VELIKI TEST

Probali smo 12 hamburgera na Zagreb Burger Festivalu: Evo koji su nas oduševili, a koji baš i nisu

Ekipa Jutarnjeg testirala je gotovo sve najbolje burgere na ovogodišnjem festivalu, nije bilo lako ali se isplatilo
 Marko Miščević/Cropix

Da, možda dobro zvuči kad vas netko pozove da testirate burgere na Zagreb Burger Festivalu. No, nitko vas pritom ne upozori da ih je jako mnogo, da su vrlo veliki, sočni i zasitni. Ako znate da smo ih testirali čak dvanaest, znate da nam nije bilo lako. Ali, ne žalimo se, jer ovaj jedinstveni gastronomski festival već godinama s razlogom zaokuplja zagrebačku publiku, a svake se godine imamo priliku osladiti nekim novitetima, čega nije nedostajalo ni na ovom izdanju festivala.

U Park dr. Franje Tuđmana gdje su kućice došli smo gladni i hrabri. Okupili smo snažan tim - Lovro Belošević, Karla Zupičić i Bruno Drempetić te potpisnik Tomislav Kukec. Već oko 15 sati krenuli smo na prve favorite, a naša se glad pokazala lošom odlukom jer, kako je vrijeme teklo, želuci su bili sve puniji. Ipak, strast prema zamamnim mirisima roštilja, a i pokoja pivica ili koktel, pomogli su nam da posao odradimo do kraja. Posao - recenzirati. Pa evo što smo vidjeli, omirisali i okusili. Pritom je važno napomenuti da se o ukusima ne raspravlja, a ovo je samo naše mišljenje koje slobodno preispitate posjetom nekoj od uistinu fenomenalnih kućica. Slobodno možemo reći da je gotovo svaki predstavljen burger jedinstven i iznimno ukusan, a sastojci su vrlo zanimljivi, pa smo morali biti malo više kritični iako bi, realno, svaki od tih burgera rado kušali opet.

Prvi burger kojeg smo kušali bio je Classic Smokey iz poznatog Instituta za burgere još poznatijeg Mate Jankovića. Nije nas previše oduševio.

1. Classic Smokey

image

Institut za burgere

Marko Miscevic/Cropix

Lovro: Umak je definitivno najpozitivnija stvar ovog burgera. Malo je prenatrpan i loše strukturiran. Definitivno ne bi bio moj prvi odabir.

Bruno: Umak svakako nosi okus, nije loše, malo se raspao kad je razrezan pa ni "čačkalice" nisu pomogle.

Karla: Fantastičan umak, kiselkast. Dodala bih možda malo soli i papra u meso. Malo je bio pretrpan sastojcima, ali vrlo ukusan.

Tomislav: Pecivo bi moglo biti konzistentnije, ali sve u svemu radi o se o vrhunskom burgeru kojeg jedinstveni umak podiže. Također bih dodao mrvicu soli u meso.

2. Barbie Q - Flying Pig

image

Flying Pig

Marko Miscevic/Cropix

Kućica Flying Piga oduševila nas je već ranije, na otvorenju festivala, svojim Hot and Honey burgerom. No, sada smo morali probati Barbie Q, jedinstven burger koji osim junetine s 20 posto masnoće ima dimljeni sos, senf s pivom, marmeladu od luka te drnišku panceta koja strogo mora biti rezana na tri milimetra.

Lovro: Panceta je sjajna! Preuzela je okus, ali mi se jako svidjelo. Ovaj burger nije prenatrpan. Nema mnogo povrća, ali da su ga stavili to bi bilo previše. Meni se svidjelo.

Bruno: Oduševila me hrskavost koju je dala panceta. Zanimljivo je što je pecivo malo slađe, to je izjednačilo okuse. Umak je bio jako fin. Osobno, stavio bih još malo povrća, a sir gotovo da nisam osjetio, ali ovo je dobar burger.

Karla: Dosta ujednačen burger. Zanimljivo, ja obožavam okus pancete, ali ju baš ne volim osjetiti pod zubom, pa sam svoj komad poklonila kolegi (smijeh). Jako mi se svidjela salata koja nije bila klasična nego vrlo hrskava. Umak je poput šalše. Inače nisam poklonik kiselih umaka ali ovaj je stvarno odličan.

