između Slovenaca i Hrvata te podsjeća na njihovu zajedničku povijest – kažu iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

image
Metod Frlic, kipar koji će izraditi spomenik najvećem slovenskom pjesniku
Privatni Album

Bistu je izradio slovenski akademski kipar i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja doc.mag. Metod Frlic, poznat po bistama, ali i konceptualnim instalacijama inspiriranim anomalijama modernog društva.

Inicijativa za podizanje Prešernovog spomenika na Aleji pjesnika na Bundeku pojavila se je još 2016. godine na prijedlog Veleposlanstva Republike Slovenije te je o njoj obaviješteno Povjerenstvo za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen – ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije.

U narednoj godini Povjerenstvo je donijelo Zaključak za pokretanje postupka izrade Idejnog projekta za postavljanje spomen obilježja, to jest, biste slovenskom pjesniku Francu Prešernu na dijelu Zaprudski otok, u Aleji pjesnika južno od jezera i zapadno od biste ruskog pjesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Također, na prijedlog Milana Bandića, tadašnjeg gradonačelnika Zagreba, sazvan je sastanak s državnom tajnicom Ministarstva za kulturu Republike Slovenije na temu „ Projekt postavljanje spomenika dr. Francu Prešernu u Aleji pjesnika na jezeru Bundek“ te je donesena odluka o financiranju projekta.

image
Na Bundeku je osim pjesnika otkriven i spomenik Gandhiju
Goran Mehkek/Cropix

U ožujku tekuće godine Veleposlanstvo Republike Slovenije dostavilo je Povjerenstvu Idejni projekt na temelju kojeg je Povjerenstvo donijelo Zaključak koji su uputili bivšem gradonačelniku Zagreba, predlagatelju podizanja spomenika.

France Prešeren najpoznatiji je slovenski pjesnik. Živio je i djelovao u 19. stoljeću. Utemeljitelj je modernog slovenskog pjesničkoga jezika, a njegova djela zauzimaju središnje mjesto u slovenskom književnom kanonu. Prešeren je bio jedno od najistaknutijih imena iza Kranjske čbelice, pjesničkog almanaha koji je imao važnu ulogu u europeizaciji slovenske književnosti.

image
Boris Kovacev/Cropix

Svoju prvu pjesmu Djevojkama (Dekletam) objavio je 1827. godine u ljubljanskom njemačkom časopisu Illyrisches Blatt, koji je kasnije objavio i Sonetni vijenac, vrhunac njegove lirske poezije. Tri glavna tematska kruga njegovog pjesništva su ljubav, pjesništvo i narod. Zdravica (Zdravljica), njegova prvotno cenzurirana pjesma iz razdoblja postromantizma, nakon osamostaljenja je postala državna himna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:17