HVALA, ALI NE HVALA

Prodaje stan u kultnoj zgradi u samom centru, cijenom šokirala i Grad Zagreb: ‘Ima 24 kvadrata! Hoćete li?‘

Evo kako je glasila ponuda za stan u Mesničkoj 1. Radi se o poznatoj kući Rosenfeld, a nekretnina je na drugom katu...

Kuća Rosenfeld velikog zagrebačkog arhitekta Franje Kleina

 /Lucija Ocko/ Cropix

Na adresu zagrebačke gradske uprave nedavno je stiglo pismo vlasnice stana u Mesničkoj ulici 1. Odlučila je prodati stan, no kako se radi o nekretnini koji se nalazi u kući Rosenfeld koja je i zaštićeno kulturno dobro, prvo se s ponudom obratila Gradu Zagrebu.

A ponuda je glasila otprilike ovako: hoćete li stan od 24 kvadrata na prvom katu zgrade kupiti za 119 tisuća eura?

Preračunato, radi se o 4800 eura po kvadratu.

U Gradu su, jasno, znali da se radi o stanu u kući Rosenfeld, dvokatnici s mezaninom i trgovačkim prizemljem sagrađenoj 1867. prema projektu velikog zagrebačkog arhitekta Franje Kleina, a čije je ulično pročelje bogato detaljizirano neorenesansnim elementima i ukrasima iz tvornice Viktora Brausewettera u Wagramu.

image

Kuću Rosenfeld projektirao je veliki zagrebački arhitekt Franjo Klein

Lucija Ocko/Cropix
image

Ulično pročelje nakon izgradnje bogato je detaljizirano neorenesansnim elementima i ukrasima iz tvornice Viktora Brausewettera u Wagramu.

Lucija Ocko/Cropix
image

Kuća Rosenfeld

Lucija Ocko/Cropix

"Kuća Rosenfeld značajan je mikrourbanistički zahvat svog vremena i ključna zgrada u razvoju historizma u Zagrebu", stoji na službenim stranicama gradske uprave.

image

Mesnička ulica početkom 20. stoljeća. Kuća Rosenfeld je na početku ulice

Arhiva/

No ipak su odustali od kupnje.

Naime, pogledali su u zbirku kupoprodajnih cijena e-nekretnina gdje je utvrđeno da prosječna kupoprodajna cijena stambenog prostora na području Ilice od Britanskog trga, Trga Bana Jelačića do Praške ulice iznosi 3.293,90 eura za metar kvadratni.

image

Prosječna kupoprodajna cijena stambenog prostora na području Ilice od Britanskog trga, Trga Bana Jelačića do Praške ulice iznosi 3.293,90 eura za metar kvadratni.

Damjan Tadic/Cropix

Isto tako, primijetili su u istoj zbirki da je najniža kupoprodajna cijena za te lokacije 2.442,60 eura po kvadratu, dok je najviša kupoprodajna cijena iznosila 4.359,58 eura po kvadratu.

"Kako ponuđena cijena predmetne nekretnine površine 24,79 m2 iznosi 119.000,00 eura, odnosno 4.800,32 eura/m2, vidljivo je da je ponuđena kupoprodajna cijena predmetnog stana veća od prosječne, odnosno najviše kupoprodajne cijene stambenog prostora na tom području te predmetna ponuda nije povoljna za prihvatiti."

Vlasnica će tako morati potražiti nove kupce za nekretninu u Mesničkoj 1, ali je neće smjeti prodati za manju cijenu od one koju je ponudila Gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 07:28