Tomislav: O, da, ovo je dobar burger. I u svoje kućne uvijek volim dodati preprženu slaninu jer daje poseban "šmek", a ovdje je to odlično iskorišteno. Meni zasad favorit. U umak bih dodao malo više ljutine, ali to se vjerojatno drugima ne bi svidjelo. Uvijek si je lako staviti malo ljutog umaka unutra, mislim da bi se sjajno uklopilo.

3. Peruvian style by El Torro

image

Peruvian style by El Torro

Marko Miscevic/Cropix

El Torro je stari znanac, a ovog puta odlučili su nas iznenaditi burgerom s avokadom u kojem je i kukuruz te hrskavi čips.

Karla: Meso je fantastično, jako sočno. Pecivo je malo suho, a taj čips unutra je pomalo neobičan, ali mi se svidjelo. Meso je puno mekše od drugih koje smo dosad probali, taman po strukturi.

Bruno: Meso je najbolji dio ovog burgera. Jako je sočno, ali je burger inače dosta suh i nedostaje mu malo više umaka. Moram priznati da mi nije jasna funkcija pečenog kukuruza unutra.

Lovro: Ovo je dobar burger. Meso je najbolji dio, ali zbog njega dodaci ispadaju slabi i nepotrebni.

Tomislav: Kukuruz je stvarno nepotreban i malo se zbog njega burger previše raspada, ali sve u svemu kvalitetan burger. Meso je fantastično, pecivo idealno ispečeno, a umjesto kukuruza i čipsa možda malo više povrća? Ekipa se odvažila napraviti poseban, drugačiji burger i na tome svaka čast.

4. Chef‘s Burger by Ivan Pažanin

image

Chef‘s Burger by Ivan Pažanin

Marko Miscevic/Cropix

Poznati chef Ivan Pažanin servirao nam je svoj premium burger s tartufima. Tartufe ili volite ili obožavate, pa smo se i mi zaljubili u ovaj fenomenalan eksperiment.

Karla: Tartufi imaju vrlo intenzivan okus. Ovo definitivno nije burger kojeg bi netko jeo svakog dana, nego da se počastiš, vrlo je dobar. I ovaj mi se malo previše raspada, a umak mi je malo gorak, ali sve skupa funkcionira i fino je.

Lovro: Vrlo zadovoljavajuće! Činjenica je da tartufi prevladavaju okusom, a dodatno ga dižu i dodaci poput rikule i krastavaca, ali zanimljivo je da se unatoč svemu tomu osjeti okus mesa. Odlično!.

Bruno: Na početku mi je izgledao pomalo nezgrapan, ali je zapravo odlično strukturiran. Ima puno luka ali to se, što je zanimljivo, uopće toliko ne osjeti. Tartufi dominiraju, to je činjenica, ali ostavljaju sjajan aftertaste.

Tomislav: Nema se što reći, kombinacija tartufa u bilo čemu uvijek daje tu odliku prestižnosti, a kada se kombinira s vrhunskim mesom rezultat ne može izostati. Pažanin je ponudio nešto novo, malo otkvačeno, ali fantastično složeno. Ukusan i sočan burger.

5. The Meat - Dry Aged burger

image

The Meat

Marko Miscevic/Cropix

Opet smo morali jesti staru govedinu, ali to nam nimalo nije smetalo. Dry Aged burger radi se od mesa koje je čak 60 dana odležavalo, što mu daje posebnu mekoću i poseban okus. Barem smo to mislili.

Karla: Osjeti se da je bilo u marinadi, meso ima jako intenzivan okus. Sviđa mi se. Jedino što možda nije dovoljno samljeveno, našla sam puno komada hrskavice koje sam morala vaditi iz usta.

Bruno: Meso je sjajno! Izvrsnog okusa, pecivo malo suho opet, a i ja sam našao komad hrskavice, ali sve u svemu odličan burger.

Lovro: Ne dijelim oduševljenje. Pecivo je suho, meso je isto suho, a sve to zajedno nije nešto što očekuješ od burgera.

Tomislav: Eto mene opet sa začinima, možda mi samo fali soli u organizmu, ali da, moglo je bolje s tako kvalitetnim sastojkom. Meso je pomalo žilavo i ne bi bilo loše da ga se još jednom samljelo. Pecivo i umak su korektni. Svaka čast na ideji, mislim da bi uz bolju izvedbu ovaj burger mogao biti apsolutni hit.

