GRAĐEVINSKI TIPFELER

Priznajemo, krivi smo: Grad naredio da se ispravi bizarna greška, ‘pogaća‘ će opet biti ‘pogača‘

Obnova Oktogona, jednog od najljepših zagrebačkih prolaza trajala je 1629 dana, a natpis tamo stoji od 1846. godine

Pogreška u natpisu u Oktogonu

 Snimio čitatelj

Nakon što je Jutarnji list otkrio bizarnu pravopisnu pogrešku u novoobnovljenom Oktogonu, jednom od najljepših zagrebačkih prolaza koji povezuje Cvjetni trg s Ilicom, oglasili su se i iz Grada Zagreba.

Naime, prilikom obnove koja je trajala 1629 dana, napravljena je pogreška u natpisu na unutarnjem zidu koji bi trebao glasiti "Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača". Međutim, "pogača" je postala "pogaća" pa smo pitali Gradski ured za zaštitu spomenika kulture i prirode što se dogodilo. Oni su pogrešku i priznali.

image
Anamaria Hanžek

- Radovi obnove prolaza Oktogon izvedeni su temeljem rješenja o prethodnom odobrenju ovog Zavoda i uz stalni konzervatorski nadzor. Tijekom konzervatorskog nadzora u natpisu iznad ulaznih vrata poslovnice banke uočena je pogreška - riječ "pogača" pogrešno je napisana kao "pogaća" te je od izvođača radova zatraženo da što hitnije ispravi pogrešku - objašnjavaju iz Gradskog ureda.

image
Ranko Suvar/Cropix

Izvođači su to, čini se, već i učinili. Kada smo najljepši zagrebački prolaz koji spaja Ilicu s Cvjetnim trgom ponovno obišli, već smo tada uočili da je riječ "pogaća" ispravljena. Tako je popravljen i posljednji problematični dio Oktogona.

image

Sporna riječ je popravljena

Tomislav Novak

Spomenuti natpis "Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača" geslo je Prve hrvatske štedionice u Zagrebu, tada Perve horvatske štedionice, koja je s radom počela 14. prosinca 1846. godine. Likvidirana je presudom 25. siječnja 1946., a nalazila se u palači Oktogon u Ilici 5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:39