OPTIMISTIČNI TOMAŠEVIĆ

‘Proračun za 2023. najbolji je ikada, a kreće i investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio‘

Naglasio je da treba podići materijalna prava radnika Čistoće te da pregovori idu u dobrom smjeru

Tomislav Tomašević

 Darko Tomas/

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je u Dnevniku HTV-a da je proračun za 2023. najbolji ikada za grad i pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio. Naglasio je da treba podići materijalna prava radnika Čistoće te da pregovori idu u dobrom smjeru. Između ostalog, kazao je da se u vodoopskrbnu mrežu grada Zagreba nije ulagalo 60 godina, a da je u gradu mreža od 3500 km cijevi.

Tomislav Tomašević na kritike oporbe da proračun nije kapitalan, nije razvojan i da je fiktivan, nerealan, rekao je da je ovo najbolji proračun i u ovim okolnostima i za grad Zagreb.

Ističe da ima 3 puta više kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti nego ikad - to je tri puta više vrtića, škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova.

- Prije je to bilo oko 250 mil. kuna, sada će to biti 750 mil. kuna. Proračun se u užem smislu ne povećava u odnosu na ovu godinu, ali mijenja se struktura proračuna jer će čak 1,2 mlrd. kuna biti povučeno iz EU fondova, što je 500 mil. kuna više nego prošle godine i više nego ikad. Proračun je realan, a nije veći u odnosu na ovu godinu, što ne možete reći skoro ni za jedan grad koji sada usvaja proračun u RH, izjavio je.

Ocjenjujući financije Grada Zagreba, rekao je da su bile katastrofalne kada su preuzeli vlast u gradu, a da je ovaj proračun bio stabilizacijski, puno je išlo na otplaćivanje starih dugova, dok je sljedeći najtransparentniji ikad i razvojni, pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio.

- Novih zaduženja bit će upola manje nego u bilo kojoj tekućoj godini, dodao je.

Pregovori idu u dobrom smjeru

Iznenađen je prosvjedom djelatnika Čistoće, smatra ga nepotrebnim.

- Prije tri tjedna došla inicijativa sindikata, uprava je imala pet sastanaka u vezi povećanja materijalnih prava radnika, pregovori su išli dobro, i ne znam zašto je bio potreban prosvjed radnika dan prije sjednice Skupštine. Uprava pregovara uz našu suglasnost, smatramo da treba podići materijalna prava. Većina sindikata nije sudjelovala u prosvjedu jer smatraju da pregovori idu u dobrom smjeru, rekao je.

Stanje s odvozom otpada

Nedavno je suvlasnicima zgrada poslano upozorenje da će biti kazni ako se ne ispoštuje postavljanje boksova, a Gradskoj upravi propao je natječaj za podzemne spremnike. Rekao je da to ne smatra neuspjehom, jer je ključno da sve bude po zakonu.

- Ponuda nije odgovarala specifikacijama natječaja i tu nema nikakve druge opcije nego da se natječaj poništi. Stanje s odvozom otpada bit će sve bolje, krenuo je odvoz plastike i papira jednom tjedno za višestambene zgrade, naglasio je.

Prihod od prodaje ZG vrećica

Objasnio je da se prihod od prodaje ZG vrećica troši na nabavu novih kamiona, plaće radnika i sve druge komunalne investicije vezano uz sustav gospodarenja otpadom. Podsjetio je da je Čistoća svake godine bila u minusu od 200 mil. kuna, a da je sada minus umanjen jer se više ne radi s privatnim oporabiteljima, gdje je ušteđeno 60 mil. kuna.

- Minusi će svakako biti sanirani, poručuje.

Poskupljenje vode za 15% od ožujka

Na pitanje zašto građani trebaju snositi trošak obnove dotrajale vodoopskrbne mreže i ne izdvajaju li dovoljno putem prireza, odgovorio je da komunalno poduzeće što se tiče vodoopskrbe mora biti po zakonu i EU direktivama financijski samoodrživo.

- Mi ne možemo subvencionirati iz proračuna Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kao gradskog poduzeća. Dio ide na operativni minus, dio na nove investicije. Građani plaćaju ili kroz cijenu usluga ili kroz prireze i poreze. Zadnjih 60 godina se nije ulagalo u cijevi i to je ekološki i sigurnosni problem. Investirat ćemo 2 mlrd. kuna u vodovodne cijevi, kojih je u Zagrebu 3500 km, a 70% tih investicija bit će ih EU fondova, 30% iz poreza ili prireza građana, kazao je u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:13