6. Beg‘s Plant based

image

Beg‘s Double Decker Burger

Marko Miscevic/Cropix

Konačno je i naš fotoreporter Marko Miščević došao na svoje. Nije baš da ne voli meso, ali izbjegava jaja i sir, pa se oduševio ovim vegetarijanskim burgerom koji je spravljen isključivo od biljnih sastojaka. Eduard Beg hvali nam se njegovim "chili con carne" nikad boljeg nisu probali ni Meksikanci koje je ugostio, a nas je počastio Begs Karlos Double Deckerom, burgerom "na dva kata", u kojem su veganske kroštule, umak od meda, senfa i majoneze, jalapeno papričice, ukiseljeni ljubičasti luk, papar, pljeskavica, cheddar, rajčica i BBQ sos. Posebnost ovog burgera je što ima 0 posto šećera i masti, bez laktoze i glutena, te je idealan proteinski obrok.

Marko: Ovo je jako dobro. Nikad ne bih rekao da se ne radi o pravom mesu. Da ne znam da je biljnog podrijetla rekao bih da je pljeskavica samo malo drugačije mljevena. Sočan je i bogat dodacima.

Tomislav: Ovo je ogromno! Već vidim kako se radi o burgeru kojeg ni najgladniji neće moći sami pojesti. Izgleda odlično. Sir se cijedi po "mesu" i iako smo već dosta siti izaziva slinu u kutu usana. Još kada je Eduard donio koktel Point star Slushy s votkom, marakujom i pjenušcem...

Lovro: Meni je malo previše umaka i dodataka, previše je tekućine pa se tijesto brzo raspadne.

Karla: OK, tijesto možda nije najbolje, ali "meso" je jako dobro! Malo je pikantnije i katkad je teško shvatiti što se sve unutra nalazi, ali okus je stvarno odličan!

7. Four Burgers - pileći burger

image

Four Burgers - pileći burger

Marko Miscevic/Cropix

Ova nas kućica nije baš zadovoljila prezentacijom ali ni okusom. Jedini pileći burger na festivalu naše je kušače podsjetio na osrednje lance brze hrane.

Bruno: Ok, ali ništa posebno. Kao da jedem chicken burger u fast foodu.

Karla: Meni nije tako loše Zanimljivo je što piletina nije pržena u mrvicama nego u kukuruznim pahuljicama. Definitivno nema loš okus, ali za tu cijenu ipak očekuješ malo više.

Lovro: Zanimljiv način pripreme mesa, to mi se svidjelo. Ali, sve zajedno baš i ne funkcionira najbolje. Nije baš nadmašio očekivanja.

Tomislav: Vizualno jako loše, na prvu se vidi da je porcija poprilično malena. Meso je sočno i savršeno prženo, ali sve drugo unutra moglo bi se puno bolje napraviti.

8. Guloso - burger Negromant

image

Guloso burger

Marko Miscevic/Cropix

Gulosov burger Negromant oborio nas je s nogu, krumpirovo pecivo, pljeskavica od sto posto junetine, marinirani maslac s koricom naranče, svježi timijan i češnjak te veličanstveni umak od majoneze i reduciranog dubrovačkog vina uz brie sir savršena su kombinacija.

Bruno: Jako dobar umak i najbolje pecivo koje sam dosad probao. Svaki sastojak ima svoju svrhu. Ovo je jako dobar burger!

Karla: Bruno je sve rekao. Ne raspada se, nema previše umaka, okusi su vrlo ujednačeni. Nije mi smetalo što baš i nema povrća jer se vidi da su se definitivno potrudili s drugim sastojcima. Meni osobno najbolji dosad.

Lovro: Zanimljivo je da ovaj burger ima dosta malo sastojaka, ali fantastičan okus. Umak mu daje poseban šmek. Ovo je nešto što bih itekako mogao jesti često.

Tomislav: Sjajno ispečeno meso, a ovaj pomalo slatkasti umak je apsolutni hit, moram potražiti recept. Svakako jedan od favorita festivala, ako ne i pobjednik.

9. KIMchy Kardasian

Zanimljiva igra riječi, mesa i slavnih osoba, dovela nas je na ovu kućicu gdje se nudi nešto sasvim otkačeno. Uz 200 grama prvoklasne junetine imamo fermentirano povrćem fermentirani ječam, miso pastu, soju... Malo ljutkasto, ali vrlo zanimljivo.

Bruno: Ovaj burger je hot! Iznimno ukusan. Nije preljut, savršeno odmjereno, a oduševilo me to što je pecivo u isto vrijeme i hrskavo i mekano.

Karla: Inače ne volim ljuto, ali mogla sam pojesti ovaj unatoč ljutini. Jako mi se svidjelo fermentirano povrće koje je bilo u dodacima. Meso možda nije toliko došlo do izražaja zbog začina, ali dobar burger.

