REBALANS PRORAČUNA

Prvi potezi nove gradske vlasti: Možemo! protiv prodaje Gredelja, Badela i Paromlina

Očekivalo se da će Grad Zagreb od prodaje tih nekretnina i prostora utržiti oko 1,1 milijardu kuna
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Jedna od prvih i najvažnijih odluka novih vlasti u Zagrebu bit će rebalans ovogodišnjeg proračuna. To su ovih dana potvrdile Rada Borić i Danijela Dolenec, a moglo se iščitati i iz izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Osim toga, neće dopustiti prodaju Gredelja, Badela i Paromlina, što je bio plan dosadašnje ekipe.

Naime, zastupnici Gradske skupštine su 8. prosinca 2020. većinom glasova podržali gradski proračun za ovu godinu, "težak" 13,65 milijardi kuna, uz žestoke kritike oporbe da je predizborni. U odnosu na prethodnu godinu, proračun je bio uvećan čak za dvije milijarde kuna, a polovicu tog iznosa trebala bi osigurati prodaja imovine (Gredelja za 618, Zagrepčanke za 376 i Paromlina za 76 milijuna kuna).

Međutim, Tomašević je često kritizirao prodaju, koju je opisao kao "deal kao za zagrebački Manhattan, ili čudan model javno-privatnog partnerstva poput onog u bloku Badel, ili se zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa koja je nastala suludo preplaćenim projektima".

Njegova suradnica Urša Raukar-Gamulin dodala je da bi se stare industrijske hale mogle revitalizirati i iskoristiti za brojne javne, društvene i kulturne namjene, a oko tog prostora bi se zbog velike površine mogao formirati novi stambeni i komercijalni prostor. Ukratko, sigurno je da će nova zagrebačka vlast odustati od prodaje spomenutih nekretnina i prostora, za koje se očekivalo da će Grad utržiti 1,1 milijardu kuna, iako su Tomašević i suradnici diskretni oko toga.

Da je nužan rebalans, potvrdila je i ekonomska stručnjakinja Dina Vasić, nova vijećnica, koja je bila kandidatkinja za dogradonačelnicu na listi SDP-a.

"Zasad je samo Tomašević dobio prave podatke o financijskoj situaciji, a o rebalansu je teško govoriti jer je Grad Zagreb predstavio tek prvu razinu proračuna. Još uvijek ne znamo što se krije u preostalim stavkama. Vidljivo je kako su narasli materijalni rashodi, ali treba vidjeti koji jer u SDP-u ne raspolažemo službenim podacima. Gradonačelnik treba vidjeti gdje curi novac jer to je preduvjet da se odradi pravi rebalans", pojasnila je Dina Vasić.

Na pitanje gdje je prostor za uštede, odgovara kako najprije treba vidjeti proračun sve do četvrte razine i gdje se nalaze troškovi koji jako sisaju novac iz proračuna. Pritom treba promatrati sva poduzeća u vlasništvu Grada Zagreba kao cjelovit organizam jer imamo slučajeve plaćanja trećim osobama za poslove, iako postoje gradske tvrtke koje bi obavljale baš te poslove i na tom području moguće su velike uštede. Što se tiče zaustavljanja prodaje Gredelja, Paromlina i Badela, Dina Vasić se slaže:

"Izuzetno se protivim prodaji. Gradske nekretnine hitno treba staviti u gospodarsku djelatnost jer, osim ušteda, moramo povećati i prihode".

Budući da će SDP podržati novu vlast u Zagrebu, pitali smo Dinu Vasić jesu li točne najave da bi mogla postati buduća pročelnica za financije. Nije se dala upecati: "Ne bih spekulirala o tome jer pregovore u ime SDP-a vodi predsjednik Peđa Grbin. Moja primarna pozicija je Skupština, a napravit ću sve što je u mojoj moći da Grad Zagreb postane financijski stabilan i da osnažimo te uzdrmane financijske temelje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:17