Lovro: Ovaj burger apsolutno moraju probati svi ljubitelji pikantnijih burgera. Odlično, hrskavo pecivo, a meso je savršeno pečeno.

Tomislav: Kao ljubitelj ljutog reći ću da bih ja mogao podnijeti i ljuće, ali umak je stvarno sjajan. Meso je taman pečeno, rozo u sredini, a zapečeno s vanjske strane, taman da se osjeti idealan omjer mesa i masnoće.

10. Plavica - Shpaolin

image

Plavica

Marko Miscevic/Cropix

Kaj će nama netko s Cresa u Zagrebu objašnjavati burgere? E pa, hoće i to ekipa Plavice koja je napravila apsolutno sjajan burger Shpaolin po stanovnicima zagrebačkog naselja Špansko. Pa da vidimo.

Karla: Ovo je dobro, iako pomalo neutralnog ukusa. Meso nije baš začinjeno, ali dodaci mi se jako sviđaju. Posebno matovilac koji je baš odličan.

Bruno: Zanimljivo da su odabrali staviti papriku u burger, to dosad nismo probali. Malo je preuzela okus ali ovo je vrlo solidan burger.

Lovro: Odlično pecivo. Paprika je definitivno osvježenje u odnosu na druge burgere koje smo probali. Meso je malo žilavije nego što bi trebalo biti.

Tomislav: Ne mogu više jesti! Ali moram probati! Nije loše, pustite me više na miru.

11. Toster - Local One

image

Toster

Marko Miscevic/Cropix

Ekipa iz Tostera senzacija su ovog festivala. Vojvođani su došli predstaviti se svojim burgerom kojem su u pljeskavicu dodali "duvan čvarke", to ih čini jedinstvenima. Ako itko zna napraviti dobru pljeskavicu, to su kuhari iz Srbije, pa nas ni ovaj puta nisu razočarali. Otkrili su nam tajnu da u Hrvatskoj meso moraju dva puta samljeti jer naši sladokusci vole kompaktnije pljeskavice, dok u Srbiji vole da ga ima "više pod zubom".

Bruno: Pecivo je jako slatko, to se prvo osjeti, a meso malo nezačinjeno. Čvarci su se odlično prilagodili, nisam ih gotovo uopće ni osjetio. Dobar, solidan burger.

Karla: Ne volim čvarke, ali ovdje ih nisam previše osjetila. Porcija je odlična, burger je vizualno prekrasan.

Lovro: E, ja volim čvarke, a volim i burgere! Tako da je meni ova kombinacija savršena. Iako su čvarci inače vrlo intenzivni, ovdje nisu preuzeli okus i sve zajedno mi se jako sviđa.

Tomislav: Svake godine radim svoje čvarke. Ali ne ovakve. Sjajni su. Odličan burger. Nismo trebali ni sumnjati. Zanimljivo je to s dvostruko mljevenim mesom, volio bih probati "originalnu varijantu".

12. Blackie - Picnic

image

Picnic

Marko Miscevic/Cropix

Ovo su višegodišnji pobjednici Zagreb Burger Festivala. Na festival se vratio i Picnic, koji ponovno nudi poznati "Blackie burger" s pecivom od krumpirova tijesta, sočnom junećom pljeskavicom, domaćim umakom od senfa i meda, karameliziranim lukom, sirom cheddar ​i hrskavom slaninom.

Karla: Jako dobar burger, unatoč malo hrskavim komadićima. Jedan od rijetkih u kojem je meso idealno začinjeno. Jako je sočan, a nimalo se ne raspada.

Lovro: Ajme, ovo je odlično! Ne znam što je bolje, miris ili okus. Odlična kombinacija slatkog i kiselog u umaku.

Bruno: Estetski jedan od najprivlačnijih umaka. Opojan miris i okus, omamljiv. Žao mi je što je došao na kraju jer više stvarno nisam mogao sve pojesti, ali ovaj bih sigurno pojeo cijelog.

Tomislav: Doviđenja svima, ja više ne mogu zinuti, vi samo uživajte. Dobar tek. (ne daju mi otići). Zadnjim snagama hvatam zalogaj. Vau, sjajno je! Ali, stvarno, bilo je dosta...

Na Zagreb Burger Festivalu možete uživati još samo nekoliko dana, pa vas izazivamo da pokušate ponoviti naš pothvat. U nedjelju očekujemo proglašenje pobjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:08